Bagetka pre zamestnaných

Bagetka, ktorú si pripravíte doma a papáte von. Čím neskôr, tým bude lepšia.

Problémom je, že recept vyžaduje z každej dobroty tak zhruba "za hrsť" (s výnimkou soli a korenia). Ak suroviny doma nemáte a kúpite si ich presne v množstve potrebnom na bagetku, zistíte, že jej cena sa škriabe silne cez 50 korún. Na druhej strane taká bagetka aj zasýti ako hlavné jedlo a tak poďme klochtiť. Z množstva, ktoré je na obrázkoch budú 3 bagety.

Jednu veľkú mäsitú červenú papriku, alebo niekoľko menších vložte na zhruba 10 minút do veľmi poctivo rozhorúčenej rúry. Papriky pečte v celku a radšej dlhšie, než krátko. Ak ich opečiete málo, nepodarí sa vám z nich neskôr stiahnuť koža. Keď sú upečené, hneď zahorúca ich dajte do mikroténového sáčku, aby sa dobre zdusili. Tam si pobudnú, kým pripravíte ostatnosti.

Zelené fazuľky nadobro rozkrájajte nožíkom. Ak nemáte čistý nožík, použite biologickú drvičku.

Kúsky nemusia byť analyzované "narovnako", stačí podľa nálady.

Potom vymeňte taniere a odkôstkujte olivy a rozkúskujte ich.

Znovu sa dá využiť robot, ak vám nevadí oslintanie dlhým jazykom.

Papúch vám z olív príliš neodje, ale desiatku si vezme. Na rozdiel od štátu, ten berie päť desiatok. Pohodlnejšie je, ak kúpite už odkôstkované olivy, sú o pár korún drahšie, ale ušetríte niekoľko minút času.

Paradajky nakrájajte radšej nožíkom.

Zo sáčku vyberte zaparené pečené papriky. Odkôstkujte a ak sa vám to podarí, stiahnite z nich kožu. Ak nechce zliezť, nevadí.

Papriky rozkrájajte na malé kúsky.

Všetky doteraz nakrájané veci hoďte do nádoby a zalejte zhruba čajovou lyžičkou citrónovej šťavy.

Pridajte 4 malé sardelky, ktoré možno tiež nezoženiete podobne, ako ja. Nahradil som ich polovicou tuby sardelpasty.

Kto má mažiarik, nepotrebuje ruku.

Zmes poctivo postláčajte, aby sa chute a farby zmiešali.

Nakoniec nalejte za lyžicu olivového oleja.

Cesnak môžete buď ponatierať na bagetky, alebo ho prepasírujte do zmesi ešte pri miešaní, ak ho máte radi veľa.

Soľ asi bude treba trochu pridať, to zistíte koštovaním.

Zmesou poctivo naplňte bagetku. Papúch si po druhom ukradnutom strúčiku cesnaku čistí zobák, tak dá pokoj.

Naplnené bagetky pevne uväznite v sáčkoch a ak sa chcú rozsýpať, môžete ich aj previazať motúzikom. Asi na hodinu to zaťažte niekoľkokilovým závažím, aby pod tlakom pustili farbu. Zaťažte to napríklad niekoľkými číslami časopisov.

Po zaťažení je dobré, ak nebudete konzumovať celkom okamžite, najlepšie, ak si ju vezmete na výlet a zjete až po pár hodinách, prípadne aj na druhý deň, ak prenocujú v ľadničke.

Nám antivegetariánom takéto pestrofarebné pochybnosti príliš nechutia, keďže v bagetke nie je natiahnutá mŕtvola nejakého zvieraťa, ani jej časť. Pol grilovanej sliepky však vyváži utrpenie spojené s nútenou konzumáciou zeleniny a preto je dobré ju mať poruke, ako zajedlo.

Pozrite si aj tieto recepty: