Pri varení v hrncoch sa používajú na miešanie varechy...
Hovädzia pečeň na cibuľke
Kto má rád pečeň, môže si spraviť chutné jedlo. Príprava je celkom jednoduchá a nenáročná aj pre peňaženku.
Na pečienku sa mnohí pozerajú cez prsty, ako na jedovatý filter plný toxínov. Asi preto má aj nižšiu cenu. Tak teda možno by sme ju nemali jesť.
Hmm. Ale zas tá chuť… Možno jednorázovo to nebude celkom sebevražedné, dať si porciu.
Nech je ako chce, počas debaty o tom, či pečienka áno, alebo nie, nakrájali sme medzitým jednu veľkú cibuľku.
Hoďte ju na panvicu s malým množstvom olivového oleja, tak za polievkovú lyžicu. Opražte.
Ja to robím trocha inak – oleju črpnem viac. Možno zo 3 lyžice. Nech si v ňom len cibuľka poriadne poškvrčí. Olej však v takom množstve nechcem.
Potom, čo je cibuľka opečená do zlatej farby, vyklopím ju na kovové sitko a olej nechám celkom odkvapkať. To odporúčam aj vám. Možno vám pripadne, že je to plytvanie olejom, ale verte, že je lepšie, ak si na ňom pochutí odpad, než by ste mali zbytočne nabrať tuk na bruchu.
Hmm…
Možno predsa len by bolo lepšie tú pečienku nejesť. Človek sa nemusí vystavovať zbytočnému ohrozeniu. A čo ak tá krava bola šialená? A prekĺzla veterinárom? Potom sú vnútornosti to najhoršie, čo si môžeme vybrať na jedenie.
Ale ten kúsok je taký pekný. Nech to para tlačí!
Krájame. Ak nemáte nôž poriadne ostrý, najskôr si ho nabrúste.
Hoďte na cibuľku.
Miešajte. Keď je pečienka opražená, môžete črpnúť trocha vody a zakryť pokrievkou.
Bude sa to trocha dusiť. Občas to odfoťte. Pardon, vlastne som chcel napísať pomiešajte.
Nakoniec hoďte do celej panvice trocha majoránky, asi tak jednu čajovú lyžičku.
Soľ. Tu sa pozastavím. Asi ma v diskusii ku článku ukrkáte, ale ja to nesolím. Pečienka mi chutí aj bez soli. Pri solení skúste začať od minima. Čím menej sodíka pojmete, tým viac si prospejete.
Je jasné, že poriadne posolená pečienka je oveľa lepšia, ale kto chudne, musí dávať pozor aj na solenie. Preto najskôr okoštujte neslaný kúsok. Ak je vám to príliš hnusné, frknite soli, ale naozaj len frknite.
Pečienka neobsahuje tak smrtiace množstvo energie, aby ste sa jej nemohli do sýta najesť. Ak si nedáte žiadnu prílohu, máte pred sebou veľkú porciu mäsa. A všetko ho môžete zjesť. Nakoniec však nezabudnite zjesť trebárs pol bielej reďkovky, alebo kus inej zeleniny, asi tak 100 gramov.
Na záver orientačné množstvo energie:
Zložka | Energetická hodnota |
Kravská pečienka | 550 kJ na 100 gramov |
Cibuľa | 120 kJ na 100 gramov |
Olivový olej | z neho zostane v celom jedle asi 150 kJ |
Spolu v asi 250 gramoch jedla | 1 500 kJ |
Výpočet zodpovedá príprave pol kila pečienky, veľká cibuľa a olej zliaty. Výsledok v panvici delený dvoma a jednu polovicu môžete zjesť napríklad na obed celú. Kto drží prísnejšiu redukčnú diétu, dá si trocha menšiu polovicu.