Domáci chlieb z rúry

Chlieb náš každodenný pečiem dnes

Pekná otrava, ale funguje to. Upiecť chlieb nie je tak ťažké. Akurát zabijete pol dňa, neušetríte a výsledok nebude až tak presvedčivý, ako od dobrého pekára. Bude však oveľa lepší, ako od zlého pekára.

Recepty na varenie

Približne jednu 50 gramovú kocku droždia rozčľapkajte v troche teplej vody na dne väčšieho hrnca.

Zaujímavé zvuky z kuchyne hneď prilákajú večne zvedavé a hladné osadenstvo.

Odožeňte vtáka a pridajte lyžicu soli.

Lyžicu aj dve oleja (nie motorového) a lyžicu octu.

Rasce podľa chuti lyžičku alebo lyžicu. Odožeňte vtáka, ktorý chce rascu.

Do tejto žbrndy nasypte jeden kilový sáčok chlebovej múky T650. Odožeňte vtáka a z múky odstráňte tú vec, čo v nej nechal.

Začnite miesiť ručne alebo strojom.

Počas miesenia pridávajte teplú vodu, ale len po troškách, pretože chceme, aby cesto bolo veľmi tuhé.

Správne tuhé cesto má pevnú konzistenciu a nerozteká sa v ruke. Chutí skvele. My papagáje oceníme najmä kúsky rasce.

Hotové cesto nechajte kysnúť v teple. Ak svieti slniečko, nechajte ho na ňom vyhrievať. Cesto zvrchu prikryte utierkou, aby nechladlo. Kysnutie potrvá niečo cez jednu hodinu.

Ak je chladno, ja pre cesto mierne rozohrejem rúru, vypnem a nechám v nej kysnúť tak, aby malo zhruba telovú teplotu, môže byť trochu viac.

Núdzovo sa dá na kysnutie použiť ako nádoba aj hrniec, ale najlepšie, ak by ste našli nejakú vhodnú formu v ktorej ho necháte vykysnúť takmer do chlebového tvaru. Niečo takéto, ľaľa:

Košík, na ňom rozprestrná nejaká stará šnuptychľa, keby sa niekto pýtal, používate samozrejme vždy, výhradne a zo zásady len čistú plátenú látku a zakladáte si na tom. Na nej hrsť múky a v tom nechajte cesto vykysnúť. Takto sa vám to lepšie prehodí na plech, než vykonávať výškrab z hrnca.

Po vykysnutí v košíku nemusíte na pomúčenej doske vyrábať chlebovitý tvar:

Trocha múky posypte aj na papier na pečenie, netreba nutne, ale po okrajoch sa to inak trochu zlepí.

Do chleba urobte zopár otvorov vidličkou alebo ihlicou. Ak zabudnete, svet sa nezrúti, iba chlieb by mohol popraskať.

Na plechu cesto trochu dotvarujte. Čím je redšie, tým bude chlieb tenší.

Potrite prvý raz slanou vodou a vložte do vyhriatej trúby. Radšej nech trúbi hlasnejšie než potichu. Po nejakej štvrťhodinke skontrolujte, či sa v nej nedeje niečo zlé, nejaké priháranie, zabudnutý papagáj a podobne. Polhodina by mal zhruba polčas, vtedy môžete chlieb vytiahnuť na krátku prestávku a druhýkrát potrieť slanou vodou.

Po zhruba hodine pečenia je chlieb hotový. Kôrka má správnu farbu a aj vôňa púta pozornosť. Ak ste v paneláku, sledujte strop. Za chvíľu vám začnú zatekať sliny od susedov.

Chlieb posledný, tretí krát potrite slanou vodou a zakryte až do vychladnutia čistou utierkou, aby príliš nevyschol.

Potieranie slanou vodou neprežeňte. Dajte zhruba pol čajovej lyžičky soli na nejaké dva deci vody. Ak dáte veľa soli, kôrky budú presolené. Chlieb potrite slanou vodou naozaj len trikrát, inak bude mať veľmi hrubú a tvrdú kôrku.

V tejto fáze je najlepšie odísť z bytu aspoň na hodinku preč, pretože hotový chlieb láka a priťahuje, ale pritom spoľahlivo popáli.

Po vychladnutí sa nebudete stačiť diviť, ako rýchlo sa dá zjesť kilový chlieb.

Krajce budú do vás padať takým tempom, že si ani nespomeniete na nejaké maslo či iné zbytočnosti.

No a na čo si treba dávať najviac pozor?

Na kôrky. Sú neodolateľne dobré! A papúch ich N.E.S.M.I.E!

Opuchlina sa natriasala od radosti, lebo mi ukradla kôrku, čo som práve dojedal a zdrhla s ňou na skriňu. Aby som ju získal nazad, musel som ju vymeniť za červený umelohmotový štipec, ten za ligotavé klieštiky na nechty a tie za orech…

103× koment k článku Domáci chlieb z rúry

  1. Zuzana hovorí:

    Uz som sa potesila, ze som nasla dobry recept na chleba. Mozno aj je dobry, horsie je ze ja nemam pristup k chlebovej muke. Som mimo SR, tak keby si mi mohol povedat, ci ju mozem nahradit obycajnou. Dakujem

  2. Martin hovorí:

    Krásny recept ! (-:

  3. KVAKIN89 hovorí:

    DOBRÝ RECEPT.CHLIEB BOL VÝBORNÝ.ŽENA TAM DALA IBA KÁVOVU LYŽIČKU RASCE A STAČILO.NEVIEM AKO OSTATNÝM ALE NÁM AJ DCÉRE A VNUČKAM CHUTNAL VYNIKAJÚCO. PANI ZUZANA NEVIEM ODKIAĽ STE ALE U NÁS JE JEJ DOSTATOK.V ČESKEJ REPUBLIKE.NAOZAJ ĎAKUJEME ZA VÝBORNÝ RECEPT.

  4. KVAKIN89 hovorí:

    MANŽELKA SE BÁLA ŽE SE NÁM TEN CHLEBA NEPOVEDE. NEMÁME DOMA ZELENÉHO PAPUOŠKA papagáya NEBYLA TO CHYBA BYL VYNIKAJÍCÍ.DÍK!!!!!!!!!!!!!!!!!! KVAKIN

  5. Jaro hovorí:

    Dakujem za vyborny recept. Uz som urobil asi 40 chlebov (asi kazdy tyzden jeden) a musim povedat ze sa nepreje. Co sa tyka muky Zuzana tu v UK maju len dva druhy: Plain flour (asi hladka) a Strong Bread flour (viac lepku). Skusal som aj z hladkej ked som nemal inu a vysledok bol dobry, len nie az tak napufnany.
    Este raz vdaka.

  6. Dusko hovorí:

    Ešte nie je uvedené, že treba odohnať vtáka, keď príde manželka.

    Takéto recepty sú na figu, hlevne ich forma vysvetlovania.

  7. Michaela hovorí:

    Dakujeme za super recept, chlieb bol vynikajuci a prijemne sme sa pobavili na vasom recepte. Chlebovu muku sme nahradili obycajnou, nakolko v UK sa chlebova muka kupit neda, ale vysledok bol nad nase ocakavania. Este raz dakujeme.

  8. mandy hovorí:

    Krasny recept :-)
    Recept som neskusala, ale tiez zijem v zahranici a postradam tu nesladky slovenskych chlebik. Obcas peciem sama z muky, inokedy z hotoveho chleboveho mix-u, do ktoreho pridam iba drozdie, vodu a olivovy olej. Rascu som este neskusala, ale cele lanove semienka ano – je to tak vyborne! :)
    Idem pozriet aj dalsie recepty :)

  9. zlaťa hovorí:

    Chcem sa spýtať, na akej teplote pečiete chlebík? Mám teplovzdušnú trúbu a neviem, či ho mám piecť na 180 st. alebo na 200.

  10. Lybba hovorí:

    Zlata..Pise sa tu ze sa chlebik pecie na vysokej teplote na zaciatku ,takze kludne na 220..Ja to tiez tak robim…a je naozaj vyborny.

  11. BRIGITA hovorí:

    TIEZ SOM V ZAHRANICI,SKUSAM VSETKY VARIANTY DOMáCEHO CHLEBA,LEN NEVIEM ODHADNUT CAS PECENIA A STUPEN.PORADTE MI

  12. Miro Veselý hovorí:

    Asi najľahšie je kúpiť pekárničku chleba. Ja tak robím už hádam 2 roky. Nie je to síce to čo rukou spravený chlieb, je iný. povedal by som, že lepší. Kuk sem,
    http://www.chudnutie-ako.sk/zdrava-vyziva-racionalna/domaca-pekarnicka-chleba/

  13. Maťa a Pulo hovorí:

    Krasny pozdrav z Noveho Zelandu posielame :) Tu domaci nesladky chlebik s chrumkavou korkou chyba. Uz sme si vsetko podla receptu nakupili a nevieme sa dockat ;) Prajeme vsetkym pekny den ;)

  14. Erika hovorí:

    Dik za recept, prave sa dopiekol a vyzera ze ozaj za chvilku zmizne. Muka, z ktorej sme ho pripravili : “Gold medal” (US verzia). Tak ako na Novom Zelande aj tu v US chyba chlieb co nie je sladky a ma chrumkavu korku.

    Dik !

  15. bozena hovorí:

    Pozdrav zo Svajciarska.

    Diky tza recept.Chlieb bol fantasticky,uz je ziedeny.Predsa len je lepsi ako co robim v domacej pekarnicke.

    Cau Cau.

  16. KbdH hovorí:

    Ja uz robim druhykrat podla toho receptu. Z muky nech si nerobi nikto tazku hlavu. Ja som robil napoli z grahamovej a napoli z bielej ani neviem akej, proste aka bola doma. Nech si nikto nerobi problemy ani z teploty rury. Ja som to robil v remoske a nemam ani paru aka je tam teplota, nebola ani predhriata :-) chledik bol aj tak vyborny. Dik za recept.

  17. Dzovana hovorí:

    Dakujem za dobry recept kolegina mi dala v robote tiež no našla som aj Vaš tak som použila niečo z Jej niečo z Vašho vyskušala a vysledok super už pečem chlieb len doma.Pečem ho v pekači je krásny vysoky no parada.Vždy vyskušam pridat dake ine semiačka a kmín (teda rascu )davam drveny ani u nas cely nema uspech takto chuti každemu.Taketo veci na nete treba dakujem prajem pekny den všetkym pekarom.

  18. chirox hovorí:

    Skuste do toho dat trocha provensalskeho korenia,chuti ako ciabata.

  19. Dzovana hovorí:

    Dakujem za radu vyskušam aj včera som piekla no až dnes som našla vašu radu z Provenslanským korenim.Dufam že sa da bežne kúpit.Skusim a napišem ako to dopadlo vdaka.Mysleli ste zamiešat ho normalne do cesta ked miesim stači čajová lyžička?Vyskušam uvidim zase bude chlieb iny dakujem.

  20. Neophyte hovorí:

    Sorry ludia, ale zijete v omyle hladka muka T650 nie je ziadna chlebova muka, ale obycajna muka. Chlebova muka, ktora sa pouziva profesionalne na vyrobu chleba je T1050 a T1150. Na chlieb sa musi pouzit muka s vyssim obsahom lepku, aby bolo zapezpecene ziaduce kysnutie. To je dane hodnotu T. Samozrejme, aky taky chlieb sa da upiect aj z T650,ale ti ktori pecudoma z T1050,alebo T115. vedia svoje. Chlieb ja lepsie vykysnuty a peknejsi hnedsi.

    Tato muka sa da kupit v mlynoch. Ja kupujem jedno 50 kg vrece, delim sa este so setrou a vydrzi mi cca 4 mesiace.

  21. Dzovana hovorí:

    Ja som vyskušala dat do csta Provenslánske byliny.Chlieb bol iny a našim doma chutil. Vraj ako pizza. Vôna z byliniek bola po celom byte.Tak jeden tyžden pečiem z bylinkami a dalši bez byliniek vždy si pochutime aj navšteva. Použivam hladku muku tú z mlynov som nezohnala,som spokojna aj z takto upečeným chlebom.

  22. jaho hovorí:

    ja by som k tomu chlebu aj takeho krotkeho papagaja,z vlastnych skusenosti viem ze im ta trocha chleba neuskodi

  23. mdeco hovorí:

    super ako som cital zaroven som miesil uvidime ako to vydá mnaam :P

  24. Desi hovorí:

    Je to výborné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. Dzovana hovorí:

    Pre zlaťa pyta sa na pečenie.Ja mam tiež teplovzdušnu ruru dam ju nahriat na 200 až na maximum a za desat min dam chlieb stiahnem teplotu na 150pečiem pol hodinu vyberiem z ruri potriem chlieb vodov dobre ho natrem vratim spet piec a za dalšju pol hodinu je hotivy odtestovane.Tak celkove pečenie je 1hodina.

  26. trpaislik hovorí:

    Aj takto urobení chleba je super, ale ak sa tam pridá kvások ta chut je nenahraditelná. Kedysi nemali droždie a používal sa kvások. Dnes máme možnost zachovat chut a trošku si vypomoct s droždím a tak urýchlit kvasenie.
    Najlepšie je použit velký zavareninovy pohár a naplnit ho do 1/2 max však do 2/3.
    Na kvások stači postrúhat menšiu cibulu, ktorú pridáme do ražnej múky a riedime vodou. Hustota podobna cestu na chleba.
    Takto to necháme odstát 2 až 3 dni na teplom mieste. Aby sme nemuseli zmes robit vzdy od znova stačí v pohari ponechat cca za 1 až 2 PL kvásku a pridat múku s vodou a na druhý den možeme použit znova.
    Skute a neolutujete

  27. svetlana hovorí:

    Robila som chlebík, aj mi pekne vykysol, ale po upeceni v nom neboli tie bohovske dierky, ktore v chlebe musia byt. Kde robim chybu? Viem, z dierok sa nenajem , ale mne tam chybali.

  28. Zuzana hovorí:

    Do chleboveho cesta je potrebne pridat asi 1/2 dcl octu -nechat vykysnut a druhý raz premiesit.Zas nechat podkysnut a potom vyvaľat na muke dat do misky / tak ,ako sa daval do tych asi slamienok? / na utierku-mukou posypanu podkysnut a dat piect na suchy plech asi 1 hod

  29. Jozef hovorí:

    Caute,precital som si recept na chleba a zajtra ho budem piect,tak mi drzte palce. Uz mam teraz na neho ohromnu chut.

  30. Ivan hovorí:

    idem na to

  31. rudolf hovorí:

    caute precital som si recept a hned som to uskutocnil je to fasa chlebik

  32. gulas13 hovorí:

    Genialne. Ako Zuzka hore, tiez necham vykysnut 2x, a muku si zmixujem pol na pol (biela-hruba, biela-all grain) atd. Pre tych vonku: 425 F prvu polhodinu, vybrat, potriet vodou ako veduci hovori, a dorobit dalsiu polhodinu na 325 F ( ak peciem iba 500G), alebo 35-45 min ak mam cele kilo. Kazdopadne dik, recept funguje. Howgh!

  33. pufinka07 hovorí:

    ahojky, ja som v anglicku a tiez som sa rozhodla upiect chlebik. Pouzila som dva druhy muky. Ale asi som dala viac soli, lebo sa mi zda slansi a dala som 2ks kvasnic, predsa na 5hrncekov muky, no neviem.. Vymastila som si pekacik z janskeho skla a cesto som supla don. Nakoniec som posypala roznymi semiackami a vrch som narezala. Potierala som solou rozpustenou vo vode/mozno preto bol slansi/ Ale je vyyborny a podaril sa mi na prvykrat, z coho sa tesim. v tom ovalnom pekaciku sa pekne ulozil, co mal aj pekny tvar. Prajem vsetko dobre pri peceni chlebika!

  34. ingvarad hovorí:

    Recept na tento chlebík ,bol pre celú našu rodinu zábavný ,jednoduchý a vtipný Vdaka ..nech sa darí aj tomu zelenému krásavcovi..

  35. maminka hovorí:

    super receptík,,, ja ho robím, ale dávam aj jeden veľký zemiak varený v špke , no samozrejme šupku odstránim, zemiak rozdlávim, alebo postráham, je to zemiakový chlebík,,,, alebo skúste dať do cesta aj zákysanku, alebo cmar,,,, juj – dobrota,,,,,,, to namiesto octu,, ,,,, skúste aj slnečnicové semiačka,,,juj pochuťka…….inak super stránka a pred autorom a jeho komentármi klobuk dole,,,,, jedinečťné,,, super

  36. Juraj hovorí:

    No co sa tyka chlebu tak chut vyborna len korka niaka tvrda :-)))) Asi som spravil niekde chybu ale kde???

  37. januska hovorí:

    ja ties pecem chlieb som v uk ale znami mi hovoria ze je lepsi jak u nas na slovensku

  38. KATKA hovorí:

    URCITE JE VYBORNY, LEBO JA SI PECIEM CHLIEB LEN DOMA , OD OKA, ALE INGREDIENCIE POUZIVAM TIETO ISTE A JE VYNIKAJUCI, CHLIEB Z OBCHODU NEJEM UZ DOBRYCH 30 ROKOV…..TAK ASPON VIEM , ZE NIE SOM SAMA KOMU TEN KUPENSKY NECHUTI…

  39. Iveta hovorí:

    tak … práve som ho vytiahla z rúry, vonia božsky :) už som zvedavá, ako sa mi podaril, lebo prvýkrát som piekla niečo také … domáci chlieb piekla občas moja mamka, a ten bol vynikajúci … aj preto som sa odvážila vyskúšať to sama :)

  40. zuzanka hovorí:

    výborný chlieb…pravý domáci

  41. Verika hovorí:

    Prave sme dokoncili chlieb podla vasho receptu.Vyzera krasne,vonia…Upiekol sa dohneda,Super korka.Len je este horuci,nemozeme ho vyskusat…mozno az ked pojdeme spat,lebo uz je 19hod.Nevieme sa dockat.Cleba s maslom…Mnam.Dakujem za recept.

  42. andy hovorí:

    ja tiez takyto robim…let tu v taliansku neviem zohnat nas klasicky slovensky ocot…tu maju iba vinny…vie mi niekto poradit,ci by to bolo to iste s tym vinnym alebo sa to da niecim nahradit??lebo posledny slovensky ocot mi vcera dosiel…:((
    tu som citala ze zakysanka to nahradi,ale tu take daco nemaju…ani len kyslu smotanku :((((

  43. Miro Veselý hovorí:

    andy nebál by som sa do chleba dať akýkoľvek ocot, alebo žiaden. Ocot aj kyslá smotana sa dajú vyrobiť doma. Pozrite cez internet.

  44. andy hovorí:

    mirko,viem ze ocot sa da vyrobit doma,ale akurat tak ten vinny ci jablcny som nasla…ak by si nasiel aj na ten nas slovensky…tak posli link,ja som zatial taky nenasla,vopred dakujem
    ja este do chleba davam varene zemiaky a je skvely,aj talianom chuti,lebo ten ich chleba je hrozny ;)))

  45. andy hovorí:

    ale skusim nabuduce dat ten vinny a uvidim co to spravi…potom ti napisem ako to dopadlo ;))

  46. Verika hovorí:

    Tak sme aj ochutnali,este vecer…Teply chlieb.To bol zazitok.Maslo sa na nom roztekalo:)Sme v zahranici,tak nam je to vzacne.Aj foto som urobila.Na pamiatku.Dakujeme.Verika s manzelom.

  47. andy hovorí:

    takze skusala som ten vinny ocot ale nebolo to ono,nastastie som zohnala klasicky ocot a chlebik je super,prave robin dalsi ale musim minimalne z 1,5kg muky,lebo inak je hned po nom :)

  48. andy hovorí:

    inak neviete niekto fakt chutny recept na bagetky take podobne ako co predavaju v Tescu??Dakujem!!

  49. Olla hovorí:

    No to som sa nasmiala,skvele vtipne napisane :-)))))) obrazky ukazkove,keby ste vydal knihu v takomto duchu tak kupujem!

  50. Oli hovorí:

    Skusam to aj ja volam sa Oliviero ,vlasne Oli no vonia to zatial super ,malé detaili som vylepšil trocha piva nezaškodí do cesta a do pekara v poho aj viacej :-))

  51. kaskada14 hovorí:

    veľmi vtipný postup, veľmi ma pobavil :)))) určite tento chlieb vyskúšam…

  52. martina hovorí:

    Ja mám recept, ktorý som dostala milou príhodou. Je to zemiakový chlebík našich starých záhoráckých materí a idem ho práve vyskúšať, ale vyskúšam aj tento, lebo môj muž miluje domáci chlecík a hlavne ešte keď je trochu teplý

  53. Pena hovorí:

    Ejha, fíha, to musí byť dobrota.. Cez víkend ideme na to miesenie a pečenie. Už teraz sa nám zbiehajú slinky. Len by sme si mali zadovážiť papagája, aby to malo taký efekt. ako má byť. Super podaný recept.. Vďaka… Dáme vedieť, ako sa nám podaril. :-))

  54. denisa hovorí:

    už sa pečie, len nemam navod,ako očistím od cesta novú látkovu plienku – vrrrr :)

  55. Zdenka hovorí:

    Vyskusala som uz vela receptov na chlieb. Domaci chlieb z rury Vami zverejneny, v mojom hierarchii receptov ma cislo 1*. Vdaka za recept.

  56. Adelina hovorí:

    Chcela by som vedieť pri akej teplote mám chlieb piecť v elektricke rúre. Ďakujem.

  57. eli hovorí:

    adelina, ja som dnes piekla v elektrickej rure, normalne ako pisali vyssie 210-220 60 min. Paraaaaaaaaaaaaaaada.

  58. reder hovorí:

    Mne ten papier na pecenie cely zcernel a tym padom zcernel aj chlieb. Co robim zle? Ved som ten papier posypal mukou a aj tak to nepomohlo. Mal som v rure vysoku teplotu?

  59. Martin hovorí:

    Skusil som. Som v UK a taky dobry chleba som tu nejedol 3 roky…. :)

  60. Bomba hovorí:

    Bomba chleba mnam :P

  61. Slavo hovorí:

    Odkaz pre “redera” z 19.3.2O11
    Správny papier na pečenie nesmie sčernieť. Rúra musí byť vyhriata na nastavené stupne C, ja to robin na začiatok pečenie na 27O C, pokiaľ sa rúra nenahreje a nevypne termostat. Potom sa vloží chlieb a 5 minút sa pečie na 270 C. Potom sa do jednej hodiny pečie na cca 200 C. Kontroluje sa pečenie,prípadne podľa toho ako rúra pečie sa prípadne otočí plech počas pečenia, aby sa piekol rovnako na všetkých stranách a chlieb je upečený o.k. Praje Ti dobrú chuť.
    Slavo

  62. Agica hovorí:

    veľmi zábavný a veľmi chutný recept. mňaaaaaaaaaaaaaaaam.

  63. Michaela hovorí:

    veľmi užitočná stránka

  64. Michaela hovorí:

    mám len 12 rokov ale s tímto postupom som to zvládla aj ja

  65. ivo hovorí:

    cesto mám fajnové, ale vždy mi z plynovej rúry vylezie síce na pohľad krásny, voňavý a aj veľmi chutný chlieb, lenže krájať ho musím sám. manželka by musela použiť pílku na železo … jednoducho kto do teba kameňom, ty do neho chlebom je v mojom prípade rovnaké ako oko za oko, zub za zub. kde sa deje chyba?

  66. Katka hovorí:

    Tak toto je poezia chuti…Teply mizne pred ocami…super chuti celej rodine. Katka

  67. ján hovorí:

    Gratulujem všetkým,ktorí si dobrým chlebom pripomínajú kúsok domova.
    S teplotami nemusíte veľmi experimentovať.Obyčajne sa to točí okolo 200 stupňou.Súhlasím s tým panom,čo udáva správne údaje o múke.Ano chlebové múky sú:T 1050 a 1150.Ovšem sú aj ine:T 930 atď.Čo je potešiteľné,že už aj chlebové múky sa začínajú objavovať v obyčajných obchodoch.Ale podľa môjho názoru najlepší chlieb je ak obsahuje aspoň tretinu ražnej múky.Ak si do neho primiešate semienka,nič nepokazíte-urobíte si chlebík zaujímavejší.Nuž veru a takýto chlebík Vám rýchlo “zmizne” z chlebníka.

  68. ján hovorí:

    Pokiaľ používate hotové zmesi,nezabudnite do nich pridať droždie.Obyčajne sa tieto múky dlhšie “povaľujú” v obchodoch a potom slabo vykysnú.Ale kto miluje tmavý chlieb,tak si príde na chuť.Ale ja ho musím doma iba sám konzumovať,lebo manželka ak zbadá tmavú farbu
    tak ho odmieta i keď by bol akokoľvek dobrý.Ja ale uprednostńujem tmavé chleby.

  69. rado hovorí:

    Veľmi pekne vyrozprávaný recept na chleba. Až u mňa ho je cítiť.
    Niekedy sa stačí pokochať dobrým článkom s peknými fotkami. Aj keď, reál je reál.

  70. miro hovorí:

    aby ivova manzelka nemusela pouzit na rezanie chleba pilku na zelezo, treba pocas pecenia viac vlhcit korku alebo vzduch v rure. Napr. pred zacatim pecenia vlozit do rury plechovy hrncek s ladom alebo vodou. Alebo pocas pecenia streknut 2 – 3 x rozprasovacom na kvety trochu vody do priestoru v rure (len nestriekat na sklo a ziarovku).

  71. magdala hovorí:

    miro, si moja krvna skupina – stranka je skvela (smejem sa pri nej uz 2 hodiny), ak niekto tvrdi opak, nezasluzi si pri nej ani zmurkat
    stranku som objavila uplnou nahodou – hladam na nete parene buchty, ako ich robila moja babka, neboli na druhy den gumove, ale fajne krehke
    hned idem poslat link sestre do Panamy – ma bezchlebovy “abstak” a tvoj sposob humoru doverne pozna z domu, takze jej poslem hned 2 muchy jednou ranou (akoby ich tam nemala dost – tych much)
    nech ti ten humor a energia vydrzia este veeeeelmi dlho

  72. maja hovorí:

    Ahojte, prosim Vas v com uchovavate chlieb, aby co najdlehsie zostal makky. Ja som pocula, ze v igelitovych sackoch by sa nemal, lebo tam vznikaju plesne.

  73. admin hovorí:

    maja asi je to pravda s plesnením chleba. V papierových sáčkoch a utierkach je asi lepšie skladovať chlieb, ale tam rýchlo stvrdne. Aj v obchodoch sa chlieb predáva a sú tam mierne perforované sáčky. tie sú hlavne pre teplý chlieb, aby nezvlhol. Ja domáci chlieb držím v sáčku v ľadničke. Domáci chlieb nezačne plesnieť skôr, ako po 5 dňoch. Dovtedy ho zjem. Ten z obchodu často plesnie skôr. Ale málokedy ho kupujem, tak nemám skúsenosti.

  74. maja hovorí:

    Ahoj, no ja som si zatial kupovala ale chcem si zacat tiez piect. Potesil si ma, ze domaci vydrzi dlhsie. Som akorat chora, tak mam cas, idem skusat:) pekny dnik! Maja

  75. admin hovorí:

    maja radšej sa lieč, chlieb je dosť práce, ak to nerobíš v pekárničke

  76. maja hovorí:

    hm, asi mas pravdu, i ked to znie tak lakavo:)

  77. miro hovorí:

    poradte mi niekto.chlebík mi vždy pukne na krajoch,potom sa zle krája.neviem kde robím chybu

  78. Monika hovorí:

    Prajem pekný deň, vyskúšala som dnes upiecť chlebík.
    Samozrejme som za držala podrobne rozpisu ako sa robí chlebík a musím potvrdiť, že na prvý krát sa podaril a teraz ho moje dve malé ratolesti s veľkou chuťou papajú.
    A mali sme aj ďalších pomocníkov – agapornisov.
    Takže tento recept na chlebík pekne vonia a chutííí!!!!

    Monika

  79. Katka hovorí:

    miro – poriadne popichaj vidličkou. Všade po celom chlebe, kľudne aj hlboko ako keby si bol na niekoho nahnevaný.
    Ja som robila chlieb dnes prvý krát. Celkom prvý krát čokoľvek z kysnutého cesta – kysnutého cesta som sa doteraz bála ako čerta. Chlieb je výborný. Akurát mám kôrku trochu tvrdšiu, ale mne to nevadí, ja mám takú rada.

  80. Tea a mala Thea hovorí:

    Kedze mojej malej princezne zistili intoletanciu mlieka, rozhodla som sa zmenit vsetko. Teda, nechcem tym povedat, ze by sme sa dodnes stravovali nezdravo, ale vzdy je co zlepsit. Nuz a po objaveni tohto jedinecneho receptu uz som nemala na co cakat, jedine ak na nakup a prichod domov. Priznam sa, ze nie som skatulkovy typ, takze recept som si trochu upravila. Muku som kupila u susedov (A) Weizen Vollkornmehl (so vsetkymi castami zrna, uz na prvy pohlad vyzera a vonia inak) a klasicku Weizen Mehl universal. Zmiesala som ich po pol kile. Namiesto drozdia som dala asi 1PL sody bikarbony, pridala som slnecnicove, lanove a sezamove semienka a samozrejme rascu. Zrniecok z kazdeho druhu za hrst a rasce asi 1PL. Vody (studenej) som dala asi pol litra, mozno trosku menej. Najskor som zmiesala vsetky suche suroviny cesta vratane sody B, potom som pridala slnecnicovy olej, vodu a ocot. Nechala som to kysnut asi pol hodinu a potom som bochnik supla do rury. Nechala som ho v mise z janskeho skla. Ma nafherny tvar, krasne vykysol a ta vona… Princezna mi po obhliadnuti nadho diela oznamila: “maminka, ale ten chlebik je len pre mna, ze? Ty ho nebudes jest!?” Tak k tomu musim povedat, ze za seba nerucim ;)

  81. Carlos hovorí:

    Zdravim, na Erasmu v UK se mi (a pulce ostatnich kontinentalu) styskalo po “evropskem” chlebu, tak jsem se dal do tohohle a parada! V Italske diaspore uspech, i Anglicani si pochvalovali :-) Jen bych podotknul, ze musi byt HODNE tuhy, aby nebyl placaty… Diky!

  82. [...] se mi styskalo po „Evropskem“ chlebu, az jsem si ho upekl sam. Pouzil jsem recept Mira Veseleho, celkova doba cca 1 hodina prace a 2 hodiny cekani. A celkem uspech, chvalil ho kazdy, kdo ochutnal [...]

  83. lela hovorí:

    Krasny recept, dobre sme sa zasmiali. Nevedeli by ste mi poradit aj taky vesely razny chlieb? Prave testujeme ci ma dcerka alergiu na psenicu a nejak sa mi nedari, ale vraj je to mozne. Je? Dakujem

  84. juraj hovorí:

    Cau Miro,

    Super recept, ovela lepsi ako tie co som doteraz vyskusal…Dakujeeeem ;)

  85. Eva hovorí:

    Majitelovy tejto stranky gratulujem, ste sikovny a dovtipny. Mozem potvrdit, ze ten kvas co trpaislik odporuca je vynikajuci a chlebik bude o to viac chutnat aj Svetlana bude spokojna s dierkami v chlebiku. Tu ho volam sourought bread chutna kazdemu a ja sa zase mozem popysit, ze Slovaci su sikovny a to mi trvalo 40 rokov co zijem v Australii. Ked som tu ochutnala chleba tak som si ho musela skrabat s podnebia tak sa lepil v ustach ako blato a stale je taky i ked uz prichadzaju na trh aj ine najma Talianske ci Lebanonske chleby ci placky no nas je nas a Vas recept to potvrdil DAKUJEM VAM.

  86. Marta hovorí:

    Menej ako pol dňa
    trvá upečenie chleba, ktorého recept mám od jedného lekára:
    Chlieb podľa P a MM

    polohrubá múka 1 kg
    pšeničné otruby 15 Dg
    pšeničné klíčky 15 Dg
    ľanové semienko mleté 10 Dg
    soľ 1 polievková lyžica
    kvasnice 10 Dg (aj o čosi viac)
    vlažný čaj z plodu borievky 1 liter

    Čaj z borievky:
    1 polievkovú lyžicu borievky rozdrvíme a zalejeme litrom vriacej vody.

    Čaj scedíme (alebo aj nie, ja to nerobím; s plodom borievky je chlieb exoticky pikantný), kvasnice rozdrobíme, pridáme štipôčku cukru (najlepšie hnedého), zalejeme časťou borievkového čaju, a keď kvasnice napučia, vylejeme do zmesi múky, otrúb, klíčkov a pomletého ľanového semienka, spolu so zvyšným čajom zarobíme cesto. Kysnúť ho necháme 1 až 2 hodiny*, vyformujeme bochník(y) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 250 oC 30-40 min. Rúru počas pečenia neotvárame.

    * Moja skúsenosť – je lepšie piecť z trojštvrtinovej alebo polovičnej dávky, buď tri alebo dva menšie bochníky a na kysnutie stačí aj menej času.
    Cesto dobre vymiesiť, rozdeliť na dve alebo tri časti (podľa množstva, ktoré sme si vybrali), každú premiesiť, nechať chvíľu nakysnúť, potom znova premiesiť (na dobré kysnutie je dôležitý vzduch) a vytvarovať bochníky, položiť na plech s papierom na pečenie (ak nemáme papier, tak poprášiť múkou), nechať zakryté opäť kysnúť asi 10-20 min.
    Piecť vo vopred rozpálenej rúre na 250 oC 30 min.
    Rúru počas pečenia neotvárať, chleby hneď po vybratí položiť na nejakú mriežku (napríklad na sporáku – chladnutie aj odspodu) a kôrku potrieť vodou.
    Po vychladnutí zabaliť do čistej utierky a skladovať v komore, kredenci a pod., prípadne v mrazničke, ak chlieb nemienime hneď konzumovať.

    Ak sa to nepodarí na prvý raz, nerezignujte – cvikom a opakovaním sa dosahuje skvelý výsledok.
    Chlieb chutí vynikajúco stále. DOBRÚ CHUŤ.

  87. Martuska hovorí:

    Super recept, vtipne komenty, tesim sa……..

  88. KIKA hovorí:

    super popis, na Vianoce vyskusame :)

  89. Anna hovorí:

    Veľmi pekný recept, zajtra ho vyskúšam

  90. OOO hovorí:

    PECIEM A VARIM okolo sveta. Ak ste v Australii,tak ste na tom najlepsie,najlepsia muka je Tam.Europa je v strede lebo sa da vylepsit polohrubou mukou.Amerika je najhorsia lebo muka ma velmi nizku kvalitu na pecenie,ale mozme pomouct Vondra hruba muka na omacky,alebo na kavovom mlynceku (elektrickom) pomliet ususeny (vyschnuty) sendvic.

  91. Zuzana hovorí:

    Super recept, dakujeme. Robime z neho chlieb v Belgicku a je vyborny. Tiez som spociatku spekulovala, aku muku, teraz miesam napoly raznu muku z Delhaze a farine de froment a vysledok celkom fajn. Aj z obycajnej muky bol dobry, ale uplne biely, takto je tmavsi.

  92. Zuzka hovorí:

    Miro, mozem nahradit muku celozrnnou a robit podla tohto receptu? Ci treba nieco zmenit? Lebo ficim na chudnutie-ako.sk uz par rokov (dakujem!) a tam je len ten do pekarnicky a ja zatial nemam pekarnicku. Dakujem za odpoved.

  93. Miro Veselý hovorí:

    Zuzka skoro určite áno. Presne poradiť neviem, pečiem na pekárničke. Ale doteraz kde som menil múku na celozrnnú tak to normálne fungovalo. Knedle a podobne.

  94. Ivka hovorí:

    Tak práve skončil chlebík v koši a ešte som ho aj oplakala. Toto bol už asi 4 recept a 7 pokus. Na odporúčania na iných stránkach a aj po akých takých skúsenostiach som miesto jedného veľkého bochníka spravila 2 malé. Napriek tomu že sa piekol viac ako hodinu, pol hodinu naplno, potom som to sitahla – chlebík bol nedopečený. Predchádzajúce chlebíky sa dali krájať iba motorovou pílou aj napriek tomu že tam mám vždy hrnčeky s vodou, tento sa síce krájať dal, ale bol nepožívateľný. Ja už neviem, čo mám robiť :((( Rúru som otvorila len na potretie, dodržala som úplne všetko čo bolo v recepte. Rúru máme plynovú, žiadne stupne tam nemám, netuším koľko má rúra keď ide naplno. Máme tam len 3 bodky – naplno. polovične a slabo :(((((( pečivo z pekárne odmietam, brigádovala som v pekárni.

  95. Miro Veselý hovorí:

    Ivka ja som to vyriešil tak, že si pečiem v pekárničke, jeden z chlebov bol veľmi zlý, lebo som zabudol pridať soľ. Jeden bol divný. Všetko ostatné bolo vždy v poriadku. Nie je to síce klasický chlieb chuťou a tvarom, ale je to bez námahy.

  96. monika hovorí:

    idem skusit upiect domacy chlebik idem na to,

  97. Mates hovorí:

    No my sme pre zmenu v Norsku a neprekonatelny chtic za nasim chlebom nas donutil k svojpomoci. tento recpt sa mi naramne paci, idem na to (neviem ci tu zozeniem papucha, su tu iba cajky, vrany, straky, kacky a severske husy…. :D dakujem za recept a prajem pekny den

  98. Mino hovorí:

    ahojte, vcera sme skusali, naozaj vynikajuci…. ! dik za recept.

  99. Nina Kopajova hovorí:

    nehovorhovadinyopapagalocharadcejhovorpoctatnejsieveci

  100. Anna hovorí:

    Recept je vyborny dakujem len nechapem prečo tu všetci pišu že chlebova muka sa v UK neda zohnať.Vôbec to nie je pravda ved je tu asi 30 druhov chlebovej múky od rôznych vyrobcov ja som si chlebovu muku kupila v supermarkete Asda.Všetko tu je len to treba pohľadať :)

  101. peter hovorí:

    Veľmo veselý recept, keby som mal papúcha tak vyskúšam … :-)

  102. Marienka hovorí:

    Ja zijem s manzelom uz viac ako 30 rokov v San Francisco a vzdy som chcela piect domaci chlieb. Dokonca som skusala rozne druhy domacich pekarniciek. Chlieb sa dal jest, ale sa nedal ani porovnat k Slovenskemu.
    Rozhodla som sa zacat piest klasickym sposobom a po pol roku experimentovania som dosla k receptu ktory pracuje.
    Samozrejme ako vsade inde najvacsi problem bola muka.
    Ja som to vyriesila svojim sposobo. Pretoze som dobre vyzerajuca zena (aspon pre Cinanov a Indov),zasla som do lokalnych pekarni a vuzobrala som si muku a drozdie co oni pouzivaju.
    S tymito vecami som dokazala upiect chlieb ktory bol velmi pekny a chutny.
    Moj dalsi postup bol pomaly nahradzovat drozdie a muku ktoru mozem zakupit v Costco alebo Safeway (localne obchody na potraviny).
    Teraz som schopna upiect (a to aj robim kazdy druhy den) velmi chutny chliem.
    Recept ktory je uvedeny tu je velmi zhodny s mojim a mnoha inimy na internete.
    Cely trik je naozaj v muke a drozdi.
    Samozrejme, ze proces pecenia je tiez dolezilty, ale to je praca mojho milovaneho manzela Petra.
    On pecenie chleba povazuje za vedecky process (on je totiz electronicky inzinier – co viac k tomu dodat).
    Kto chce vidiet moje skusenosti v peceni chleba, vyhladajte ma na Facebook pod menom Maria Kulka

  103. mackoferko hovorí:

    Dobry den prajem,
    Tak som z toho somar.
    Čo je teda zdrave? Chlieb so “zlymi” kvasnicami ,alebo kváskový chlieb.
    p.Veselý to mi chcete povedať ,že pri jedeni tohto chlebu ste schudli 35 kg?
    Dakujem
    ,mackoferko

Napíšte komentár





Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter