Domáci chlieb z rúry

Chlieb náš každodenný pečiem dnes. Pekná otrava, ale funguje to. Upiecť domáci chlieb nie je tak ťažké. Akurát zabijete pol dňa, neušetríte a výsledok nebude až tak presvedčivý, ako od dobrého pekára. Bude však oveľa lepší, ako od zlého pekára.

Recepty na varenie

Približne jednu 50 gramovú kocku droždia rozčľapkajte v troche teplej vody na dne väčšieho hrnca.

Zaujímavé zvuky z kuchyne hneď prilákajú večne zvedavé a hladné osadenstvo.

Odožeňte vtáka a pridajte lyžicu soli.

Lyžicu aj dve oleja (nie motorového) a lyžicu octu.

Rasce podľa chuti lyžičku alebo lyžicu. Odožeňte vtáka, ktorý chce rascu.

Do tejto žbrndy nasypte jeden kilový sáčok chlebovej múky T650. Odožeňte vtáka a z múky odstráňte tú vec, čo v nej nechal.

Začnite miesiť ručne alebo strojom.

Počas miesenia pridávajte teplú vodu, ale len po troškách, pretože chceme, aby cesto bolo veľmi tuhé.

Správne tuhé cesto má pevnú konzistenciu a nerozteká sa v ruke. Chutí skvele. My papagáje oceníme najmä kúsky rasce.

Hotové cesto nechajte kysnúť v teple. Ak svieti slniečko, nechajte ho na ňom vyhrievať. Cesto zvrchu prikryte utierkou, aby nechladlo. Kysnutie potrvá niečo cez jednu hodinu.

Ak je chladno, ja pre cesto mierne rozohrejem rúru, vypnem a nechám v nej kysnúť tak, aby malo zhruba telovú teplotu, môže byť trochu viac.

Núdzovo sa dá na kysnutie použiť ako nádoba aj hrniec, ale najlepšie, ak by ste našli nejakú vhodnú formu v ktorej ho necháte vykysnúť takmer do chlebového tvaru. Niečo takéto, ľaľa:

Košík, na ňom rozprestrná nejaká stará šnuptychľa, keby sa niekto pýtal, používate samozrejme vždy, výhradne a zo zásady len čistú plátenú látku a zakladáte si na tom. Na nej hrsť múky a v tom nechajte cesto vykysnúť. Takto sa vám to lepšie prehodí na plech, než vykonávať výškrab z hrnca.

Po vykysnutí v košíku nemusíte na pomúčenej doske vyrábať chlebovitý tvar:

Trocha múky posypte aj na papier na pečenie, netreba nutne, ale po okrajoch sa to inak trochu zlepí.

Do chleba urobte zopár otvorov vidličkou alebo ihlicou. Ak zabudnete, svet sa nezrúti, iba chlieb by mohol popraskať.

Na plechu cesto trochu dotvarujte. Čím je redšie, tým bude chlieb tenší.

Potrite prvý raz slanou vodou a vložte do vyhriatej trúby. Radšej nech trúbi hlasnejšie než potichu. Po nejakej štvrťhodinke skontrolujte, či sa v nej nedeje niečo zlé, nejaké priháranie, zabudnutý papagáj a podobne. Polhodina by mal zhruba polčas, vtedy môžete chlieb vytiahnuť na krátku prestávku a druhýkrát potrieť slanou vodou.

Po zhruba hodine pečenia je chlieb hotový. Kôrka má správnu farbu a aj vôňa púta pozornosť. Ak ste v paneláku, sledujte strop. Za chvíľu vám začnú zatekať sliny od susedov.

Chlieb posledný, tretí krát potrite slanou vodou a zakryte až do vychladnutia čistou utierkou, aby príliš nevyschol.

Potieranie slanou vodou neprežeňte. Dajte zhruba pol čajovej lyžičky soli na nejaké dva deci vody. Ak dáte veľa soli, kôrky budú presolené. Chlieb potrite slanou vodou naozaj len trikrát, inak bude mať veľmi hrubú a tvrdú kôrku.

V tejto fáze je najlepšie odísť z bytu aspoň na hodinku preč, pretože hotový chlieb láka a priťahuje, ale pritom spoľahlivo popáli.

Po vychladnutí sa nebudete stačiť diviť, ako rýchlo sa dá zjesť kilový chlieb.

Krajce budú do vás padať takým tempom, že si ani nespomeniete na nejaké maslo či iné zbytočnosti.

No a na čo si treba dávať najviac pozor?

Na kôrky. Sú neodolateľne dobré! A papúch ich N.E.S.M.I.E!

Opuchlina sa natriasala od radosti, lebo mi ukradla kôrku, čo som práve dojedal a zdrhla s ňou na skriňu. Aby som ju získal nazad, musel som ju vymeniť za červený umelohmotový štipec, ten za ligotavé klieštiky na nechty a tie za orech…

Komentáre k článku: Domáci chlieb z rúry

  1. Zuzana 30. januára 2008

    Uz som sa potesila, ze som nasla dobry recept na chleba. Mozno aj je dobry, horsie je ze ja nemam pristup k chlebovej muke. Som mimo SR, tak keby si mi mohol povedat, ci ju mozem nahradit obycajnou. Dakujem

  2. Martin 14. februára 2008

    Krásny recept ! (-:

  3. KVAKIN89 22. februára 2008

    DOBRÝ RECEPT.CHLIEB BOL VÝBORNÝ.ŽENA TAM DALA IBA KÁVOVU LYŽIČKU RASCE A STAČILO.NEVIEM AKO OSTATNÝM ALE NÁM AJ DCÉRE A VNUČKAM CHUTNAL VYNIKAJÚCO. PANI ZUZANA NEVIEM ODKIAĽ STE ALE U NÁS JE JEJ DOSTATOK.V ČESKEJ REPUBLIKE.NAOZAJ ĎAKUJEME ZA VÝBORNÝ RECEPT.

  4. KVAKIN89 22. februára 2008

    MANŽELKA SE BÁLA ŽE SE NÁM TEN CHLEBA NEPOVEDE. NEMÁME DOMA ZELENÉHO PAPUOŠKA papagáya NEBYLA TO CHYBA BYL VYNIKAJÍCÍ.DÍK!!!!!!!!!!!!!!!!!! KVAKIN

  5. Jaro 1. marca 2008

    Dakujem za vyborny recept. Uz som urobil asi 40 chlebov (asi kazdy tyzden jeden) a musim povedat ze sa nepreje. Co sa tyka muky Zuzana tu v UK maju len dva druhy: Plain flour (asi hladka) a Strong Bread flour (viac lepku). Skusal som aj z hladkej ked som nemal inu a vysledok bol dobry, len nie az tak napufnany.
    Este raz vdaka.

  6. Dusko 25. mája 2008

    Ešte nie je uvedené, že treba odohnať vtáka, keď príde manželka.

    Takéto recepty sú na figu, hlevne ich forma vysvetlovania.

  7. Michaela 24. júna 2008

    Dakujeme za super recept, chlieb bol vynikajuci a prijemne sme sa pobavili na vasom recepte. Chlebovu muku sme nahradili obycajnou, nakolko v UK sa chlebova muka kupit neda, ale vysledok bol nad nase ocakavania. Este raz dakujeme.

  8. mandy 25. augusta 2008

    Krasny recept 🙂
    Recept som neskusala, ale tiez zijem v zahranici a postradam tu nesladky slovenskych chlebik. Obcas peciem sama z muky, inokedy z hotoveho chleboveho mix-u, do ktoreho pridam iba drozdie, vodu a olivovy olej. Rascu som este neskusala, ale cele lanove semienka ano – je to tak vyborne! 🙂
    Idem pozriet aj dalsie recepty 🙂

  9. zlaťa 27. augusta 2008

    Chcem sa spýtať, na akej teplote pečiete chlebík? Mám teplovzdušnú trúbu a neviem, či ho mám piecť na 180 st. alebo na 200.

  10. Lybba 7. septembra 2008

    Zlata..Pise sa tu ze sa chlebik pecie na vysokej teplote na zaciatku ,takze kludne na 220..Ja to tiez tak robim…a je naozaj vyborny.

  11. BRIGITA 2. októbra 2008

    TIEZ SOM V ZAHRANICI,SKUSAM VSETKY VARIANTY DOMáCEHO CHLEBA,LEN NEVIEM ODHADNUT CAS PECENIA A STUPEN.PORADTE MI

  12. Miro Veselý 2. októbra 2008

    Asi najľahšie je kúpiť pekárničku chleba. Ja tak robím už hádam 2 roky. Nie je to síce to čo rukou spravený chlieb, je iný. povedal by som, že lepší. Kuk sem,
    http://www.chudnutie-ako.sk/zdrava-vyziva-racionalna/domaca-pekarnicka-chleba/

  13. Maťa a Pulo 15. novembra 2008

    Krasny pozdrav z Noveho Zelandu posielame 🙂 Tu domaci nesladky chlebik s chrumkavou korkou chyba. Uz sme si vsetko podla receptu nakupili a nevieme sa dockat 😉 Prajeme vsetkym pekny den 😉

  14. Erika 25. januára 2009

    Dik za recept, prave sa dopiekol a vyzera ze ozaj za chvilku zmizne. Muka, z ktorej sme ho pripravili : „Gold medal“ (US verzia). Tak ako na Novom Zelande aj tu v US chyba chlieb co nie je sladky a ma chrumkavu korku.

    Dik !

  15. bozena 14. februára 2009

    Pozdrav zo Svajciarska.

    Diky tza recept.Chlieb bol fantasticky,uz je ziedeny.Predsa len je lepsi ako co robim v domacej pekarnicke.

    Cau Cau.

  16. KbdH 14. februára 2009

    Ja uz robim druhykrat podla toho receptu. Z muky nech si nerobi nikto tazku hlavu. Ja som robil napoli z grahamovej a napoli z bielej ani neviem akej, proste aka bola doma. Nech si nikto nerobi problemy ani z teploty rury. Ja som to robil v remoske a nemam ani paru aka je tam teplota, nebola ani predhriata 🙂 chledik bol aj tak vyborny. Dik za recept.

  17. Dzovana 20. februára 2009

    Dakujem za dobry recept kolegina mi dala v robote tiež no našla som aj Vaš tak som použila niečo z Jej niečo z Vašho vyskušala a vysledok super už pečem chlieb len doma.Pečem ho v pekači je krásny vysoky no parada.Vždy vyskušam pridat dake ine semiačka a kmín (teda rascu )davam drveny ani u nas cely nema uspech takto chuti každemu.Taketo veci na nete treba dakujem prajem pekny den všetkym pekarom.

  18. chirox 10. marca 2009

    Skuste do toho dat trocha provensalskeho korenia,chuti ako ciabata.

  19. Dzovana 15. marca 2009

    Dakujem za radu vyskušam aj včera som piekla no až dnes som našla vašu radu z Provenslanským korenim.Dufam že sa da bežne kúpit.Skusim a napišem ako to dopadlo vdaka.Mysleli ste zamiešat ho normalne do cesta ked miesim stači čajová lyžička?Vyskušam uvidim zase bude chlieb iny dakujem.

  20. Neophyte 19. marca 2009

    Sorry ludia, ale zijete v omyle hladka muka T650 nie je ziadna chlebova muka, ale obycajna muka. Chlebova muka, ktora sa pouziva profesionalne na vyrobu chleba je T1050 a T1150. Na chlieb sa musi pouzit muka s vyssim obsahom lepku, aby bolo zapezpecene ziaduce kysnutie. To je dane hodnotu T. Samozrejme, aky taky chlieb sa da upiect aj z T650,ale ti ktori pecudoma z T1050,alebo T115. vedia svoje. Chlieb ja lepsie vykysnuty a peknejsi hnedsi.

    Tato muka sa da kupit v mlynoch. Ja kupujem jedno 50 kg vrece, delim sa este so setrou a vydrzi mi cca 4 mesiace.

  21. Dzovana 28. marca 2009

    Ja som vyskušala dat do csta Provenslánske byliny.Chlieb bol iny a našim doma chutil. Vraj ako pizza. Vôna z byliniek bola po celom byte.Tak jeden tyžden pečiem z bylinkami a dalši bez byliniek vždy si pochutime aj navšteva. Použivam hladku muku tú z mlynov som nezohnala,som spokojna aj z takto upečeným chlebom.

  22. jaho 12. októbra 2009

    ja by som k tomu chlebu aj takeho krotkeho papagaja,z vlastnych skusenosti viem ze im ta trocha chleba neuskodi

  23. mdeco 12. novembra 2009

    super ako som cital zaroven som miesil uvidime ako to vydá mnaam 😛

  24. Desi 21. novembra 2009

    Je to výborné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. Dzovana 26. novembra 2009

    Pre zlaťa pyta sa na pečenie.Ja mam tiež teplovzdušnu ruru dam ju nahriat na 200 až na maximum a za desat min dam chlieb stiahnem teplotu na 150pečiem pol hodinu vyberiem z ruri potriem chlieb vodov dobre ho natrem vratim spet piec a za dalšju pol hodinu je hotivy odtestovane.Tak celkove pečenie je 1hodina.

  26. trpaislik 16. decembra 2009

    Aj takto urobení chleba je super, ale ak sa tam pridá kvások ta chut je nenahraditelná. Kedysi nemali droždie a používal sa kvások. Dnes máme možnost zachovat chut a trošku si vypomoct s droždím a tak urýchlit kvasenie.
    Najlepšie je použit velký zavareninovy pohár a naplnit ho do 1/2 max však do 2/3.
    Na kvások stači postrúhat menšiu cibulu, ktorú pridáme do ražnej múky a riedime vodou. Hustota podobna cestu na chleba.
    Takto to necháme odstát 2 až 3 dni na teplom mieste. Aby sme nemuseli zmes robit vzdy od znova stačí v pohari ponechat cca za 1 až 2 PL kvásku a pridat múku s vodou a na druhý den možeme použit znova.
    Skute a neolutujete

  27. svetlana 31. decembra 2009

    Robila som chlebík, aj mi pekne vykysol, ale po upeceni v nom neboli tie bohovske dierky, ktore v chlebe musia byt. Kde robim chybu? Viem, z dierok sa nenajem , ale mne tam chybali.

  28. Zuzana 5. januára 2010

    Do chleboveho cesta je potrebne pridat asi 1/2 dcl octu -nechat vykysnut a druhý raz premiesit.Zas nechat podkysnut a potom vyvaľat na muke dat do misky / tak ,ako sa daval do tych asi slamienok? / na utierku-mukou posypanu podkysnut a dat piect na suchy plech asi 1 hod

  29. Jozef 28. januára 2010

    Caute,precital som si recept na chleba a zajtra ho budem piect,tak mi drzte palce. Uz mam teraz na neho ohromnu chut.

  30. Ivan 31. januára 2010

    idem na to

  31. rudolf 18. februára 2010

    caute precital som si recept a hned som to uskutocnil je to fasa chlebik

  32. gulas13 21. februára 2010

    Genialne. Ako Zuzka hore, tiez necham vykysnut 2x, a muku si zmixujem pol na pol (biela-hruba, biela-all grain) atd. Pre tych vonku: 425 F prvu polhodinu, vybrat, potriet vodou ako veduci hovori, a dorobit dalsiu polhodinu na 325 F ( ak peciem iba 500G), alebo 35-45 min ak mam cele kilo. Kazdopadne dik, recept funguje. Howgh!

  33. pufinka07 4. apríla 2010

    ahojky, ja som v anglicku a tiez som sa rozhodla upiect chlebik. Pouzila som dva druhy muky. Ale asi som dala viac soli, lebo sa mi zda slansi a dala som 2ks kvasnic, predsa na 5hrncekov muky, no neviem.. Vymastila som si pekacik z janskeho skla a cesto som supla don. Nakoniec som posypala roznymi semiackami a vrch som narezala. Potierala som solou rozpustenou vo vode/mozno preto bol slansi/ Ale je vyyborny a podaril sa mi na prvykrat, z coho sa tesim. v tom ovalnom pekaciku sa pekne ulozil, co mal aj pekny tvar. Prajem vsetko dobre pri peceni chlebika!

  34. ingvarad 7. mája 2010

    Recept na tento chlebík ,bol pre celú našu rodinu zábavný ,jednoduchý a vtipný Vdaka ..nech sa darí aj tomu zelenému krásavcovi..

  35. maminka 3. júna 2010

    super receptík,,, ja ho robím, ale dávam aj jeden veľký zemiak varený v špke , no samozrejme šupku odstránim, zemiak rozdlávim, alebo postráham, je to zemiakový chlebík,,,, alebo skúste dať do cesta aj zákysanku, alebo cmar,,,, juj – dobrota,,,,,,, to namiesto octu,, ,,,, skúste aj slnečnicové semiačka,,,juj pochuťka…….inak super stránka a pred autorom a jeho komentármi klobuk dole,,,,, jedinečťné,,, super

  36. Juraj 11. augusta 2010

    No co sa tyka chlebu tak chut vyborna len korka niaka tvrda :-)))) Asi som spravil niekde chybu ale kde???

  37. januska 21. augusta 2010

    ja ties pecem chlieb som v uk ale znami mi hovoria ze je lepsi jak u nas na slovensku

  38. KATKA 10. septembra 2010

    URCITE JE VYBORNY, LEBO JA SI PECIEM CHLIEB LEN DOMA , OD OKA, ALE INGREDIENCIE POUZIVAM TIETO ISTE A JE VYNIKAJUCI, CHLIEB Z OBCHODU NEJEM UZ DOBRYCH 30 ROKOV…..TAK ASPON VIEM , ZE NIE SOM SAMA KOMU TEN KUPENSKY NECHUTI…

  39. Iveta 18. septembra 2010

    tak … práve som ho vytiahla z rúry, vonia božsky 🙂 už som zvedavá, ako sa mi podaril, lebo prvýkrát som piekla niečo také … domáci chlieb piekla občas moja mamka, a ten bol vynikajúci … aj preto som sa odvážila vyskúšať to sama 🙂

  40. zuzanka 23. októbra 2010

    výborný chlieb…pravý domáci

  41. Verika 27. októbra 2010

    Prave sme dokoncili chlieb podla vasho receptu.Vyzera krasne,vonia…Upiekol sa dohneda,Super korka.Len je este horuci,nemozeme ho vyskusat…mozno az ked pojdeme spat,lebo uz je 19hod.Nevieme sa dockat.Cleba s maslom…Mnam.Dakujem za recept.

  42. andy 28. októbra 2010

    ja tiez takyto robim…let tu v taliansku neviem zohnat nas klasicky slovensky ocot…tu maju iba vinny…vie mi niekto poradit,ci by to bolo to iste s tym vinnym alebo sa to da niecim nahradit??lebo posledny slovensky ocot mi vcera dosiel…:((
    tu som citala ze zakysanka to nahradi,ale tu take daco nemaju…ani len kyslu smotanku :((((

  43. Miro Veselý 28. októbra 2010

    andy nebál by som sa do chleba dať akýkoľvek ocot, alebo žiaden. Ocot aj kyslá smotana sa dajú vyrobiť doma. Pozrite cez internet.

  44. andy 28. októbra 2010

    mirko,viem ze ocot sa da vyrobit doma,ale akurat tak ten vinny ci jablcny som nasla…ak by si nasiel aj na ten nas slovensky…tak posli link,ja som zatial taky nenasla,vopred dakujem
    ja este do chleba davam varene zemiaky a je skvely,aj talianom chuti,lebo ten ich chleba je hrozny ;)))

  45. andy 28. októbra 2010

    ale skusim nabuduce dat ten vinny a uvidim co to spravi…potom ti napisem ako to dopadlo ;))

  46. Verika 28. októbra 2010

    Tak sme aj ochutnali,este vecer…Teply chlieb.To bol zazitok.Maslo sa na nom roztekalo:)Sme v zahranici,tak nam je to vzacne.Aj foto som urobila.Na pamiatku.Dakujeme.Verika s manzelom.

  47. andy 8. novembra 2010

    takze skusala som ten vinny ocot ale nebolo to ono,nastastie som zohnala klasicky ocot a chlebik je super,prave robin dalsi ale musim minimalne z 1,5kg muky,lebo inak je hned po nom 🙂

  48. andy 8. novembra 2010

    inak neviete niekto fakt chutny recept na bagetky take podobne ako co predavaju v Tescu??Dakujem!!

  49. Olla 16. novembra 2010

    No to som sa nasmiala,skvele vtipne napisane :-)))))) obrazky ukazkove,keby ste vydal knihu v takomto duchu tak kupujem!

  50. Oli 4. januára 2011

    Skusam to aj ja volam sa Oliviero ,vlasne Oli no vonia to zatial super ,malé detaili som vylepšil trocha piva nezaškodí do cesta a do pekara v poho aj viacej :-))

  51. kaskada14 14. januára 2011

    veľmi vtipný postup, veľmi ma pobavil :)))) určite tento chlieb vyskúšam…

  52. martina 1. februára 2011

    Ja mám recept, ktorý som dostala milou príhodou. Je to zemiakový chlebík našich starých záhoráckých materí a idem ho práve vyskúšať, ale vyskúšam aj tento, lebo môj muž miluje domáci chlecík a hlavne ešte keď je trochu teplý

  53. Pena 24. februára 2011

    Ejha, fíha, to musí byť dobrota.. Cez víkend ideme na to miesenie a pečenie. Už teraz sa nám zbiehajú slinky. Len by sme si mali zadovážiť papagája, aby to malo taký efekt. ako má byť. Super podaný recept.. Vďaka… Dáme vedieť, ako sa nám podaril. :-))

  54. denisa 3. marca 2011

    už sa pečie, len nemam navod,ako očistím od cesta novú látkovu plienku – vrrrr 🙂

  55. Zdenka 4. marca 2011

    Vyskusala som uz vela receptov na chlieb. Domaci chlieb z rury Vami zverejneny, v mojom hierarchii receptov ma cislo 1*. Vdaka za recept.

  56. Adelina 14. marca 2011

    Chcela by som vedieť pri akej teplote mám chlieb piecť v elektricke rúre. Ďakujem.

  57. eli 18. marca 2011

    adelina, ja som dnes piekla v elektrickej rure, normalne ako pisali vyssie 210-220 60 min. Paraaaaaaaaaaaaaaada.

  58. reder 19. marca 2011

    Mne ten papier na pecenie cely zcernel a tym padom zcernel aj chlieb. Co robim zle? Ved som ten papier posypal mukou a aj tak to nepomohlo. Mal som v rure vysoku teplotu?

  59. Martin 26. apríla 2011

    Skusil som. Som v UK a taky dobry chleba som tu nejedol 3 roky…. 🙂

  60. Bomba 14. júna 2011

    Bomba chleba mnam 😛

  61. Slavo 23. júla 2011

    Odkaz pre „redera“ z 19.3.2O11
    Správny papier na pečenie nesmie sčernieť. Rúra musí byť vyhriata na nastavené stupne C, ja to robin na začiatok pečenie na 27O C, pokiaľ sa rúra nenahreje a nevypne termostat. Potom sa vloží chlieb a 5 minút sa pečie na 270 C. Potom sa do jednej hodiny pečie na cca 200 C. Kontroluje sa pečenie,prípadne podľa toho ako rúra pečie sa prípadne otočí plech počas pečenia, aby sa piekol rovnako na všetkých stranách a chlieb je upečený o.k. Praje Ti dobrú chuť.
    Slavo

  62. Agica 10. augusta 2011

    veľmi zábavný a veľmi chutný recept. mňaaaaaaaaaaaaaaaam.

  63. Michaela 23. augusta 2011

    veľmi užitočná stránka

  64. Michaela 23. augusta 2011

    mám len 12 rokov ale s tímto postupom som to zvládla aj ja

  65. ivo 27. augusta 2011

    cesto mám fajnové, ale vždy mi z plynovej rúry vylezie síce na pohľad krásny, voňavý a aj veľmi chutný chlieb, lenže krájať ho musím sám. manželka by musela použiť pílku na železo … jednoducho kto do teba kameňom, ty do neho chlebom je v mojom prípade rovnaké ako oko za oko, zub za zub. kde sa deje chyba?

  66. Katka 6. októbra 2011

    Tak toto je poezia chuti…Teply mizne pred ocami…super chuti celej rodine. Katka

  67. ján 9. novembra 2011

    Gratulujem všetkým,ktorí si dobrým chlebom pripomínajú kúsok domova.
    S teplotami nemusíte veľmi experimentovať.Obyčajne sa to točí okolo 200 stupňou.Súhlasím s tým panom,čo udáva správne údaje o múke.Ano chlebové múky sú:T 1050 a 1150.Ovšem sú aj ine:T 930 atď.Čo je potešiteľné,že už aj chlebové múky sa začínajú objavovať v obyčajných obchodoch.Ale podľa môjho názoru najlepší chlieb je ak obsahuje aspoň tretinu ražnej múky.Ak si do neho primiešate semienka,nič nepokazíte-urobíte si chlebík zaujímavejší.Nuž veru a takýto chlebík Vám rýchlo „zmizne“ z chlebníka.

  68. ján 9. novembra 2011

    Pokiaľ používate hotové zmesi,nezabudnite do nich pridať droždie.Obyčajne sa tieto múky dlhšie „povaľujú“ v obchodoch a potom slabo vykysnú.Ale kto miluje tmavý chlieb,tak si príde na chuť.Ale ja ho musím doma iba sám konzumovať,lebo manželka ak zbadá tmavú farbu
    tak ho odmieta i keď by bol akokoľvek dobrý.Ja ale uprednostńujem tmavé chleby.

  69. rado 18. novembra 2011

    Veľmi pekne vyrozprávaný recept na chleba. Až u mňa ho je cítiť.
    Niekedy sa stačí pokochať dobrým článkom s peknými fotkami. Aj keď, reál je reál.

  70. miro 20. novembra 2011

    aby ivova manzelka nemusela pouzit na rezanie chleba pilku na zelezo, treba pocas pecenia viac vlhcit korku alebo vzduch v rure. Napr. pred zacatim pecenia vlozit do rury plechovy hrncek s ladom alebo vodou. Alebo pocas pecenia streknut 2 – 3 x rozprasovacom na kvety trochu vody do priestoru v rure (len nestriekat na sklo a ziarovku).

  71. magdala 23. novembra 2011

    miro, si moja krvna skupina – stranka je skvela (smejem sa pri nej uz 2 hodiny), ak niekto tvrdi opak, nezasluzi si pri nej ani zmurkat
    stranku som objavila uplnou nahodou – hladam na nete parene buchty, ako ich robila moja babka, neboli na druhy den gumove, ale fajne krehke
    hned idem poslat link sestre do Panamy – ma bezchlebovy „abstak“ a tvoj sposob humoru doverne pozna z domu, takze jej poslem hned 2 muchy jednou ranou (akoby ich tam nemala dost – tych much)
    nech ti ten humor a energia vydrzia este veeeeelmi dlho

  72. maja 29. januára 2012

    Ahojte, prosim Vas v com uchovavate chlieb, aby co najdlehsie zostal makky. Ja som pocula, ze v igelitovych sackoch by sa nemal, lebo tam vznikaju plesne.

  73. admin 30. januára 2012

    maja asi je to pravda s plesnením chleba. V papierových sáčkoch a utierkach je asi lepšie skladovať chlieb, ale tam rýchlo stvrdne. Aj v obchodoch sa chlieb predáva a sú tam mierne perforované sáčky. tie sú hlavne pre teplý chlieb, aby nezvlhol. Ja domáci chlieb držím v sáčku v ľadničke. Domáci chlieb nezačne plesnieť skôr, ako po 5 dňoch. Dovtedy ho zjem. Ten z obchodu často plesnie skôr. Ale málokedy ho kupujem, tak nemám skúsenosti.

  74. maja 30. januára 2012

    Ahoj, no ja som si zatial kupovala ale chcem si zacat tiez piect. Potesil si ma, ze domaci vydrzi dlhsie. Som akorat chora, tak mam cas, idem skusat:) pekny dnik! Maja

  75. admin 30. januára 2012

    maja radšej sa lieč, chlieb je dosť práce, ak to nerobíš v pekárničke

  76. maja 30. januára 2012

    hm, asi mas pravdu, i ked to znie tak lakavo:)

  77. miro 3. februára 2012

    poradte mi niekto.chlebík mi vždy pukne na krajoch,potom sa zle krája.neviem kde robím chybu

  78. Monika 26. februára 2012

    Prajem pekný deň, vyskúšala som dnes upiecť chlebík.
    Samozrejme som za držala podrobne rozpisu ako sa robí chlebík a musím potvrdiť, že na prvý krát sa podaril a teraz ho moje dve malé ratolesti s veľkou chuťou papajú.
    A mali sme aj ďalších pomocníkov – agapornisov.
    Takže tento recept na chlebík pekne vonia a chutííí!!!!

    Monika

  79. Katka 5. marca 2012

    miro – poriadne popichaj vidličkou. Všade po celom chlebe, kľudne aj hlboko ako keby si bol na niekoho nahnevaný.
    Ja som robila chlieb dnes prvý krát. Celkom prvý krát čokoľvek z kysnutého cesta – kysnutého cesta som sa doteraz bála ako čerta. Chlieb je výborný. Akurát mám kôrku trochu tvrdšiu, ale mne to nevadí, ja mám takú rada.

  80. Tea a mala Thea 8. marca 2012

    Kedze mojej malej princezne zistili intoletanciu mlieka, rozhodla som sa zmenit vsetko. Teda, nechcem tym povedat, ze by sme sa dodnes stravovali nezdravo, ale vzdy je co zlepsit. Nuz a po objaveni tohto jedinecneho receptu uz som nemala na co cakat, jedine ak na nakup a prichod domov. Priznam sa, ze nie som skatulkovy typ, takze recept som si trochu upravila. Muku som kupila u susedov (A) Weizen Vollkornmehl (so vsetkymi castami zrna, uz na prvy pohlad vyzera a vonia inak) a klasicku Weizen Mehl universal. Zmiesala som ich po pol kile. Namiesto drozdia som dala asi 1PL sody bikarbony, pridala som slnecnicove, lanove a sezamove semienka a samozrejme rascu. Zrniecok z kazdeho druhu za hrst a rasce asi 1PL. Vody (studenej) som dala asi pol litra, mozno trosku menej. Najskor som zmiesala vsetky suche suroviny cesta vratane sody B, potom som pridala slnecnicovy olej, vodu a ocot. Nechala som to kysnut asi pol hodinu a potom som bochnik supla do rury. Nechala som ho v mise z janskeho skla. Ma nafherny tvar, krasne vykysol a ta vona… Princezna mi po obhliadnuti nadho diela oznamila: „maminka, ale ten chlebik je len pre mna, ze? Ty ho nebudes jest!?“ Tak k tomu musim povedat, ze za seba nerucim 😉

  81. Carlos 11. marca 2012

    Zdravim, na Erasmu v UK se mi (a pulce ostatnich kontinentalu) styskalo po „evropskem“ chlebu, tak jsem se dal do tohohle a parada! V Italske diaspore uspech, i Anglicani si pochvalovali 🙂 Jen bych podotknul, ze musi byt HODNE tuhy, aby nebyl placaty… Diky!

  82. Domácí chleba » Surrey blog 17. marca 2012

    […] se mi styskalo po „Evropskem“ chlebu, az jsem si ho upekl sam. Pouzil jsem recept Mira Veseleho, celkova doba cca 1 hodina prace a 2 hodiny cekani. A celkem uspech, chvalil ho kazdy, kdo ochutnal […]

  83. lela 19. marca 2012

    Krasny recept, dobre sme sa zasmiali. Nevedeli by ste mi poradit aj taky vesely razny chlieb? Prave testujeme ci ma dcerka alergiu na psenicu a nejak sa mi nedari, ale vraj je to mozne. Je? Dakujem

  84. juraj 17. mája 2012

    Cau Miro,

    Super recept, ovela lepsi ako tie co som doteraz vyskusal…Dakujeeeem 😉

  85. Eva 2. augusta 2012

    Majitelovy tejto stranky gratulujem, ste sikovny a dovtipny. Mozem potvrdit, ze ten kvas co trpaislik odporuca je vynikajuci a chlebik bude o to viac chutnat aj Svetlana bude spokojna s dierkami v chlebiku. Tu ho volam sourought bread chutna kazdemu a ja sa zase mozem popysit, ze Slovaci su sikovny a to mi trvalo 40 rokov co zijem v Australii. Ked som tu ochutnala chleba tak som si ho musela skrabat s podnebia tak sa lepil v ustach ako blato a stale je taky i ked uz prichadzaju na trh aj ine najma Talianske ci Lebanonske chleby ci placky no nas je nas a Vas recept to potvrdil DAKUJEM VAM.

  86. Marta 1. septembra 2012

    Menej ako pol dňa
    trvá upečenie chleba, ktorého recept mám od jedného lekára:
    Chlieb podľa P a MM

    polohrubá múka 1 kg
    pšeničné otruby 15 Dg
    pšeničné klíčky 15 Dg
    ľanové semienko mleté 10 Dg
    soľ 1 polievková lyžica
    kvasnice 10 Dg (aj o čosi viac)
    vlažný čaj z plodu borievky 1 liter

    Čaj z borievky:
    1 polievkovú lyžicu borievky rozdrvíme a zalejeme litrom vriacej vody.

    Čaj scedíme (alebo aj nie, ja to nerobím; s plodom borievky je chlieb exoticky pikantný), kvasnice rozdrobíme, pridáme štipôčku cukru (najlepšie hnedého), zalejeme časťou borievkového čaju, a keď kvasnice napučia, vylejeme do zmesi múky, otrúb, klíčkov a pomletého ľanového semienka, spolu so zvyšným čajom zarobíme cesto. Kysnúť ho necháme 1 až 2 hodiny*, vyformujeme bochník(y) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 250 oC 30-40 min. Rúru počas pečenia neotvárame.

    * Moja skúsenosť – je lepšie piecť z trojštvrtinovej alebo polovičnej dávky, buď tri alebo dva menšie bochníky a na kysnutie stačí aj menej času.
    Cesto dobre vymiesiť, rozdeliť na dve alebo tri časti (podľa množstva, ktoré sme si vybrali), každú premiesiť, nechať chvíľu nakysnúť, potom znova premiesiť (na dobré kysnutie je dôležitý vzduch) a vytvarovať bochníky, položiť na plech s papierom na pečenie (ak nemáme papier, tak poprášiť múkou), nechať zakryté opäť kysnúť asi 10-20 min.
    Piecť vo vopred rozpálenej rúre na 250 oC 30 min.
    Rúru počas pečenia neotvárať, chleby hneď po vybratí položiť na nejakú mriežku (napríklad na sporáku – chladnutie aj odspodu) a kôrku potrieť vodou.
    Po vychladnutí zabaliť do čistej utierky a skladovať v komore, kredenci a pod., prípadne v mrazničke, ak chlieb nemienime hneď konzumovať.

    Ak sa to nepodarí na prvý raz, nerezignujte – cvikom a opakovaním sa dosahuje skvelý výsledok.
    Chlieb chutí vynikajúco stále. DOBRÚ CHUŤ.

  87. Martuska 10. októbra 2012

    Super recept, vtipne komenty, tesim sa……..

  88. KIKA 20. decembra 2012

    super popis, na Vianoce vyskusame 🙂

  89. Anna 23. decembra 2012

    Veľmi pekný recept, zajtra ho vyskúšam

  90. OOO 14. februára 2013

    PECIEM A VARIM okolo sveta. Ak ste v Australii,tak ste na tom najlepsie,najlepsia muka je Tam.Europa je v strede lebo sa da vylepsit polohrubou mukou.Amerika je najhorsia lebo muka ma velmi nizku kvalitu na pecenie,ale mozme pomouct Vondra hruba muka na omacky,alebo na kavovom mlynceku (elektrickom) pomliet ususeny (vyschnuty) sendvic.

  91. Zuzana 3. marca 2013

    Super recept, dakujeme. Robime z neho chlieb v Belgicku a je vyborny. Tiez som spociatku spekulovala, aku muku, teraz miesam napoly raznu muku z Delhaze a farine de froment a vysledok celkom fajn. Aj z obycajnej muky bol dobry, ale uplne biely, takto je tmavsi.

  92. Zuzka 10. marca 2013

    Miro, mozem nahradit muku celozrnnou a robit podla tohto receptu? Ci treba nieco zmenit? Lebo ficim na chudnutie-ako.sk uz par rokov (dakujem!) a tam je len ten do pekarnicky a ja zatial nemam pekarnicku. Dakujem za odpoved.

  93. Miro Veselý 11. marca 2013

    Zuzka skoro určite áno. Presne poradiť neviem, pečiem na pekárničke. Ale doteraz kde som menil múku na celozrnnú tak to normálne fungovalo. Knedle a podobne.

  94. Ivka 30. marca 2013

    Tak práve skončil chlebík v koši a ešte som ho aj oplakala. Toto bol už asi 4 recept a 7 pokus. Na odporúčania na iných stránkach a aj po akých takých skúsenostiach som miesto jedného veľkého bochníka spravila 2 malé. Napriek tomu že sa piekol viac ako hodinu, pol hodinu naplno, potom som to sitahla – chlebík bol nedopečený. Predchádzajúce chlebíky sa dali krájať iba motorovou pílou aj napriek tomu že tam mám vždy hrnčeky s vodou, tento sa síce krájať dal, ale bol nepožívateľný. Ja už neviem, čo mám robiť :((( Rúru som otvorila len na potretie, dodržala som úplne všetko čo bolo v recepte. Rúru máme plynovú, žiadne stupne tam nemám, netuším koľko má rúra keď ide naplno. Máme tam len 3 bodky – naplno. polovične a slabo :(((((( pečivo z pekárne odmietam, brigádovala som v pekárni.

  95. Miro Veselý 30. marca 2013

    Ivka ja som to vyriešil tak, že si pečiem v pekárničke, jeden z chlebov bol veľmi zlý, lebo som zabudol pridať soľ. Jeden bol divný. Všetko ostatné bolo vždy v poriadku. Nie je to síce klasický chlieb chuťou a tvarom, ale je to bez námahy.

  96. monika 27. apríla 2013

    idem skusit upiect domacy chlebik idem na to,

  97. Mates 22. septembra 2013

    No my sme pre zmenu v Norsku a neprekonatelny chtic za nasim chlebom nas donutil k svojpomoci. tento recpt sa mi naramne paci, idem na to (neviem ci tu zozeniem papucha, su tu iba cajky, vrany, straky, kacky a severske husy…. 😀 dakujem za recept a prajem pekny den

  98. Mino 27. decembra 2013

    ahojte, vcera sme skusali, naozaj vynikajuci…. ! dik za recept.

  99. Nina Kopajova 28. decembra 2013

    nehovorhovadinyopapagalocharadcejhovorpoctatnejsieveci

  100. Anna 5. februára 2014

    Recept je vyborny dakujem len nechapem prečo tu všetci pišu že chlebova muka sa v UK neda zohnať.Vôbec to nie je pravda ved je tu asi 30 druhov chlebovej múky od rôznych vyrobcov ja som si chlebovu muku kupila v supermarkete Asda.Všetko tu je len to treba pohľadať 🙂

  101. peter 11. februára 2014

    Veľmo veselý recept, keby som mal papúcha tak vyskúšam … 🙂

  102. Marienka 23. februára 2014

    Ja zijem s manzelom uz viac ako 30 rokov v San Francisco a vzdy som chcela piect domaci chlieb. Dokonca som skusala rozne druhy domacich pekarniciek. Chlieb sa dal jest, ale sa nedal ani porovnat k Slovenskemu.
    Rozhodla som sa zacat piest klasickym sposobom a po pol roku experimentovania som dosla k receptu ktory pracuje.
    Samozrejme ako vsade inde najvacsi problem bola muka.
    Ja som to vyriesila svojim sposobo. Pretoze som dobre vyzerajuca zena (aspon pre Cinanov a Indov),zasla som do lokalnych pekarni a vuzobrala som si muku a drozdie co oni pouzivaju.
    S tymito vecami som dokazala upiect chlieb ktory bol velmi pekny a chutny.
    Moj dalsi postup bol pomaly nahradzovat drozdie a muku ktoru mozem zakupit v Costco alebo Safeway (localne obchody na potraviny).
    Teraz som schopna upiect (a to aj robim kazdy druhy den) velmi chutny chliem.
    Recept ktory je uvedeny tu je velmi zhodny s mojim a mnoha inimy na internete.
    Cely trik je naozaj v muke a drozdi.
    Samozrejme, ze proces pecenia je tiez dolezilty, ale to je praca mojho milovaneho manzela Petra.
    On pecenie chleba povazuje za vedecky process (on je totiz electronicky inzinier – co viac k tomu dodat).
    Kto chce vidiet moje skusenosti v peceni chleba, vyhladajte ma na Facebook pod menom Maria Kulka

  103. mackoferko 26. februára 2014

    Dobry den prajem,
    Tak som z toho somar.
    Čo je teda zdrave? Chlieb so „zlymi“ kvasnicami ,alebo kváskový chlieb.
    p.Veselý to mi chcete povedať ,že pri jedeni tohto chlebu ste schudli 35 kg?
    Dakujem
    ,mackoferko

  104. rudin 21. mája 2014

    Dobry vecer,tiez sa pripajam k peceniu chleba este ho mam v trube pecie sa.Mne sa tiez pacia tvoje recepty,hlavne ako su napisane -velmi zrozumirelne aj pre mna. Tiez zijem vo Spanielsku uz skoro 20 rokov a chybuje mi dobry chlebik.
    Stranku som si dal do oblubenych ked budem mat cas a chut tak skusim dalsie dobroty dakujem

  105. rudin 21. mája 2014

    Dobry vecer,tiez sa pripajam k peceniu chleba este ho mam v trube pecie sa.Mne sa tiez pacia tvoje recepty,hlavne ako su napisane -velmi zrozumitelne aj pre mna. Tiez zijem vo Spanielsku uz skoro 20 rokov a chybuje mi dobry chlebik.
    Stranku som si dal do oblubenych ked budem mat cas a chut tak skusim dalsie dobroty dakujem

  106. Pavel 1. júla 2014

    Mluvis o papouskovi a zapomnels na jakou teplotu mas roztopenou rouru Ty jelito 🙂

  107. janka 9. septembra 2014

    Ohromil ma spôsob napísania receptu. Nič podobne som v súvislosti s pecenim necitala.gratulujem k originalite. A chlebom som hneď po prečítaní upiekla. Mňam výborný.

  108. Detmar 11. novembra 2014

    Nasmiala som sa 🙂 ďakujem za fajn recept, chlebík je už v rúre, vyzeral pekne. Dávala som bielu pšeničnú múku v kombinácií so špaldovou bielou, krásne narástol (750g-250g). Len škoda, že ku časti o šnuptychle som prišla až po vykysnutí, musela som vyškrabávať a tým pádom sa aj zmenšil. Ale so zvedavá, čo to dá 🙂

  109. show 12. novembra 2014

    to mi chcete povedať, že s vám ten papagáj vysral do múky ? Ty kokos, to je riadny humus. Ja mám tiež papagája, ale toto by som nikdy nedovolil. Fuj. A ešte sa s tým pochválite. Bleeee.

  110. paulinka 17. novembra 2014

    Tento recept som uplatnila so špaldovou múkou,do cesta som dodala mleté ľanové semienka. A ináč- je vynikajúci,ručne miesený a čo je dôležité-bez „Éčiek“ Ďakujem za fakt dobrý a jednoduchý recept. A mavyše sa zíde,keď odídem do U.K.,pretože tamojšie cjlebíky….nuž-čojaviem.. 😉

  111. mirecko 2. decembra 2014

    Vsetko som vyskusal. Iba to odhananie vtaka fungovalo uplne inac doma, a u kamosky.

    Ale chleba sa mi doma nepripiekol.

  112. MonikaKN 18. januára 2015

    Chlebik je uzasny, i ked sme ocot pridali uz do vymieseneho bochnika (zabudli sme nan). Dali sme 3/4 kg celozrnnej spaldovej muky a asi stvrt kila polohrubej psenicnej. Piekli sme na 220 stupnov asi hodinu. Dakujeme za super recepot, ideme skusat aj ine kombinacie muky !!

  113. Mmmm 26. marca 2015

    jaaaaaaj, ta sme se pobavili a hybaj do roboty. ufam v dobry výsledok, snad 2 skrecky postacia.

  114. Elena 20. apríla 2015

    Ja som ho momentálne upiekla v Norsku-je úplne skvelý a kedže som sa trošku dlhšie zdržala na prechádzke s malou tak kysol dve a pol hodiny a je teda maximálne úžasný. Pečiem v rúre pravidelne a vela receptov som poskúšala no tento sa mi zdá taký najmňamkovejší okrem lenivého chleba 😀
    prajem pekný deň

  115. Alexander 9. júna 2015

    Где ошибка? – мы выигрываем банк + контбет 2/3 банка- (20 + 30*2/3)Вопрос: Если банк 20, почему контбет вычисляеться от 30?Имхо из условий задачи: Hero raise 5bb, Opp reraise 3bet (15bb), Hero call 10bbbank = 30Проверьте весь текст елы-палы)

  116. Daniela 6. júla 2015

    Díky za recept, chlebík sa podaril a chutí .) Na oplátku posielam svoj osvedčený :)www.pekarensana.sk/recepty prajem dobrú chuť

  117. Maja 2. januára 2016

    Kazdy chlebik po upečení ma tvrdu korku, staci ju potriet po vytiahnutí chleba z rury vlaznou vodou, korka zostane vlacna a chlieb sa lepsie kraja.

  118. Katka 20. júla 2016

    Skvelý recept a skvelý nápad odísť po dopečení z domu. My ho vždy zjeme ešte horúci. A keď sa na ňom roztápa maslo, je to fantázia. a najlepšie skúsenosti mám keď pečiem chclieb zo štvr´t žitnej múky, 3 štvrtiny hladkej chlebovej alebo Babičkina voľba hladká na kysnuté cesto

  119. Lenka 22. júla 2016

    tiež pridávam aj žitnú múku a občas robím chlieb zo žitného kvásku, len s tým je trošku vačšia práca. ale voňa čerstvo upečeného chleba stojí za to

  120. Natalia 24. júla 2016

    Výborný je, keď ho pred vložením do rúry a po vytiahnutí potriete vlažnou vodou so soľou

  121. Lucia 27. augusta 2016

    to co tam ten papagaj ? aj toho tam mam pridat ? 🙂

  122. Palo 21. októbra 2016

    Recept nádherne vtipný, jednoduchý a chlebík… mňam. Stojí za to vyskúšať rôzne kombinácie múk a namiesto octu dať 3 lyžice acidofilného mlieka. Chlebové múky T 1000 a podobné dostať kúpiť v Bille. Neviete ako dosiahnuť tenšiu kôrku? A to potieram chlieb slanou vodou len 2 x.

  123. Martina 24. novembra 2016

    Krásne napísaný recept, idem hneď vyskúšať 🙂

  124. Any 8. januára 2017

    Rada by som ten recept vyskúšala ale nemám papagája 😀

  125. zuzana CABALOVA 19. januára 2017

    NO JA SOM TIEZ V ZASHRANICI A PRAVE ZE TU JE MUKY NA VYBER A V UK MATE AJ SLOVENSKE OBCHODY PIKIAL MAM DOBRE INFORMACIE INAC CHLIEB SUPER

  126. jozef 15. marca 2017

    Ahoj, skely recept, uzasny chlebik sa mi podaril prvy krat v zivote. Myslite,že z rovnakeho cesta sa robia aj rohliky a žemle? dik.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: