Sladká, mozgové bunky márniaca čľapkanica schopná zmeniť človeka na prasa...
Kuracie prsia na kapuste s pestom
Tento recept na kuracie prsia vám dá bleskovú prípravu a vynikajúcu chuť. Pritom hovoríme o mimoriadne ľahkom jedle, ktoré si môžete dovoliť aj pri chudnutí. Jedlo uvaríte asi tak za 20 minút. Ak v príprave a pri práci podelíte s manželkou, ste hotoví aj skôr.
Takže poďme variť. Trebárs štyri porcie. Jedna väčšia kapusta (tak zo dve kilá) môže byť základom. Tu platí – čím viac kapusty, tým viac jedla! Pritom kapusta sa v podstatne nemusí zarátať ani do energetického príjmu. Druhá ingrediencia budú kuracie prsia.
- Postavte vodu v ktorej budete neskôr variť kapustu. Netreba veľa.
- Kapustu nasekajte na kúsky. Nie na malé, načo sa s tým trápiť? Hlúbik nepoužite, ten môžete tajne spásť popri varení.
- Kuracie prsia naopak nakrájajte na čo najmenšie kúsky, aby to nakoniec bolo tak, že kúsky mäsa sú všade, aspoň jeden v jednom súste.
- Pripravte si panvicu a bylinky.
Kým vám voda zovrie, budete krájať. Keď ste nakrájali, posoľte vodu. Stačí málo. Lyžička na 2 litre. Do slanej vody hoďte kapustu.
Kým zovrie potrvá to len chvíľu. Akonáhle začne vrieť, varte už možno len minútu. Podľa toho, ako tvrdú kapustu chcete mať. Ja mám radšej tvrdšiu a chrumkavú. Následne kapustu zlejte cez sitko. Myslite aj na to, že po zliatí sa kapusta v sitku ešte chvíľu varí.
Medzitým ste dali poriadne rozohriať panvicu. Na ňu kvapnite trocha olivového oleja. Len tak, aby ste mohli opiecť mäso. Čiže možno lyžicu. Tip: pozrite si návod, ako vybrať najlepší olivový olej…
Korenenie mäsa môžete ponechať niektorej zmesi, ale pokojne stačí soľ a čierne korenie. Ja na to používam korenie Montrealské kura, ktoré sa dá objednať z Kanady a aj keď vám ho colníci preclia a predépéháčkujú (pre istotu aj spolu s cenou dopravy, aby vláda mala na bavoráky) stále sa oplatí ho mať poruke. Je bez éčok a aditív a chuť je omračujúca. Nič podobné na našom trhu nepoznám.
Hneď ako je mäso opečené, odstavte ho. Na 4 porcie ťapnite asi 3 až 4 lyžice tohoto pesta. Pozor! Nie každé pesto je chutné. Na trhu dostať veľa druhov. Mnohé sú do kysla, iné majú čudnú chuť. Niektoré sú beznádejne presolené. Toto pesto (výrobca Barilla) síce má máloktorý obchod, ale chuť je vynikajúca. Kupujem ho v Hypernove ak je v akcii. Alebo v Rakúsku, kde je aj v normálnej cene zvyčajne lacnejšie ako u nás v akcii.
Nasypte na mäso a pesto odkvapkanú kapustu a začnite miešať. Počas miešania koštujte, či je v poriadku soľ a chuť.
- Nasypte asi polievkovú lyžicu čerstvej bazalky a za lyžičku čerstvého tymiánu. Podčiarknete tým chuť.
- Ak sypnete aj za lyžičku parmezánu, chuť bude ešte viac vylepšená.
- Nezabudnite v tejto chvíli pridať asi 3 polievkové lyžice prvotriedneho olivového oleja. Pri príprave sme volili nízkotučné mäso. Šetrili sme tukom. Pesto síce už je tučnejšie, ale nedali sme ho veľa. Preto si môžeme dovoliť pridať tuk zhruba tak, aby jedna porcia obsahovala asi tak 10 až 15 gramov tuku. Bude to kvalitný, za studena lisovaný olivový olej, ktorý nie je degradovaný varením.
- Mne chutí, ak sa na konci ešte pomelie trocha čierneho korenia, aby to celé dostalo iskru. Hovorím pomelie. Nemyslím tým nasypať mleté korenie.
Pri miešaní buďte trpezliví, aby sa pesto dostalo zhruba rovnako na všetky kúsky kapusty, aby chuť bola vyvážená.
Vaša porcia kuracích pŕs s kapustou a pestom je hotová. Ak si aj naložíte plný hlboký tanier, stále to môžete považovať za takmer až diétnu večeru. Najete sa, riadne vás to zasýti a ak si po večeri ďobnete ešte jednu či dve kocky horkej čokolády (85% a viac) všetko bude v najlepšom poriadku.
Varianty ako sa môžete varenia zmocniť sú mnohé a tak sa nebojte experimentovať! Môžete skúsiť iné príchute. Namiesto pesta trebárs majoránku a trocha bryndze. Ak sa vám výsledok nepodarí, nič zlé sa nestane. Možno chuť nebude tak vydarená, ale zjesť sa to bude dať určite. A možno objavíte lepšiu kombináciu príchutí.
- Príkladom nevydarenej kombinácie v tomto jedle je cesnak. Skúsil som ho pridať, ale úplne prerazí chuť kapusty.
- Pokiaľ nechudnete, môžete jedlo obohatiť o cibuľku opečenú do červena na oleji. Žiaľ, na to treba o zbytočné dva či tri glgy oleja viac a je to tepelne namáhahý olej, čo je tiež škoda.
- Po internete môžete nájsť aj varianty, kde sa do kapusty pridajú aj oškvarky. Chuťovo to bude určite ekrazit. Ale ak sa chceme dostať ku aspoň trocha zdravému jedlu, tak túto radovánku si musíme asi odpustiť.
Dobrú chuť.