Celozrnný chlieb z remosky

Podľa všetkých expertov na stravovanie počúvame, že ak chlieb, tak celozrnný. V regáloch v obchodoch však vidíme, že ak celozrnný chlieb, tak nie. Často teda zostáva len možnosť, že si ho upečiete sami…

Tento recept som napísal pre blog vesely.blog.sme.sk.

Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo. Chuť vás však ale zrejme zaujme aj v prípade prípadného nepodarku.

Recept, ktorý vám predkladám, je overený. Každý kto ho okoštoval, chcel pridať.

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny – hľadajte v predajniach s "racionálnou výživou". Nedajte sa odradiť, ak práve vo vašom obchode nebude všetko to, čo potrebujete. Snáď okrem vody sa zíde súpiska tovaru, ktorý potrebujete:

  1. 1 kg múky (v pôvodnom recepte je určená polohrubá, na fotografiách je výsledok z chlebovej hladkej zmiešanej so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej)
  2. 150 g sušených pšeničných klíčkov
  3. 150 g pšeničných otrúb
  4. 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté)
  5. 2 kocky droždia
  6. 1 polievková lyžica soli
  7. 9 deci vlažnej vody

No a nejaký vhodný vandlík či lavór, v ktorom sa dá dobre miesiť cesto tak, aby väčšina z neho nevypadla. Na obrázkoch je vidieť, že polovička miesi chlieb v dreve. Nie je to náhoda. Drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska. (To nie je proces rýchlotučnenia bývalej miss, ale názov nádoby určenej na kysnutie cesta 🙂

A poďme miesiť.

Do vlažnej vody dajte droždie.

Potom, čo sa kvasnice trocha ohrejú na teplotu vlažnej vody, rozmiešajte to na mútnu nevábnu žbrndu. Medzitým si navážte kilo múky.

Lyžica soli. klíčky, otruby, ľanové semienka.

Potom, čo máte navážené, sypké súčasti nasucho premiešajte.

Keď je zmes zhruba homogénna…

Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie.

Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza – miesenie cesta. Počítajte najemnej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu.

Najskôr sa dychtivo lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným.

Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte (pre chlapov: úplne čistou) utierkou a nechajte kysnúť. Môžete prikryť ešte jednou ľahkou izolačnou vrstvou (vankúšikom, dekou), ale pozor, aby kysnúce cesto neutláčala.

Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti.

Cesto nechajte kysnúť celú jednu hodinu slovenskú.

Počítajte s tým, že pri kysnutí riadne zväčší svoj objem.

Teraz z neho vyformujte bochník, alebo bochníky. Môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Na pomúčenej podložke a pomúčenými rukami to pôjde celkom ľahko.

Následne uložte do remosky bochník. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb položený na papier na pečenie sa z neho bezpečne odlepí.

Výhodnejšie býva piecť radšej 2 menšie bochníky, získate jeden pre seba a jeden hodnotný darček vhodný na návštevu. Celá dávka je pre malú rodinu, v ktorej sa uprednostňuje racionálna výživa pred prejedaním – priveľká. Skúste urobiť jeden chlebík z polovičnej dávky surovín.

Z vandlíka oškrabte zvyšky cesta do guličky pre netrpezlivých.

Tá bude pre okolostojacich, ktorí budú chcieť koštovať čerstvý chlieb – rýchlejšie vychladne a nemusíte načať celý peceň…

Remosku zapnite a nechajte ju robiť si svoju prácu počas 50 minút.

Najskôr nevidieť nič…

…neskôr chlieb dostane atraktívnejšiu farbu.

Potom remostku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach po prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Opatrne vyberte – opatrne predovšetkým v zmysle rizika popálenia sa.

Vďaka bezpečnostnej guličke pre zvedavých v tejto fáze už viete, že sa dielo podarilo a bochníky môžu pokojne chladnúť.

Aj sýkorky sa asi začnú zlietať. Netušia však, že z tohto chleba sa im neujde.

Chlieb je skôr ťažký a hutný. Aj menšie kúsky vás zasýtia.

Ospravedlňujem sa, nepodarilo sa mi odfotografovať celý krajec, nevydržal som.

Ak si ho urobíte aj vy, budete vedieť prečo…

Komentáre k článku: Celozrnný chlieb z remosky

  1. Andrea 30. marca 2008

    Dobry den,

    recepty su naozaj zaujimave, klobuk dolu.
    Akurat jedna poznamka k tomuto receptu – pre bezneho cloveka je nepouzitelny, nakolko na fotografii c. 5 su 3 ruky – bezny smrtelnik ma ruky len dve 🙂

    Zelam krasny den a vela chuti do varenia a pisania.
    Andrea

  2. cebe 1. apríla 2008

    Krasny postreh Andrea… Ma autor skusenost s domacimi pekarnami?

  3. Žužu 14. augusta 2009

    Zdravim,

    chcem varovať všetkých potenciálnych záujemcov o konzumáciu tohto chleba pred veľkým nebezpečenstvom.
    Už po prvom po(u)žití sa u mňa prejavila neliečiteľná závislosť. Niekoľko krát som sa pokúšala s tým skoncovať ale abstinenčné príznaky boli už po pár dňoch silnejšie ako moja lenivosť vážiť, miesiť a piecť (a to už je čo povedať!).
    Jeho konzumácia má aj niekoľko nežiadúcich vedľajších účinkov, ako napr. zníženie plynatosti a zlepšenie vyprázdňovania. Takže POZOR! Ak ste zvyknutí stráviť na Vašej súkromnej „zasadačke“ pol hodinu pri čítaní dobrej knihy, tak pri konzumácii tohto chleba je s tým koniec!

    Pár mojich skúseností s výrobou:
    suché zložky zmiešam s drožďovou vodou v mise vareškou len toľko aby sa voda neliala a potom to vykydnem na drevenú pracovnú dosku a hnetiem tam-myslím, že je to rýchlejšie a pohodlnejšie, lebo sa do toho dá lepšie oprieť a pracovať oboma rukami. Keď ma to miesenie už prestane baviť, posypem tú lepkavú hmotu trochou múky, a po pár dobre mierených hmatoch sa umúdri. Kysnúť to dám naspäť do plastovej misy, z nej sa potom pekne vyklopí takže mi nezostáva materiál na guľôčku pre nedočkavých.
    Pečiem v el. rúre na cca. 210 stupňoch. Chladnúť ho treba nechať tak ako je na fotke, aby sa vetral zo všetkých strán, pretože sa z neho odparuje voda. Keď som ho nechala v pekáči tak na spodku trochu namokol.
    Po vychladnutí, keď nie je poruke niekto na obdarovanie ( a vzbudenie závislosti), dávam jeden bochník do mrazáku.

    Ďakujem a želám pekný zvyšok života :o)
    Žužu

  4. karolina 22. februára 2013

    kuk a kde kupim otruby a sušene klíčky? dakujem
    karolina

  5. Lenka 13. októbra 2013

    Dobry den,

    mam otazku,v elektrickej rure piect zakryte,alebo odkryte?

    Krasny den

    Lenka

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: