Suroviny: vajíčko 50g bielok 30g horčica 35g olivový olej 7g cibuľa 25g knäckebrot 40g ľadový šalát 50g paradajka 70g kaleráb 130g Postup: Celé vajíčko s bielkom a štipkou soli spolu premiešame...
Bryndzové halušky
Toto je recept na bryndzové halušky tak, ako majú byť. Halušky s bryndzou sú chutné jedlo ale nepatrí ku zdravým jedlám. Preto tento recept na bryndzové halušky považujte skôr za podmienečný. Neodporúčam, aby ste toto jedlo jedli často. Inak priberiete.
Keďže ideme použiť mixér, bude výhodné na úvod odpratať z kuchyne papagáje, či iné zvieratá. V prípade papúcha som zvolil kúpeľ. Osviežujúca sprcha ho zabaví…
…a kým bude schnúť…
…nebude nám nahliadať cez plece, čo by kde ukradol.
Spravíme také bryndzové halušky, aké nekúpite ani v reštauráciách v Liptovskom Mikuláši. Bol som vo viacerých. Toto typické liptovské jedlo si musíte spraviť sami. Recept na halušky s bryndzou je pomerne jednoduchý a verím, že už na prvý pokus sa vám asi podarí.
Bryndzové halušky sú jedlo, ktoré je najlepšie tesne po pripravení. Vtedy sú šťavnaté. Akonáhle vychladnú, začnú meniť svoje vlastnosti. Za pár hodín sa zmenia na hustú kašu, kde halušky a bryndza sa už od seba neoddeľujú. Práve takéto halušky zvyčajne dostanete v reštauráciách. Prihrievané. Nie sú zlé, ale nedá sa to porovnať s čerstvými bryndzovými haluškami. Tak poďme variť.
Očistite zemiaky, asi tak kilo.
Správne by ste zemiaky mali narajbať na strúhadle. Ak to spravíte, halušky budú lepšie, pretože v nich zostanú zo zemiakov také akoby drapľavé kúsky. Rajbanie zemiakov je však dosť otravná časť práce a tak mestský človek zvolí mixér. Viem, na salaši na liptove sa asi taký postup pri príprave bryndzových halušiek nepoužíva, ale nám to nevadí. Dal som vám recept na originálne aj pohodlné riešenie.
Ak už zemiaky „strúhate“ na mixéri, nespravte z nich úplne hladkú hmotu. Keď vidíte, že sú rozmixované, nechajte, nech v nich je tu a tam väčšíé kúsok.
Nastrúhané, alebo rozmixované zemiaky dajte do hrnca a nasypte na ne polohrubú múku. Množstvo treba odhadnúť podľa toho, ako sa cesto bude správať. Nasypte múky, trocha zamiešajte.
Múka tam ide najmä ako spojivo. Bryndzové halušky nesmú byť veľmi tvrdé a muka by to spôsobila. Stačí, ak halušky držia pohromade. Keby ste jej dali priveľa, zanikla by chuť zemiakov. Ak zemiaky pustili viac vody, pôjde do toho viac múky. Počas miešania to posoľte, asi lyžičku soli.
V druhom hrnci dajte zovrieť vodu, tú posoľte tiež. Pokojne zo dve lyžičky soli. Keď voda začne čulo bublať, môžete do nej začať sádzať halušky.
Nad hrniec umiestnite takú dierkovanú plechovú hlúposť. Keď na ňu kydnete cesto, cez dierky budú do vody kvapkať kúsky cesta a tak vzniknú vaše halušky. Proces môžete posmeľovať varechou.
Správna gazdiná halušky do vody sádže tak, že na lopárik kydne cesta a nožíkom z neho vydeľuje do hrnca malé kúsky. Tak sa to má robiť. Chce to však prax a značnú dávku trpezlivosti.
Halušky počas sádzania vriacu vodu trocha ochladia, ale tá zas rýchlo začne vrieť. Po čľupnutí do vody sa haluška najskôr skryje na dno. Po čase sama vypláva na povrch. Vtedy je uvarená. Keď teda vaše halušky plávajú hore, vyberte ich z hrnca cedníkom. Opláchnite ich studenou vodou a dajte do druhého hrnca. Medzitým začne voda vrieť a môžete robiť ďalšiu várku halušiek.
Teraz vyberte slaninku. Tento akt privábi pozornosť všetkých členov domácnosti. Malý papúch vytreští oči z bezpečnej vzdialenosti na okne.
Veľký papúch už vyschol a na dverách sa rozhoduje, či skočí do žeravého pekáča so slaninkou, alebo do hrnca s vriacimi haluškami.
A to najdôležitejšie ešte papúchy nevedia. Bude bryndza. V nej by sa váľali.
Dosť romantiky! Na pekáči opražíme niečo slaninky.
Proces môžete urýchliť, ak začnete na troche oleja. Potom, ako dostane príťažlivú farbu ste hotoví.
V hrnci s haluškami zamiešajte veľa bryndze. V tejto chvíli sa zo surovín stávajú pravé halušky s bryndzou. Pozor, halušky musia byť horúce. Ak s tým stravníci súhlasia, hneď primiešajte aj slaninku a nalejte z nej aj všetek tuk. Výživári nech sa radšej nedívajú, pretože už bryndzové halušky sú dosť energeticky náročné. Lievať do toho ešte olej… No ďakujem! Ale tá chuť. Slaninky však môžete pridať až na tanier, aj s tukom.
A takto vyzerajú čerstvé bryndzové halušky. Recept máte, skúste si to. Sú fakt skvelé! Viem, vznikne tak energeticky náročné jedlo, ale práve také to má byť. Doprajte si veľký tanier bryndzových halušiek a potom hajdy – na pole!