Kuskus
Receptov na varenie kuskusu je najmenej toľko, koľko guličiek kuskusu nájdete v jednom väčšom vrecku. U nás je kuskus pomerne neznámou prílohou k jedlám. Tomu potom zodpovedá aj fakt, že nie vždy ho nájdete v hypermarketoch na prvý pohľad. Kuskus je však lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou. Kúpite ho v mnohých obchodoch s racionálnou výživou a bio produktami. No a v jednom nemenovanom reťazci drogérií. Recept, ktorý tu nájdete je práve na kuskus z drogérie.
Príprava je žalostne jednoduchá. Potrebujete pohár, misku, soľ a horúcu vodu.
Do rýchlovarnej kanvice dajte zovrieť vodu. Kým zovrie, do pohára, ktorý slúži aj ako odmerka nasypte kuskus.
Presypte do misky. Na to nasypte soľ. Na dva deci kuskusu dávam asi 5 veľkých štipiek soli. Ak chcete chuť jemne zvýrazniť, frknite tekuté korenie Maggi. Voda vám už medzitým zovrela a tak ju nalejte do pohára. To nalejte na kuskus. Ešte nalejte pol pohára horúcej vody a to dolejte na kuskus.
Zamiešajte, aby sa soľ dostala všade a počkajte asi 5 minút.
Na kuskus nalejte asi lyžicu alebo dve kvalitného olivového oleja.
Nakoniec to celé prehrabte. Tak sa kuskus zmieša s olejom.
Prehrabaný kuskus utľapkajte a zakryte, aby neobschol, kým budete podávať. Hotovo, vaša príloha ku jedlu je hotová.
Kuskus sa ideálne hodí ku jedlám, kde sme zvyknutí dávať ryžu. Je chutný aj sám, len tak, bez ničoho. Alebo ho môžete zmiešať s mrazenou zeleninou, ktorú krátko zohrejete na panvici a získate rizoto… vlastne kuskuso.