Špenát na dva spôsoby

>Což takhle dát si špenát? Nočná mora detstva v našej kuchyni

Špenát mám od detstva zafixovaný ako niečo obzvlášť nechutné. Hneď po tom, čo niekto vyslovil slovo železo v súvislosti s výživou, bolo jasné, že pôjde o špenát, presnejšie o jeho násilné premiestňovanie z taniera do útrob dieťaťa. Potom jedného dňa otec prišiel s receptom na špenát na sladko a bolo po starostiach. Jeden tanier bol zásadne málo.

Potom sa vedci uzniesli, že špenát vlastne takmer žiadne železo neobsahuje, ak ho nejete okorenený železnými pilinami. Odvtedy mi chutí aj normálny, bezželeznatý špenát s cesnakom v klasickom tvare.

Len neviem, čo s vajciami. Ešte dnes v duchu vidím tie plagáty s požiadavkou „denne jedno vajce“. Ja by som zvládol aj dvanásť. Žiaľ, toto sa dnes už považuje za smrteľnú dávku cholesterolu. Čo s tým? Neviem, poďme radšej variť.

Recepty na varenie

Na panvici veľmi pomaly špenát rozmrazte.

Recepty na varenie

Táto činnosť trvá dosť dlho, a tak môžete zatiaľ rozmýšľať, ktorý recept si vyberiete. Začnime klasickým.

Recepty na varenie

Keď je špenát rozmrazený, začne sa variť. Povarte ho pár minút, ale občas to premiešajte, aby neprihorel. Treba prisoliť, ale veľmi opatrne. Medzitým vezmite inú panvicu.

Recepty na varenie

Urobte zápražku z trochy masla a lyžice múky.

Recepty na varenie

Zápražka je hotová, keď začne trochu červenieť.

Recepty na varenie

Doplňte niekoľko lyžíc špenátu a urobte kašičku. Pozor, aby to celé nezhrudkavelo. Niektorí kuchári zápražku zalievajú trochou studenej vody.

Recepty na varenie

Zápražku nalejeme do špenátu

Ak chcete, môžete priliať trochu mlieka alebo smotany, potom má špenát jemnejšiu chuť.

Po niekoľkominútovom podusení je špenát hotový. Vypnite plyn alebo elektrinu a pretlačte doň trochu cesnaku. Aj tu platí zásada, že menej je viac. Jeden, maximálne dva strúčiky budú stačiť, aby dodali chuť, ale neprerazili ju.

Mne na špenáte vadí akoby trávová chuť. Ako alergik ju cítim a prekáža mi. Zistil som, že ak sa špenát po uvarení poriadne rozmixuje, chuť je zrazu jemná a veľmi príjemná.

Recepty na varenie

Používam nástavec určený na zemiakovú kašu.

Recepty na varenie

Už po niekoľkých sekundách sa hmota zjemní.

Recepty na varenie

Vytrvajte však s mixovaním až do chvíle, kým masa nie je dokonale hladká.

Recepty na varenie

Podávajte s vajíčkami alebo so zemiakmi.

Recepty na varenie

Papagáj musí jesť špenát z lyžičky, pretože mu zvykne tak chutiť, že si doň raz namočil celý zobák až po nos a potom, chudák, prskal.

A teraz to isté, ale nasladko!

Recept sladšej verzie sa príliš nelíši od normálneho špenátu. Rozdiel je len v tom, že spolu so soľou pridáme jednu, prípadne jeden a pol lyžice kryštálového cukru. Môžete ubrať cesnaku, alebo ho nedať vôbec – podľa chuti. Vznikne zaujímavá sladkastá chuť, ktorá však niekomu nemusí vyhovovať. Preto si tento aj nasledujúci recept radšej odskúšajte na menšom množstve špenátu.

Kompót

Tak sa u nás posmešne nadáva takzvanej detskej verzii špenátu. Do rozmrazeného špenátu treba pridať jednu polievkovú lyžicu slabučko skaramelizovaného cukru.

Karamel môžete vyrobiť aj na dne toho hrnca alebo panvice, v ktorej varíte špenát. Odhrňte špenát na boku hrnca z dna a nasypte cukor. Nemiešajte, ale počkajte, kým sa začne trochu stápať. Týmto spôsobom si ušetríte umývanie jedného hrnca.

Tento cukor však nedodá dostatočnú sladkosť, ale len ľahko karamelovú príchuť. Preto k nemu dodajte ešte jednu lyžicu kryštálového cukru. Posoľte, ale len veľmi málo. Pridajte štyri klinčeky.

Teraz treba špenát povariť. Musí vydýchnuť všetku trávovú chuť a zároveň by mal trochu zhustnúť. Keď je to uvarené, pridajte trochu masla. Hotovo.

Špenátová polievka

Ak máte chuť na špenátovú polievku, stačí hotový „normálny“ špenát jednoducho rozriediť asi pollitrom mlieka.

Aby to dostalo polievkovitejšiu chuť, môžete do nej nakoniec pridať do červena opraženú cibuľku.

Podáva sa s opraženými chlebovými kockami.

Pozrite si aj tieto recepty: