web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Domáci chlieb

Domáci chlieb je recept, ktorý môže zabrať pekných pár hodín práce. Ale môže to byť aj niekoľko desiatok sekúnd. Všetko závisí na tom, čo pod pojmom domáci chlieb rozumiete.

Je jasné, že ak máte predstavu profesionálne upečeného chleba tvaru na aký sme zvyknutý z obchodu, problém je na svete. Doma chlieb len ťažko upečiete tak, aby bol naozaj taký, ako od pekára. Chýba vybavenie, chýbajú skúsenosti a často aj suroviny. Preto sa domáci chlieb zvykne líšiť.

Potom máte dve možné cesty. Výroba domáceho chleba je možná ručne a pomocou pekárničky.

Domáci chlieb ručne

Ručná výroba domáceho chleba je náročná na čas, znalosti, skúsenosti. Už na prvý pokus asi spravíte chutný chlieb. No tvar nebude v poriedku. Alebo iný parameter. Časom však asi zistíte, že akokoľvek je domáci chlieb fajn lahôdka, v dnešnej uponáhľanej dobe nám zvyčajne nezostáva veľa času na pečenie chleba. Ono to totiž chce krútiť sa okolo cesta, masírovať ho, čakať na kysnutie, potom zas na pečenie. A ešte aj na chladnutie. Proste otročina. Baví vás to? Pečte si chlieb doma. Pre ostatných tu je:

Domáci chlieb z pekárničky

Domáce pekárničky chleba sú už na trhu dosť dlho, takže už fungujú tak, ako majú. Z nich je domáci chlieb úplne iný, ako chlieb z obchodu. Ale chuť je zaujímavá. S dobrým receptom získate vynikajúci chlieb. Pritom čas prípravy klesá na nejaké 4 minúty. To už je celkom prijateľná časová investícia. Získate tak domáci chlieb úplne čerstvý a chutný.

Prečo vlastne piecť domáci chlieb?

Asi hlavným argumentom na pečenie chleba je jeho zloženie. Ak máte vlastný recept, viete čo do chleba dávate. Netreba tam dať konzervanty, stabilizátory a aj tak vám vydrží týždeň. Veľa ľudí si pečie bezlepkový chlieb – to je vážny dôvod. Inokedy chcete mať celozrnný chlieb a nemáte silu brodiť sa v obchodoch medzi presolenými chlebami nejasného zloženia.

Takže ak sa pustíte do prípravy domáceho chleba, asi sa vám to oplatí. Držím palce.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Hodnotenie článku
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

One Response koment k článku Domáci chlieb

  1. Mate chut na dobry domaci chlieb, ale so svojim vysledkom nie ste spokojna? Nuz, pri jeho peceni plati, ze menej je viac, preto pozor na tuto jednu chybu.

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter