Tekvica na ničom za 6 minút

Nízkokalorické jedlo, ktoré výdatne nasýti a dá sa na rôzne spôsoby doplniť. Rýchla príprava, ktorú zvládne aj nekuchár.

Tak, už ste klikli na článok, už vás mám, už čítate. Takže teraz už vyložme karty na stôl. Klamal som vám v názve, aby som vás prilákal čítať. 6 minút trvá len samotné varenie. (Stopoval som to pomocou času uvedeného vo fotografiách.) Skutočný čas prípravy tohto jedla je oveľa dlhší – potrvá asi 9 minút. A ani to nie je úplná pravda – po príprave je jedlo tak horúce, že musíte čakať najmenej pár minút, kým ho zjete. Čo už. Poďme variť.

Najjednoduchšie je kúpiť si cukinu.

Netreba ju čistiť, ani vyberať jadierka. Niektoré druhy tekvice totiž chcú, aby sa im najskôr odstránila koža a jadrá a to proces prípravy jedla na môj kus až príliš komplikuje.

Na pec postavte panvicu a pustite plyn.

Medzitým cukinu rozkrájajte na kolieska.

Na horúcu panvicu čľupnite trocha oleja – nie veľa. Tekvica totiž dokáže vsiaknuť veľmi veľké množstvo oleja a potom sa ďalej tváriť, ako keby nič! Tak pozor, nech si zo zeleniny nespravíte nechtiac energetickú bombu. Asi tak polievková lyžica oleja by mala byť akurát dosť. Ak nechudnete, druhú lyžicu nalejte po obrátení.

Na horúcu panvicu s olejom položte kolieska. Zakryté ich tepelne namáhajte asi tak 3 minúty.

Potom otočte.

A ešte raz otočte.

To je všetko. Teraz sa jedlo dá presunúť na tanier a spásať.

Ak nevaríte pre nikoho, len pre seba, môžete cukinu nasekať na rôznopravidelné útvarčeky.

Tak sa do panvice zmestí viac jedla naraz, hoc výsledok potom je menej efektný.

Čo s tým?

Pozornému čitateľovi iste neušlo, že som okrem tepla a oleja nespomínal nič, ani soľ. Takto pripravené jedlo má veľmi jemnú, ale zaujímavú chuť. Žiaľ, nepocítite ju, ak bežne spásate riadne posolené rezne, údeniny, čipsy, či iné presoleniny. Ale ak si strážite hmotnosť, neposolené pokrmy sú pre vás to pravé. Stačí prekonať pár týždňov bez soli a začnete cítiť chute, aké radový volič-hamburgrožer necíti.

Ale ako mám v pamäti svoje stravovacie záujmy z obdobia, keď som ešte priberal, nič podobné, ako tekvica ma nezaujímalo. Preto predpokladám, že tento recept asi čítajú skôr ľudia, ktorých "len" mierne chute neprekvapia.

Pri príprave (aj po príprave) tekvice máte na výber veľa možností , ako upraviť jej chuť – napríklad opatrne si toto jedlo prisoliť. Pripraviť na cibuľke, alebo s rôznymi koreninami.

Tekvica má jemnú chuť a to znamená, že dokáže na seba prijať takmer čokoľvek. Ak napríklad pečiete ryby (predpokladám, že nie v kýbli oleja!) môžete cukinu hodiť na neumytú panvicu a bude mať zaujímavú chuť rýb. Môže poslúžiť, ako výborná sýtiaca príloha k rybe, alebo inému mäsu a bude mať konzistentnú chuť.

Alebo si kúpte syr a postrúhaný ho posypte po tej "bezchuťovej" tekvici.

Pri jedení ju proste skombinujte s nejakou bielkovinou a budete aj z malej porcie nasýtení až po strop. Ale nie je to podmienka – ja bežne takúto tekvicu na ničom spasiem len tak. Odborníci na výživu odporúčajú jesť denne okolo pol kila zeleniny. Týmto spôsobom to ide rýchlo a ľahko.

Aha – aby som nezabudol. Pokojne si to spravte na obed. Je to jedno z jedál, ktoré môžete zjesť dosýta a potom môžete absolvovať trebárs rokovanie a verte, že nebudete zaspávať ako po klasickom vepřo-knedlo-zelo, ktoré človeka znemožní na pol dňa.

Pozrite si aj tieto recepty: