Vegetariánske recepty

Recepty na vegetariánske jedlá sa píšu ťažko. Vegetariánstvo (a spolu súvisiace vegánstvo) nie je len výživový štýl, ale aj životný štýl, často systém filozofie. A tak nestačí sa pozerať na to, čo máme na tanieri. V súvislostiach sa dá na vegetariánske jedlá dívať aj komplexnejšie. Aj vegetariáni sa delia na tých sviatočných a na presvedčených. Tí najskúsenejší vedia variť onakvejšie lahôdky, než by som vymyslel. Ak takých poznáte, určite si dajte ukázať nejaké tipy. Dostať aj návody na varenie vegetariánskych jedál na DVD, žiaľ, zatiaľ len v angličtine. A tak som sa rozhodol improvizovať a varil som podľa nosa len z rastlín. Nemám k tomu teoretické ani kuchárske základy a tak tieto recepty berte len ako inšpiráciu, nie ako odporúčanie, že toto sú “oficiálne” jedlá trebárs pre vegánov. Navyše vegetariáni sa často zaujímajú aj o životný štýl a, napríklad, nepoužijú často korenia, v ktorých sú aditíva. Ja sa glutamanu sodnému nevyhýbam. Ak vám nevyhovuje, škrtnite z korenín tie, ktoré ho obsahujú. Žiaľ, čo škrtnete z glutamanu, musíte vyvážiť svojím kuchárskym umením.

Rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom

Vždy ide o jedenie rastlinnej stravy s jedným malým rozdielom:

  • Vegetariáni nejedia mäso. Teda nejedia mŕtvoly.
  • Vegáni nejedia nič z produkcie živočíchov. Takže nielen mäso, ale ani vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Písať recepty na vegetariánske jedlá teda nie je jednoduché. Chce to veľa znalostí. A aj tak narazíte na mnohé ďalšie obmedzenia. O vegetariánske recepty sa často zaujímajú ľudia, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. V tej chvíli sa začínajú výrazne líšiť aj názory na mnohé dochucovadlá. Použiť sójovú omáčku? Je v nej glutaman sodný. Použiť cukor? Považuje sa za jed. Soliť? Nemalo by sa príliš. Vyprážať? Nič zdravé do žíl. A tak sa púšťam do písania vegetariánskych receptov a viem, že za to dostanem po nose. Väčšinou to budú asi skôr vegánske recepty.

Vegetariánske a vegánske jedlá majú iné zloženie

Ak chudnete, asi budete pri vegetariánskych jedlách mať obavu z o niečo vyššieho obsahu sacharidov. Často však ide o sacharidy pomalšie a tak netreba panikáriť. Aj bez mäsa sa dá zložiť pestrý jedálniček, akurát budete musieť viac rozmýšľať. Naša spoločnosť totiž nie je nastavená na vegetariánske jedlá. Tomu je podriadená aj ponuka v obchodoch.

Vegánske recepty sú problémom

Hlavne ak sa chcete stravovať vegánsky, pomaly nebudete mať čo kúpiť. Ak totiž pozriete na zloženie rôznych polotovarov a hotových jedál v obchodoch, takmer všade budete nachádzať všadeprítomné sušené mlieko a často aj vajcia. Tie však vo vegánskych receptoch nemajú veľmi čo hľadať.

Potom sa budete musieť rozhodnúť, či svoje vegánstvo myslíte veľmi vážne, alebo znesiete mierne výnimky.

Vegetariánstvo alebo nie?

Keď som začal písať prvé vegetariánske recepty, viac ľudí sa ma pýtalo, odkedy som sa stal vegetariánom. Nie som vegetarián, ani vegán. Len skúšam výživový štýl viac obohatiť rastlinnou zložkou.

Ak sa pozriete na pokyny racionálnej výživy aké radia lekári, možno budete prekvapení. Vegetariáni a vegáni totiž obviňujú lekárov zo spiknutia s živočíšnou lobby. Nie je to celkom pravda. Len treba vedieť čítať odporúčania. WHO (svetová zdravotnícka organizácia) vydala odporúčania, ako sa stravovať. Z nich zoberme niekoľko bodov:

  • živočíšny tuk dostať pod 10% z celkového príjmu tuku
  • bielkoviny najmenej z polovice majú byť rastlinného pôvodu
  • niekoľko krát týždenne ryby, občas kuracie nízkotučné mäso, zriedkavo červené

Čo to znamená v preklade? Šach-mat mäsu a živočíšnym produktom. Väčšina živočíšnych produktov je “mastná”. Požiadavka na tuk diskvalifikuje veľmi veľké množstvo živočíšnych produktov. Nie, to ešte neznamená vegetariánsku stravu, ale zníži to konzumáciu mäsa na drasticky nízke čísla.

Môj osobný názor s ktorým nemusíte súhlasiť je, že človek je všežravec. Každý mantinelizmus sa zvyčajne ukáže ako kontraproduktívny. A tak si myslím, že strava by mala byť radšej pestrá, ako striktná. V rámci nej môžete pokojne koketovať s vegetariánskym prístupom, ba aj vegánstvo môže byť cieľom. No ak sa z rôznych príčin tu a tam objaví na tanieri niečo živočíšne, tak to v rámci pestrosti bude asi skôr dobre, ako zle. Vegetariánske recepty môžete zobrať, ako základ mnohých jedál. Ale raz, či dva razy do týždňa si dajte porciu mäsa. Možno najlepšie rybu, alebo kurča. Raz za mesiac si doprajte stejk z mŕtvoly nevinnej malej kravičky, ktorú zlý pán farmár kruto popravil. A niekoľko krát do týždňa niektorý mliečny výrobok, asi najlepšie zakysaný s 3% tuku. Toľko môj názor na stravovanie.

Ako vznikli moje vegánske recepty?

Vegánske recepty, ktoré tu nájdete som si proste vymyslel. Tie, ktoré mi chutili som odfotil a nájdete ich tu. Nedokážem povedať, či sú “správne”. Možno mi vegáni v diskusii vynadajú a ostane mi možnosť byť ticho. No rozhodol som sa tieto vegánske jedlá publikovať.

Na viacerých miestach som čítal, že vegetariánska strava a o to viac strava vegánska má priaznivé účinky na zdravie. Ak vraj vydržíme jesť vegánske alebo vegetariánske jedlá aspoň 3 týždne, tak pocítime príval energie, chuť do života, odpadnú alergie, stratia sa lupiny z vlasov… Jednoducho vegáni a vegetariáni nás chcú zlomiť, aby sme si to vyskúšali. A ja som si povedal, že to skúsim. Čo sa stane, ak sa 3 týždne budem stravovať výhradne z rastlinných zdrojov? Ako to pôjde?

A tak som začal doma variť výhradne vegánske jedlá. Šaláty a rôzne kôpky všeličoho. Vegetariánska strava má celkom iné vlastnosti. Asi najzaujímavejším zistením bolo, že je oveľa pestrejšia. Predtým som roky jedol to isté. Kuracie prsia + príloha. Losos + príloha. Niečo s vajíčkami. Nejaký syr. A dokola. Nie zlé, ale aj keď som vedel, že by sme mali jedávať viac rastlinnej stravy, nebol nápad. Čo uvariť? Až keď som si skúsil natvrdo variť vegánske jedlá, bol som postavený pred nutnosť variť len rastlinnú potravu. A bol som príjemne prekvapený, že chuť týchto jedál je výborná. Zasýtia aj v malej porcii (ak sa dobre zložia).

Po troch týždňoch jedenia vegetariánskych jedál musím s veľkým prekvapkaním prehlásiť: mäso mi nechýba, ani syry, vajcia, mlieko… Neplánujem sa stať vegetariánom, ani vegánom. Ale naučil som sa využívať viac rastlinných zdrojov. Predtým som si myslel, že budem mať nutkanie to mäso si proste dať. Nič také sa nestalo. Vegánske jedlá mi jednoducho zachutili a majú aj mnoho iných výhod a tak sa radujem z toho, že týmto pokusom som si rozšíril jedálny lístok o pár nových jedál, ktoré sú dokonca nečakane lacné.

Na záver si pozrite drobné porovnanie hovädzej sviečkovice a sójových bôbov. Viem, je to trocha nefér – keby sme zvolili lacnejšie mäso, niektoré druhy budú obsahovať aj oveľa menej tuku. Ale sviečkovica patrí k “vrcholom” mäsovej kuchyne rovnako, ako sójový bôb sú pre vegetariána to “naj top”.

Vegetariánske jedlá sú rýchle

Recepty na vegetariánske jedlá, ktoré tu nájdete sú rýchle. Jedlo budete mať navarené zvyčajne tak za pol hodinku. Je výhodné ak máte v chladničke nejaké pripravené polotovary. Varenú sóju, fazuľu a podobne.

Keďže mäso má chuťovo celkom nenahraditeľnú textúru, budete musieť presunúť chuťový zážitok na prísady. Vegetariánska kuchyňa síce tvarom a vzhľadom môže pripomínať obyčajné jedlá, ale sója nie je mäso. Aby stravníci boli spokojní, snažte sa jedlá riadne ochutiť! Mnoho kuchárov robí tú chybu, že buď dajú príliš málo prísad (bylinky, korenia, soľ, omáčky) alebo šetria na ich kvalite. Všimnite si, že polotovary na vegánske jedlá sú často niekoľkonásobne lacnejšie, ako bežná strava. Všetko čo ušetríte odporúčam investovať do chuti. Mne sa osvedčila sójová omáčka sukiyaki, alebo drahšie sójové omáčky z obchodov, ktoré dovážajú z Číny, Japonska…

Táto sa mi osvedčila aj do šalátov.

Túto sójovicu asi kúpite všade.

Toto je prvotriedna koreniaca zmes bez aditív. Zháňa sa cez internet, alebo v kanade. Hľadajte Clubhouse La Grille Montreal Chicken Seasoning.

Podobne táto štipľavina. After Death Sauce, alebo Sudden Death Sauce od Blair‘s. Nemení chuť jedla, pridá štipľavosť. Obidve omáčky sa dajú kúpiť tu: les4reines.votreboutiquepro.com.

Toľko korenenie. Vegánske a vegetariánske jedlá sú často aj šaláty. Tam sa hodí aj kvalitný balzamikový ocot. Tu radím znova – nešetrite. Nejaká fľaša z hypermarketu za dva eurá vám dá tak akurát kyslosť. Kúpte rovnaké množstvo kvalitného octa za 12 eur a dostanete lahodnú sladkokyslú chuť. Tu šetrenie nemá zmysel. Inak dostanete jedlá bez chuti, farby a zápachu. Následne ohrniete nos, že vegetariánske recepty sú o ničom.

Do vegetariánskej kuchyne patria aj bylinky. Dnes je už vcelku fajn situácia – aj v hypermarketoch sa dá kúpiť čerstvá bazalka, tymián, rozmarín… Spravte to. Ochutia jedlo celkom inak, ako sušené. A pokiaľ chcete, môžete si ich zamraziť a stále dajú chuť ako čerstvé.

Takže toľko na úvod sekcie o vegetariánskych a vegánskych receptoch na varenie. Možno vám príde vhod pár tipov, ktoré mi chutili.

Napíšte komentár





Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter