web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Prílohy

Prílohy k jedlám sú základnou súčasťou jedla. Prakticky vždy sú to potraviny obsahujúce prevažne sacharidy. Prílohy sú teda tou časťou jedla, ktorá je určená na tvorbu "sily", sacharidy dávajú energiu. Druhá zložka jedla (napríklad mäso) býva tou časťou, ktorá dodá hlavne bielkoviny. Tie sú dôležité na "stavbu" tela.

Pri chudnutí je množstvo sacharidov treba škrtiť, preto by prílohy mali byť obmedzené a ešte lepšie nahradené zeleninou. Normálny, manuálne pracujúci človek by naopak mal prílohy jesť odvážne.

Keďže prílohy tvoria značné percento jedla, oplatí sa uvažovať nad tým, čo do seba ládujete. Napríklad biela ryža, či knédle z bielej múky sú pomerne nevýhodná príloha. Dodajú síce energiu – to je v poriadku. Ale tým, že sú biele, sú zbavené značnej časti živín (vitamíny, minerály, stopové prvky).

Preto je výhodné, ak ako prílohy k jedlám volíte prednostne celozrnné potraviny. Celozrnné cestoviny, či ryžu natural.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Hodnotenie článku
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter