ako zhodiť     úspech     práca     peniaze     fotenie     opatrovanie

Domáci chlieb z pekárničky

Receptov na chlieb je veľa. Po dvoch rokoch „ladenia“ metódou pokus – omyl som vyvinul recept, z ktorého vzniká najlepší chlieb, aký poznám. Platí pre moju pekárničku, ktorá pečie chlieb o hmotnosti 750 gramov. Ak máte inú pekárničku a chcete tento recept skúsiť, budete musieť proporcionálne znížiť, alebo zvýšiť všetky zložky.

  • Do odmerky namerajte 270 mililitrov horúcej vody z vodovodu.
  • Namrvte do nej jedno bežné malé droždie, aké bežne dostať v potravinách. Nič sa nestane, ak z neho odlúpnete kúsok na koštovku. Droždie vodu ochladí na vlažnú. Rozmiešajte ho, takže získate drožďovú vodu.
  • Na váhu položte veľkú misu, budete do nej sypať múky.
  • Zapnite váhu, tá sa automaticky vynuluje.
  • Nasypte 250 gramov celozrnnej ražnej múky.
  • Nasypte 70 gramov celozrnnej pšeničnej múky.
  • Nasypte 30 gramov ražných vločiek.
  • Nasypte kávovú lyžičku soli.
  • Veľká hrsť celej rasce, asi 40 gramov. Zožeňte si veľké, kilové balenie rasce, inak sa nedoplatíte. Mletá rasca nedá chuť. Oficiálne má byť rasce tak asi za dve kávové lyžičky. Mne chutí plná hrsť.
  • Veľká hrsť tekvicových semien, asi 50 gramov. Do chleba môžete nalámať aj orechy, napríklad vlašské. Je to lahôdka.
  • Asi pol deci octu.
  • Asi 2 lyžice olivového oleja, stačí odhadmo. (Môže byť aj viac.)
  • Na dno pekárničky nalejte drožňovú vodu. Naváženú zmes premiešajte a nasypte do pekárničky na drožďovú vodu.
  • Hotovo. Nádobu na pečenie zavrite do pekárničky a zapnite program na pečenie chleba. U mňa 3 hodiny 15 minút. Po tomto čase je chlieb upečený.

Po upečení chleba pozor! Pekárnička a obzvlášť jej obsah sú mimoriadne horúce. Aj keď vôňa vás bude neodolateľne vábiť k okoštovaniu, nerobte to. Mohli by ste si navodiť nepríjemné popáleniny.

Domáce pekárničky majú aj svoje problematické stránky. Hlavným nedostatkom sú jamy po miesidlách. V pekárničke je jeden alebo viac hákov, ktoré miesia cesto. Ostanú zanorené v chlebe a po ich vybratí zostanú v chlebe jamy. Niekto to rieši tým, že cesto pred pečením vyberie a miesidlo odstráni. Ak sa vám chce číhať na tú správnu chvíľu, je to účinné.

15× koment k článku Domáci chlieb z pekárničky

  1. Ja by som zdravo zijucim lenivcom odporucila vylet do susedneho Rakuska, maju vynikajuce chlebove zmesi za nepomerne lepsie ceny ako u nas… Moja obubena znacka je Grafschafter, skutocne chutia ovela lepsie ako tie dovazane na Slovensko.

    Z vlastnorucne robenych chlebov odporucam
    - pivovy a
    - s olivami a feta syrom

    Recepty su volne dostupne na nete a fakt ze za trochu prace vynikajuci chutny a zdravy vysledok. :)

  2. miro, ponukam ti svoj, jednoduchy recept.100ml tepleho mlieka do ktoreho dam polku kocky drozdia a jednu kavovu lyzicku cukru a ponecham kvasit.zatial si do nadobky z pekarne dam 450 g hl. muky/650/, 2 kavove lyzicky soli/zarovno/ 1 pol.lyzica stoloveho oleja, jedna pol.lyz octu a rascu celu alebo mletu posla chuti ja davam 1 kavovu lyzicku.do mikrovlnej rury dam jeden stredne velky zemiak na 5 minut,potom ho osupem , roztlacim lyzicou a dam na vrch do nadobky na pecenie.po nakysnuti drozdia vsetko nalejem na vrch do nadobky a dam do piecky.pridam este 130ml vlaznej vody a nadstavym 1 program ktory trva 3 hodiny,farbu dam na najtmavsiu a pekaren spustim.na zaciatku mam dvierka na pekarni otvorene a pomaham pri mieseni s gumenou stierkou tak aby sa vsetko dobre rozmiesalo a neostalo na bokoch nadobky.po troch hodinach chlib hned vyklopim a necham vychladnut.dobru chut.

  3. áno mám presne tento odskúšaný a robím ho najčastejšie – je vynikajúci….

  4. Horúcu vodu z vodovodu nepoužívajte na varenie. Teplá voda vo vodovodných rozvodoch najmä v bytových domoch je iba užitková voda. Býva býva chemicky a inak upravovaná na zabránenie usadzovania vodného kameňa v trubkách a nemusí splňať hygienické požiadavky pre konzumáciu !

  5. Receptov na chlebík z pekárničky je “milión” Vyskúšajte,všetky chutia.Iba sa trocha odlišujú podľa toho,čo tam dáte.Všetkým prajem dobrú chuť!

  6. teov chlieb moze byt chutny, ale je zly. biela muka je velmi nezdrava. a nema absolutne ziadnu nutricnu hodnotu, podporuje obezitu, cukrovku, a tak dalej.

    ak je niekto skepticky a stale neveri napriek vsetkym existujucim clankom, precitajte si tento clanok z HARWARDU http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates-full-story/

    na Mirovom recepte v clanku je skvele to, ze chleba je nie len dobry, ale aj velmi zdravy.

  7. a nevadí ked sa ti spojí droždie s vodou? Pretože v mojej pekárni sa musí dať najskôr voda potom múka na okraje soľ aby sa nespojila s droždím a droždie treba do stredu a tiež je tam písané aby sa nedostalo k vode. Keby použijem tvoj recept len ten postup spravím svoj?

  8. Lenka, droydie bz sa nemalo spojit v pekarnicke.. ak davas casovac.. ak das napr. vecer vecicky do pekarnicky a rano chces mat teply chlebik. Vtedy by sa nemalo drozdie spojit s vodou :) Ale ak to pecies hned v tom momente… tak to nevadi :) ja davas sackove drozdie a to miesam s mukou ktoru nasypem na vodu zmiesanu s vajickami :)
    Este … nedavam ten dlhy 3-4 hod program .. ale SPRINT :) Chlebik mi lepsie vykysne… nemusim cakat 20 minut na predhrievanie pekarnicky… a nikdy mi neklesne tym stalym miesanim ako je to na tych druhych programoch .. dlhych. Vsetko robim na sprinte ;)

  9. Miro, prosim ta, som novacik v peceni chleba, a mam otazku ohladom tej muky…..ta celozrnna psenicna a celozrnna razna su hladke obe, alebo ake……a mozem napr. tu raznu nahradit celozrnnou spaldovou?
    Dakujem ti za odpoved

  10. Tak som ho upiekla, presne som dodrzala recept a je strasne nizky cca 5 cm inak chutny, len taky nizky……vies mi poradit kde som spravila chybu? Dala som susene drozdie, 1 sacok……zeby malo drozdia? Neda sa ti odfotit ten tvoj nech ho vidim? Moc dakujeeeem…….

  11. Teo 456, tvoj recept je uplne super. Skusal som ich niekolko ale vzdy sa vratim k tvojmu. Je spolahlivy, vzdy dobry vysledok.
    Co sa tyka muky – kombinujem hladku s celozrnnou, alebo spaldovou. Spaldova samostatne nechcela moc kysnut.
    Moje vylepsenie je – nechat cesto vymiesit a vykysnut v pekarnicke, ale peciem v rure. Najskor vyhriat na 210C spolu s jenskou misou, po vyhriati cesto do vyhriatej misy, piect 15min. Potom stiahnut teplotu na 170C a piect dalsich 45min. Chlieb je rozpravkovy.
    Dakujem

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter