Nechcem do vás tlačiť vegetariánske jedlá ako povinnosť, ale v rámci skúšania môže prísť vhod nasledovný tip...
Nevinné teliatko na mŕtvej zelenine
Obraz smrti, ktorý v tomto recepte na chutné rýchlo-jedlo predkladám je priam hrozivý. Načim zmárniť život nevinného teľaťa a ukončiť niekoľko rastlinných životov, ale výsledok je fantastický. Pochúťka, pri ktorej si pooblizujete všetko, čo máte.
Obraz smrti, ktorý v tomto recepte na chutné rýchlo-jedlo predkladám je priam hrozivý. Načim zmárniť život nevinného teľaťa a ukončiť niekoľko rastlinných životov, ale výsledok je fantastický. Pochúťka, pri ktorej si pooblizujete všetko, čo máte.
V princípe by asi nebolo nevyhnutné to teliatko celkom zabiť, ale asi by nebolo nadšené, ak by sme z neho rezali rezne zaživa. Našťastie tu máme mäsiarov a tí sa o krvavú prácu postarajú za nás.
Kúsok teľacieho mäsa rozkrájajte na čo najtenšie kúsky a z nich spravte ešte menšie útvary. V kuchyni sa tomu tuším nadáva medailóniky, ja by som to pomenoval inak – mäso rozkrájajte tak, aby boli o niečo väčšie, ako desaťkorumnáčky.
V panvici osmažte cibuľku, poriadne, do červena. Oleja vlejte čo najmenej, len aby sa nepovedalo, že pečiete celkom nasucho.
Na opečenú cibuľku vyklopte telesné pozostatky teliatka.
Opekajte na čo najprudšom ražni. Mäská neskôr pustia trocha šťavy.
Potom môžete použiť trocha niektorého korenia – glutaman sodný a soľ sú chutné.
Ak ste sa nechali ovplyvniť článkami, v ktorých odporúčam soliť málo, alebo radšej nesoliť, potom sa toho držte, ale bez aspoň trochy soli toto jedlo nie je také, ako má byť.
Keď vás už pečenie prestane baviť, čiže asi po 5 až 10 minútach, dosypte mrazenú zeleninu Wok…
…a ešte niečo lacnejšie, predsa len Wok je drahý.
Pomiešajte a trochu to celé poduste. Môžete zacapiť pokrievkou, nech je dusenie útočnejšie.
Medzitým… 🙂
Naštartujte druhú panvičku a na ňu vyklopte zo tri nevinné vajcia.
Presne, ako keby ste išli variť ukrivdené oči. Môžete frknúť korenie a soľ. No vo chvíli, keď sa to celé ešte trasie…
Niekoľkými presnými ťahmi vajíčka pokrčte. A znova čakajte asi minútu.
Po minúte znova. Chcete dosiahnuť, aby vznikla skoro praženica, ktorá však obsahuje dve nezmiešané farby – bielu a žltú. Preto miešajte čo najmenej.
Teraz máme dvojfarebnú praženicu.
To už prešlo možno asi 10 minút a zelenina je už nielen rozmrazená, ale aj pár minút namáhaná parou. Sú hotové.
Dosypte trocha parmezánu. (Asi za 2 čajové lyžičky na celú porciu.)
Vrhnite trocha cesnaku.
Pozor! Cesnak musí byť dobrý a musí vám voňať. Často býva teraz v predaji nejaký čudný cesnak, čo nevonia. Ak taký máte, vyhoďte ho, skazil by chuť.
Zmiešajte s vajíčkami a premiešajte.
Hotovo. Máte štyri primerane sýte a mimoriadne chutné porcie.
Ak máte na návšteve vegetariána, tým lepšie – ostane vám viac tejto dobroty.
No a na záver skúsme zhruba zrátať energetickú hodnotu:
Potravina | spotreba | kJ |
Vajce | 150 gramov | 900 |
Zelenina, rôzna | 900 gramov | 1 800 |
Teľacie | 250 gramov | 1 400 |
Olej | Zo dve lyžice | 800 |
spolu | 4 porcie | 5 000 |
Keď teda túto porciu podelíte na 4 taniere, každý tanier bude predstavovať energiu okolo 1 300 kJ.
Informácia pre matematikov, ktorí ešte nie sú po smrti infarktom: Všade, kde sa dá, zaokrúhľujem energetickú hodnotu potravín vždy nahor a preto mi vychádzajú také zaujímavé výsledky, ako 5000 delené 4 rovná sa 1300 🙂
Kto drží redukčnú diétu, k tomuto pokrmu už nesmie zjesť nič iné. Kto nedrží: bagety, rožteky a iné pečivo je k tomuto jedlu priam výborným doplnkom!