web dobre-jedlo.sk píše Miro Veselý. Pozrite si aj:

Ryža

Uvariť dobrú ryžu chce dobrú ryžu, vhodný recept a trocha praxe. Takže začnime tým, že nie každá ryža sa vám podarí urobiť rovnako dobre. Niekto má rád dlhozrnnú, iný uprednostní krátku.

Asi najpohodlnejšie sa varí ryža vo varných vreckách. Návod je na jej obale a nemáte čo pokaziť. Ak však máte chuť na efektnejšiu ryžu, skúste si tento recept na domácu ryžu.

Na prípravu ryže je ideálna uzatvárateľná jenská misa. Ale dá sa pracovať aj na panvici, ak máte pokrievku.

Ryža

Nakrájajte cibuľu nadrobno a tú na troche oleja speňte. Netreba ju opekať do červena, stačí len trocha osmažiť do sklovita.

Ryža

Kým sa cibuľka tepelne namáha, nasypte jeden pohár ryže do sitka a dôkladne to opláchnite v horúcej vode.

Ryža

Ak chcete viac ryže, dajte viac pohárov.

Ryža

Pohár tu spomínam zámerne – na jeden pohár ryže pôjdu dva poháre vody.

Ryža

Umytú ryžu vrhnite na cibuľku a trocha to celé opekajte. Nie dlho, tak azda za tri minútky. Kým to robíte, postavte do rychlovarnej konvice zovrieť vodu. Na ryžu nasypte asi jednu lyžičku soli. Ak chcete, môžete pridať ďalšie koreniny. Výborne sa hodí čierne mleté korenie. Ryža však môže zostať chuťovo celkom neutrálna, pretože jej chuť určí až šťava k mäsu.

Ryža

Horúcu vodu nalejte do pohára, ktorým ste merali ryžu. Na pohár ryže dva poháre horúcej vody.

Ryža

Teraz sa ryža v panvici takmer ihneď varí. Pomiešajte to a prikryte. Varte na miernom ohni (alebo na inom miernom zdroji tepla) asi 5 minút.

Potom nádobu z pece stiahnite.

Ryža

Postavte ju na stôl na uterák a zakryte ďaľším.

Ryža

Takto sa bude ryža dorábať v teple asi pol hodinu. Potom je hotová.

Ryža

Ryža je výborná, šťavnatá, takže aj sama o sebe môže byť chutným jedlom.
 

Ryža

Ku ryži sa hodí nejaké mäsko, alebo niečo iné, čím vyplníte tanier.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťe ho, prosím.
Hodnotenie článku
KapustnicaKaporFrancúzske zemiaky

4× koment k článku Ryža

  1. takto pripravena ryza je zdrava lebo sa nevari vela,ja tam pridavam do cibule trochu kurry nech sa naoleji rozvinie a potom pridam ryzu.Ryzu umyvam v letnej vode 7 krat vymyje sa skrob a cenne latky v nej ostavaju,nelepi sa a je zdravsia

  2. Zuzi, dakujem za propvesik. Ano, aj moj priatel sa pri avizovani tohto menu netvaril nadsene, ale nakoniec si pochutil. Co sa varenia, taliani tak varia hocico pokope a tak si pomahaju skratit cas pripravy. Je to prakticke. Ja este nie som velmi zbehla v casoch kolko co potrebuje vriet a niekedy riskujem a hodim to spolu, potom je vsak uz tazke triedit, nieco vyberat a nieco nechat vo vode 🙂

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter