Čierna ryža – recept na černoto
S pomocou mizerne preloženej nálepky v angličtine, odhadu a šťastia sa mi podarilo uvatriť jedlo z čiernej ryže, ktoré sa dokonca dalo zjesť. Šéfkuchári možno pozalamujú rukami, ale čo už. My laici keď máme v rukách varešku môžeme byť aj nebezpeční. Takže včera som si z ázijskej predajne dovliekol vrecko čiernej ryže. Čo s ňou? Vegetariánske jedlo. Alebo azda priam vegánske.
Čierna ryža sa celú noc namáčala. Ani cez deň som sa k nej nemal. Až večer, keď hrozilo, že mi skysne som začal konať. Scedil som vodu a milú čiernu ryžu som šmaril na panvičku s trochou vody. Do toho som vyklopil malý téglik kokosového mlieka a za tri lyžice trstinového cukru.
Pod pokrievkou to nechajte bublať a obrňte sa trpezlivosťou. Čierna ryža nie a nie byť hotová.
Nakoniec vznikne niečo takéto. Dal som do toho aj málinko sójovej omáčky. Momentálne je ryža nasladko. Vzdialene pripomína ryžu v mlieku – toto jedlo sa mi zvyčajne vždy hnusilo. Ale chuť zaujímavá, neomľaskaná. Aj k mäsu by som si ju vedel s prehľadom predstaviť. Sladká a slaná chuť sú zaujímavé kombinácie.
Na druhej panvičke som podusil zeleninu a tú som jemne osolil sójovou omáčkou – tiež sladkoslanou.
Zamiešal som zeleninu s čiernou ryžou.
Hotovo. Porcia pripomína všeličo. Padali tu rôzne otázky. Či sú to opekané mravce, alebo larvy.
Fakt je ten, že vznikla zaujímavá kombinácia chutí a ľahké jedlo. Čiernu ryžu ešte kúpim. Aj keď sa ťažšie pripravuje (dlho treba variť) je to zaujímavá chuť. No a keďže slovom rizoto by sa malo správne označovať nečakane presne konkrétne jedlo, tak dúfam nikoho nepodráždim, ak toto jedlo označím ako černoto.
jozef 26. januára 2014
Tento clovek je notoricky blb, od neho by som knihu nechcel ani zaarmo!!!