Rýchloknedľa – fakt excelentná

Návod na výrobu knedle, ktorý sa hotujem popísať, porušuje asi všetky zásady výroby knedlí. Opakovane som ho však robieval a výsledok je fakt jedinečný!

Mám ho priamo z Čiech a tomu zodpovedá aj kvalita výsledku. Zaručujem úspech na prvý pokus a veľkú spokojnosť. Aj keby sa vám knedľa celkom nepodarila, stále bude lepšia ako tie, čo sa dajú kúpiť v hypermarketoch a rozsypú sa ešte skôr, než do nich zarežete…

Ale dosť rečí, dajme sa do varenia!

Jeden rožok rozkrájajte na kocky. Nemusí byť čerstvý, naopak, starší je lepší. Nakrájané rožkocky si nechajte pripravené na neskôr.

Deci horúcej vody z teplého vodovodného kohútika (citlivky a padavky si zohrejú studenú, pitnú vodu) nalejte do nejakej nádoby, v ktorej budete robiť cesto.

Vrhnite do toho ledabolo nabratú čajovú lyžičku soli.

Čľupnite polovičku malého droždia.

Pridajte jedno celé vajíčko, bez škrupinky.

Celé to zasypte polohrubou múkou. Štvrť kila, ak máte poruke váhu, alebo deväť nie celkom zvrchovaných polievkových lyžíc múky, ak sa vám váhu vyťahovať nechce.

Výrobu cesta môžete zveriť do vrtuliek robota alebo suroviny sypte do hrnca a miešajte ručne varechou.

Poriadne zamiešame, takže vznikne pomerne husté cesto.

Správne husté cesto z varechy steká pomerne dôstojne a pozvoľna. Ak ho máte príliš riedke, dodajte trochu múky, ak prihusté, pridajte málinko vody.

Poznámka pre mužov: Na rovinu hovorím, že na hustote cesta príliš nezáleží. Ak bude príliš riedke, bude sa ťažšie formovať, knedľa nebude mať až taký pekný tvar, ale bude rovnako chutná, takže žiaden strach!

Hotové cesto je veľmi chutné, pozor však, papagáj si k nemu odlomí aj kus varechy! Teraz sa vrátime k rožku, ktorý sme na začiatku rozkrájali. Tie kocky, ktoré nám papagáje nestihli rozkradnúť, hodíme do cesta…

…a ešte pomiešame, ale už len trochu. Cesto teraz musí dozrieť. Keďže sme začínali teplou vodou, ešte stále by malo byť vlažné – to je dôležité. Prikryte nádobu, v ktorej je, utierkou, aby nevychladlo. Tu bude cesto ešte mierne puchnúť.

Zatiaľ čo cesto odpočíva, nájdite veľký hrniec, nalejte doň vodu a dajte zovrieť. Aj do vody dajte soľ, odvážne, aj za polievkovú lyžicu. Zohrievanie vody trvá zhruba 10-15 minút, práve toľko času stačí cestu na odpočinok.

Keď už voda vrie, odkryte pokrievku, poriadne si pomúčte ruky a vyberte cesto z nádoby. Opatrne, veľmi sa lepí. Vytvorte z neho knedľovitý tvar. Správne by sa to malo robiť na pomúčenej drevenej doske, ale pri troche šikovnosti sa to dá zvládnuť aj v „lufte“ v rukách a ušetríte si jedno umývanie dosky.

Knedľa bude trochu menšia než po uvarení.

Opatrne ju čľupnite do vody a zakryte pokrievkou. Varte 8 minút a potom knedľu obráťte hore nohami.

Knedľa, samozrejme, v skutočnosti nohy nemá. Ak áno, máte zrejme o jedného papagája menej. Čo už, nemal kradnúť!

Prosto knedľu obráťte tak, aby sa ďalej varila tou stranou, ktorá predtým trčala, prikryte a varte ďalších 8 minút. Čas, prosím, merajte dosť presne, inak sa začne po okrajoch vytvárať sliz ako z hororu.

Knedľu vyberte vhodným nástrojom.

Na tento nástroj si posvieťte ešte pred odštartovaním akcie Knedľa. Ak doma nič vhodné nemáte, požičajte alebo kúpte si, pretože varená knedľa sa nebude chcieť dať z hrnca vytiahnuť vidličkami, lyžičkami, ani varechami. Kĺže sa a je krehká. Ľahko sa zlomí a ak sa to stane, čľupne do vriacej vody a za trest vás obarí!

Vytiahnutá knedľa – stačí naporciovať. Krájať sa dá nielen nožíkom, ale môžete použiť aj niť – chce to však trocha praxe.

Takáto knedľa je akurát na dve poctivé porcie. Ak chcete vytvoriť viac – stačí všetko z receptu zdvojnásobiť. Akurát hrniec má málokto tak veľký, aby sa dali variť dve knedle naraz…

Knedľu však môžete urobiť aj v inom tvare ako klasický valec. Môžete vyrobiť plackovitý tvar, aby sa akurát zmestila do hrnca. Potom síce majú knedle iný tvar, ale to vôbec nevadí.

Komentáre k článku: Rýchloknedľa – fakt excelentná

  1. vierka stancakova 15. januára 2008

    na vasej stranke som este nebola dnes som si ju presla a celkom sa mi paci ta rychloknedla vyzera zaujimavo musim ju vyskusat zapisem si vasu stranku a musim si ju preist diky za skvele recepty

  2. markoslav 25. marca 2008

    knedla je fakt excelentná – na prvý pokus sa vydarila.
    Odporúčam

  3. Nika 9. júla 2008

    Kedze som nezijem na Slovensku tak som sa bala skusit pripravit knedlu az kym som si neprecitala tvoj perfektny recept. Vdaka

  4. Maruska Hruska 14. júla 2008

    Teda tie Tvoje recepty s tym vtakom- zelenym – su take originalne a vtipne, ze mi neda nevyskusat, hoci moje klasicke knedle tiez nemaju chybu. Vidis, 20 rokov zijem v Australsku u protinozcov a stale cerpam napady z nasej kuchyne, lebo je najlepsejsia. A ked raz vyhram milion dolarov, tak kupim Slovensku restauraciu, lebo ti nemtudovia tuto nevedia, co je dobre jedlo. Tak ahoj a vela zdaru v tvojej praci.

  5. maťka 26. októbra 2008

    …juj-už sa tešíííím,som ani neváhala zrealizovať tento recept,cesto už odpočíva,veľmi sa teším na žemlový knedlík,manžel bude rád…a  tomu pečiem kolienko a fial.kapustičku-ďakujem za pomoc

  6. ada 20. februára 2009

    #

    nakoľko sa mi nikdy nepodarí poriadna knedla, sedím si na googli a vyberám akýsi vhodný… váš som si vybrala metodou náhodného výberu… a teraz sa musím schuti smiať, až ma manžel skontroloval, kde je pes zakopaný a s kým sa zabávam…
    dakujem veľmi pekne, teším sa na ostatné recepty
    vaša nová fanynka ada
    p.s. link som ihned odporučila mojej najlepšej kamoške, nech má svet chutnejší

  7. gabkoll 27. februára 2009

    Tato knedla je dobra ale ja som ju vylepsila pridanim spaldovej celozrnnej muky tak ze som odobrala polovicu muky polohr,a nahradila strasne zdravou spaldovou takto vylepsujem vsetky recepty vyskusajte.

  8. gabkoll 27. februára 2009

    Ja som nahradila cast polohr.muky strasne zdravou spaldovou celozrnnou mukou takto ozdravujem a vylepsujem vsetky recepty s mukou.Stoji za to vyskusat.

  9. ivka 12. marca 2009

    nahodou som nasla tento recept, zvedavost mi nedala a dnes som rychloknedlu vyskusala a naozaj je ,bozska, tak ako knedla, nema chybu ani tato stranka upravena neskutocne pohodovym a vtipnym sposobom. uz sa tesim na dalsie recepty pre nas kucharov amaterov variacich s laskou a stipkou odvahy skusit nieco ine….

  10. Neophyte 19. marca 2009

    Praveze tato knedla je jednou z najbeznejsie vyrabanych na dedinach a je to overeny a tradovany postup. Komercne vyrabane knedle su humus a ziadny podnikatel sa nechce piplat s nejakymi rozkami.Knedla je vynikajuca prave kvoli tym kuskom rozka. Len doplnim: idealne je, ak sa urobi na pare namiesto varenim vo vode. Potom je uplne bez konkurencie.

  11. katka 8. septembra 2009

    zajtra ju viskušam dufam že sa podarý lebo u nas vystrája salmonela s knedli

  12. ANTON 6. novembra 2009

    tento postup tvorenia knedle sme používali už pred asi 20timi rokmi ako vojaci na hláske v čechách môžem potvrdiť že s vyberaním bol vždy problém dokonca jeden z vojakov navrhoval prederaviť z boku hrniec ale taký žold sme nemali aby sme vždy po varení kupovaly nový hrniec ale už asi veľa mudrujem idem na tú knedlu už sa na ńu teším (máme k nej hov. srdce na smotane)

  13. ivavar5 11. novembra 2009

    toto je vlastne karlovarský knedlík – ja ho robím ale tak, že rožky pokrájané na kocky najprv opečiem – nasucho alebo aj na oleji – trochu tuku v knedli nezaškodí a až tak dám do cesta – tie opečené rožky pri krájaní krásne vyniknú a nevarím vo vode, ale na pare – keďže nemám parný hrniec – tak hrniec obyčajný – trochu vody, na neho utierka prichytená gumkou – na utierku knedlík – na knedlík druhý hrniec (ja používam spodnú časť remosky) a máte parák ako vyšitý…

  14. Sonja 12. februára 2010

    Prvýkrát v živote budem robiť knedľu a trúfnem si aj sviečkovú, lebo ju zbožňujem. Hľadala som presne takýto recept, mala som len pred očami, ako má moja prvá knedľa vyzerať a Váš vtipom okorenený recept ma očaril a aj pobavil. Verím, že knedľa bude excelentná. Ďakujem!

  15. Miro Veselý 12. februára 2010

    Sonja držím palce, zvykne sa vydariť na prvý pokus.

  16. gabicas 21. februára 2010

    Mňa najviac fascinuje ten ľahučký a nesmierne vtipný návod na výrobu dobrých jedál. Tak sem budem chodiť odteraz už vždy a viem, že nech ma napdne čokoľvek, tu to nájdem, ľavou zadnou uvarím a budem sa smiať ešte aj pri konzumácii. Ďakujem za túto stránku a srdečne pozdravujem aj „kuchtíka“ papagája – ten to istí :))))

  17. edita zo zahranicia 20. marca 2010

    nasla som tuto stranku a konecne som sa dostala ku knedlu ,ktora sa vari vo vode chcela by som ju vyskusat az na jeden problem ,ze nemozem sa dostat k polohrubej muke ,lebo tu je dostat jedine hladku alebo podobnu k vyberovej. Z receptu som sa dobre nasmiala vdaka kucharik…I ked niektori zijeme v zahranici neodolame slovenskej kuchyni a Vam poviem ,ze nie je nic lepsie nez slovenska kuchyna mnam…a nase vynikajuce maskrty mnam mnam…

  18. marina 1. mája 2010

    práve som knedlu dorobila. podaril sa mi, musela som dat vsak viac muky ako doporucene polievkove lyzice, asi nabuduce predsa vytiahnem vahu 🙂 a je dost slana. takze aj menej soli nabuduce. robila som ho na pare. dakujem za recept.

  19. Danny 22. septembra 2010

    Pan Vesely,
    Velmi, velmi pekne Vam dakujem za recept.Moja matka takuto knedlu stale robila,ale odkedy zomrela-som bez knedle uz 40 rokov ! !Toto je lepsie ako najst zlaty poklad ! Pre Slovaka zijuceho v zahranici bez knedli,bryndzovych halusiek a ostiepky je zivot mizerny.V tunajsich restauraciach je dostat vselijake smradlave gebuziny z Azie, Indie, Afriky,Phillipins a pod.,ale Slovenskej kuchyni sa nikdy nikto nevyrovna.Dakujem,dakujem,dakujem ! ! !
    Danny

  20. Zlata 23. novembra 2010

    Tak isto zijem v zahranici a bez maminych knedli : ( ….moja rychloknedla je este v hrnci, ale uz teraz vyzera skvelo : ) moja prva knedla v zivote!!! dakujem za super recept….a nielen to ze sa mi knedla podarila,ale som sa aj pobavila vtipnym podanim receptu…dakujeeeeem

  21. milli 28. novembra 2010

    Rýchloknedľa,bomba!!!!!!
    Som 18 rokov vydatá a konečne som urobila výbornú knedľu.

  22. Magdalenka 15. januára 2011

    Mne sa tak daleko od domova chcelo ukuchtit nieco slovenske ale francuzi netusia co to knedla vobec je. Skusila som tento recept a … MNAM vyborne. Vsetci si nalozili duplu !! Dakujeeeeem

  23. frantisek 19. februára 2011

    ja by som sa chcel len opytat,cim sa da nahradit rozok v tomto bajecnom recepte,poradi mi niekto??

  24. Miro Veselý 19. februára 2011

    frantisek ak nie je žemľa, alebo iné pečivo, možno by sa dalo skúsiť burizóny, ale aj nič. Aj bez rožkov to bude knédľa.

  25. lolo 28. februára 2011

    takze knedla je na hovno putovala rovno do kosa …
    dakujem za taky recept ..skoda casu a surovin ;))

  26. Robo 6. marca 2011

    ahojte,tak prosim pekne ja to prave skusam,vyzera to super a dufam ze to aj tak dopadne tesim sa,diiik moc papa

  27. betka 23. júla 2011

    ja knedle varím už dávno a varím ich v dvoch pekáčoch,aby boli úhľadné

  28. jana 16. decembra 2011

    tento recept určite vyskúšam nakoľko okrem uvedených surovín, mám aj rovnakého papagája, takže za jeho pomoci sa určite podaria 🙂

  29. toso 17. januára 2012

    tak konecne viem aj ja knedlu ktora je jednoducha a velmi chutna 🙂 dik za recept prvy krat sa mi to podarilo 🙂

  30. Dalo 30. januára 2012

    Potvrdzujem, podarila sa na prvý krát a od vtedy som ju musel variť mnohokrát, dokonca aj svokra chodí po ňu 😛 …ja ju varím tak, že nakrájané rožky zlahka opečiem, zdravo-na troche oleja, po vyzretí, tesne pred vhodením do vriacej vody, ju rýchlo zĺahka vyhladím studenou vodou, po uvarení zase tak zase zdravo-zĺahka potriem maslom alebo olejom (nevyschne a je chutnejšia), poprepichujem špajlou, píšem hlavne preto že sa chcem poďakovať za skvelý recept a po iných nevydarených pokusoch ma tento dostal, hlavne vtipom 🙂

  31. dzina 4. apríla 2012

    najviac ma pobavil lolo,ktory knedlu spackal,stala sa mi podobna vec ked ssom dala kefirove krystalky znamej ktora nenechala zriet kefir aspon 16-24 hod,nebol dost prepracovany,dostali sracku a vyhovorila sa ze zrna su zle.Do knedli davam aj cast mineralky,je nadychanejsia.zijem v zahranici pojedam roznebludy ale pochyti ma zjest nieco domace a to su hned zemiakove halusky s cim kolvek,moj vnuk ked ide ku mne [ma 5 rokov]zavola a baba urob kalusky s tvarohom

  32. jana 12. mája 2013

    knedla chutila celej rodinke

  33. Zuzana Nosková 6. augusta 2013

    Mirko, knedľu som robila s malými obmenami, a to bez vajca a zo špaldovej múky hladkej 128g a ražnej celozrnnej jemnej mletej 122g a pridala som aj 50g ovsených vločiek. Knedľa bola svetová!!! Ďakujem 🙂

  34. Katarína 11. mája 2014

    Dobré ránko,
    tak ja som ju ešte zatiaľ nerobila, ale recept je tak vtipný, že som sa veľmi dobre hneď za rána zasmiala a pobavila, že už bežím do obchodu pre droždie a rožky a idem na to 😀
    Srdečná vďaka – cítim, že recept je úžasný …..

  35. Katarína 11. mája 2014

    Knedla bola skutočne skvelá, len s tým, že na budúce budem musieť urobiť duplovanú dávku 😀 , ešte raz pekný deň

  36. Katka 21. mája 2014

    Ako vela dalsich, aj ja som v zahranici a knedla sa podarila na prvy sup! Som na seba nesmierne hrda a chodim po dome ako pavica :D, ku tomu svieckova, tohle je raj pratele…. :D. Dakujeme za skvely recept Mirovi a papagajovi 🙂

  37. Miro Veselý 21. mája 2014

    Katka ďakujem. Odporúčam skúste to aj z celozrnnej múky. Mne to chutí ešte viac.

  38. maarika 25. decembra 2014

    ahoj, ahoj, kedže som dopadla tak, že knedla sa mi neusla v ani v nákupnom dome a taktiež v restaurácii, chcela som rodine dopriat k huske knedlu, tak som zobrala pocítač, napísala rýchlu knedlu a vid… zaujal ma humorný prístup, takže idem s humorom ju pripravit . dakujem za usmev na tvári….maj sa…urcite bude dobrá. hlavne nej je hus celá. Krásne Sviatky…

  39. Siska 28. decembra 2014

    Dnes som knedľu skúsila a môžem potvrdiť: rýchlovka, vymiesená v robote za pár minút. Vlastne, najviac času zobralo kysnutie pred vložením do vody. Keďže som ju mala pomerne hustú, nechala som cesto kysnúť cca 25 min. a vyplatilo sa. Konečne si môžem poklepkať po ramene: vieš urobiť fajnu knedľu! Vďaka za recept!

  40. Miro Veselý 28. decembra 2014

    Siska už som túto knedľu skúšal robiť aj z celozrnnej múky a myslím, že je ešte chutnejšia. Také čosi jemne drapľavé v tom je.

  41. hana 18. januára 2015

    Výborná knedla…len ju treba dať hneď po uvareni na mriezku vychladnúť,aby nenasakovala vodu zo seba do seba ;-).

  42. amika 1. marca 2015

    už dlho som sa tak dobre nezasmiala, ke´d prídem z práce hneď to vyskúšam, a urobím k tomu segedín. guľáš.
    Ďakujem za pobavenie….pozdravujem papagája, ak ešte nejaký ostal

  43. Jessel 10. júna 2015

    c5 vilken ball loggo du har skpaat!!! Den loggon e4r dina recept ve4l ve4rda!PS. Nu har du le4rt mig ne5got he4romdagen. Imorgon ska jag le4ra dig hur man blir av med ordverifieringen;-) DS

  44. Shelly83 20. septembra 2015

    moja prva knedla v zivote a to podla tohto rychlo receptu, a ze fakt fakt excelentna, neverila som az ked som ochutnala! fakt fakt super! kedze zijem v zahranici a tu knedlu nepoznaju resp nikde nekupis, tento recept je jednoducho super rychly a jednoduchy. len na miesto cerstveho, som pridala suche drozdie (7g) a proste vydarila sa. ani moj prvy segedinsky nesklamal!

  45. Severian 19. júna 2016

    Ahojte kamaráti,
    potreboval som rýchly recept na knedľu. Aj vďaka vtipnému návodu som sa rozhodol vyskúšať tento recept.Super rýchlovka, len som ju trochu vylepšil. Cesto som vylial na mokrú potravinársku fóliu, zavinul som, konce som zaviazal a varil som po 10 minút z každej strany.Knedľa si zachovala krásny tvar, dobre sa krájala a bola SUPER chutná.
    Posielam veľké ĎAKUJEM za tento recept na knedľu, ktorá sa stala súčasťou môjho jedálnička. 🙂

  46. Gina 11. januára 2017

    No tak dobre som sa naozaj uz davno nezasmiala. Musim si zaobstarat toho papagaja a pravidelny prisun varesiek, aby mal co obhryzat a rozhryzat. No a potom, ak sa mi podari capnut ho do hrnca namiesto tej knedle a uvidim trcat jeho nohy … To vajicko bez skrupinky je naozaj fakticka poznamka pre laikov, ktori stoja pri hrnci asi prvy raz. No a este vraj „najdite hrniec“. Taky vybuch smiechu, ze sa dom zatriasol. No a tej soli – od buka do buka. Vrele diiiiky za tento postup, nemozete toho uverejnit viac? Lepsie by bolo pravidelne, nech sa mame na com smiat.

  47. Gina 11. januára 2017

    Uz som sa preklikala na Vase dalsie recepty, nasla som toho teda dost. Kedze som natrafila na toto len vcera, tesi ma, ze mozem citat dalej tieto humorne recepty. Diiiik za rozsirovanie dobrej nalady.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: