Jednoduché a pritom výborné jedlo. Po krátkom čľapkaní vytvoríte pomazánku, ktorá sa dá jesť teplá i studená...
Jedlá z rýb
Jedlá z rýb sú podľa odborníkov na výživu dôležité pre zachovanie zdravia. A preto sa odporúča, aby ryby tvorili nezanedbateľnú súčasť nášho jedálneho lístka. Ono to nie je tak jednoduché. V našej kultúre sa ryby jedia zriedkavo. No mali by ste to napraviť.
Možno budete prekvapení, ako ľahko sa ryby pripravujú. Stačí šupnúť do parného hrnca a za pár minút papáte.
Asi najťažšie je vybrať si, akú rybu jesť. Mnoho rýb totiž obsahuje veľa kostičiek a to nikoho nebaví. Rybári drobné kostičky ignorujú a zjedia ich. No ak máte jesť pomaly kvôli kostičkám, nie je to zábava. A tak pstruh, či kapor znamená neraz frustráciu z toho, ako sa zbaviť kostí a jesť čo najrýchlejšie.
Riešením je robiť jedlá z takých rýb, ktoré majú málo kostí. Bývajú často drahé. Trebárs plátky z lososa, ak nie sú v akcii sú fakt drahé jedlo. No ak sa pozriete na cenu lososa v celku, je to oveľa priaznivejšia cena. Losos, treska, makrela, to sú ryby, ktoré v celku nie sú drahé a pritom sú chutné. Naučte sa ich pripravovať pravidelne a čoskoro zistíte, že získavate "hmat" aj na odstraňovanie kostí.
Ryby obsahujú mnoho prospešných látok. Tie nízkotučné (tuniak, napríklad) sú výborným zdrojom plnohodnotných bielkovín s vynikajúcim zložením. Tie tučnejšie (losos, makrela) sú zdrojom kvalitných tukov, ktoré sa hodia aj pri chudnutí.
Preto sa na jedlá z rýb naučte a dávajte si ich asi 2× do týždňa.