Kapustnica s údeným mäsom

Tento recept je vhodný ako vianočná kapustnica. Dá sa však pripraviť kedykoľvek, keď máte chuť na zaujímavú chuť. Bežne sa do takýchto kapustníc dávajú aj klobásy, no my sa uspokojíme s údeným mäsom. Chuť klobásy môžete totiž dotiahnť klobásovým korením a výsledok bude aj tak skvelý.

Táto kapustnica však rozhodne nie je zdravým jedlom. Určite by ste ju nemali variť, ak sa snažíte schudnúť. Podobne sme si tu písali recept na kapustnicu – v nej sú aj klobásky. Ak chcete vedieť, ako schudnúť, choďte sem a nevarte nezdravé jedlá. Jedna porcia takejto polievky by síce nespôsobila veľa škody, ale ak jej navaríte kýbel, tak ako to robím v tomto recepte, tak jej aj kýbel zjete. Aj keď nie na posedenie. A to už problém je!

Recept na túto kapustniccu preto je určený v situácii, že čakáte veľkú rodinu. Táto polievka bude mimoriadne bohatá na mäso a najmä na soľ. Preto bude ideálne, ak každý stravník dostane jen jeden tanier tejto kapustnice s údeným mäsom za celé sviatky. Takže poďme si pribrúsiť nôž a môžeme začať variť. Recept zvládne aj začínajúci kuchár, takže žiaden strach.

Kapustnica s údeným mäsom

Na doske, alebo v sitku nechajte kyslú kapustu odkvapkať. Ja som dal 3 kilá. Ešte rozumnejšie bude ak ju aj mierne prepláchnete. Voda z kyslej kapusty obsahuje veľa soli. Pokojne si z nej odlejte do hrnčeka. Ak by ste počas varenia zistili, že vám chýba soľ, alebo chuť, vždy môžete črpnúť z tej vody. Samozrejme – proti Gustávovi žiaden dišputát – ak máte radi, keď je kapustová polievka poriadne kyslá, potom nechajte aj kapustovú vodu.

Kyslú kapustu môžete nasekať na čo najmenšie kúsky. Ja to robím, pretože potom sa výborne dá jesť. Načriete lyžiou a môžete jesť. Ak ale kapustu nerozkrájate, budú sa jej „nitky“ kapusty rôzne naťahovať, kývať na lyžičke a kvapkať na všetky strany.

Kapustnica s údeným mäsom

Teraz je na rade údené mäso. Ja som dal tiež asi 3 kilá. Miešal som stehno a pliecko. Sú to suchšie mäsá, ktoré obsahujú menej tuku ako bežne používaná krkovička.

Toto množstvo údeného mäsa tiež ukazuje a to, že táto bohatá kapustnica nie je pochúťkou, ani predjedlom! Ak by sme chceli na porciu jedla stravníkovi dopriať jeho 150 hramov mäsa, už tušíte, že varíme najmenej 20 porcií kapustnice. Preto tak veľká dávka mäsa. Keby ste chceli polievku ako predjedlo, tak tento recept sa na to určite nehodí.

Kapustnica s údeným mäsom

Údené mäso nakrájajte na kocky.

Kapustnica s údeným mäsom

Hoďte to do hrnca s kyslou kapustou a na to nalejte toľko litrov vody, aby sa všetko zakrylo. Ja varím tuším v 12 litrovom hrnci, alebo tak nejak – je to veľký kôň.

Kapustnica s údeným mäsom

Pridať môžete rôzne doplnkové chute. Samozrejme

  • hrsť čierneho korenia
  • niečo údenej červenej papriky
  • možno gulášovú pastu kvôli jemnej pikantnosti – ale pozor, je výrazne slaná

Tieto korenia neskôr môžete pridať, ak by sa vám chuť kapustnice nepozdávala.

Všetky korenia trocha premiešam, aby mizli z povrchu budúcej polievky, pretože…

Kapustnica s údeným mäsom

…na vrch rozložím bobkový list. Vavrín je efektný podklad na spánok pre úspešných ľudí, ale v jedle ho neznášam. Preto ho nejakú hodinku varím v kontrolovamom umiestnení na vrchu polievky a potom ho pekne pinzetou jedno po druhom povyťahujem.

Kapustnica s údeným mäsom

Pokiaľ máte, tak vrhnite aj niečo sušených sliviek. Sušené slivky dodajú kapustnici trocha novú chuť. Netreba ich tam dať priveľa, pretože inak by ste varili laxatívum a nie jedlo.

A to je všetko. To je môj recept na skvelú vianočnú kapustnicu s údeným mäsom. Môžeme ísť otvoriť fľašu a pipíjať v sviatočnom duchu.

Hmm. Mám pocit, že som ešte na niečo zabudol. Nič dôležité. Aha, áááno. Už viem.

Teraz pod hrncom pustite plyn, elektrinu, indukciu, keramiku, propánbudán, alebo tam púšťajte zlosť. Jednoducho treba to začať celé variť. Alebo vatriť – ak to dáte na vatru.

Varenie kapustnice nevyžaduje žiadnu zvláštnu pozornosť. Nezvykne kypieť, ani prihárať. Ak si ju tak 2 až 3 hodiny nebudete všímať, tak to je akurát.

Kapustnica s údeným mäsom

Kapustová polievka je hotová vtedy, keď mäská sú celkom mäkké. Môžete pridať trocha údenej papriky, ale hotovo.

Teraz hrniec s polievkou dáme do ilegality. Zabaľte ho do ilegalitu a dajte to na balkón. V zime by teplota mohla byť primeraná. Ak je príliš teplo, dajte to do chladničky.

Dôležité je, aby vaša kapustnica teraz stála jeden až dva dni. Zabudnite na ňu! Nevšímajte si ju! Základné pravidlo tohto jedla znie: táto polievka je najlepšia až na tretí deň.

Takže základný trikom je počkať. Preto je potrebné variť v miernom predstihu. Aspoň budete mať cez Vianoce pokoj.

Kapustnica s údeným mäsom

Polievku potom naložíte na tanier. Ak máte radi smotanovú verziu, skúste sójovú smotanu. Je podstatne vhodnejšia. V tejto polievke totiž už aj tak je tuku otcu-materi požehnane. Tak načo prilievať?

Nakoniec tip z praxe. Niekoho totiž kapustnica preháňa. Ak tomu chcete predchádzať, použite probiotiká. Viac v článku ako si vybrať najlepšie probiotiká. Mne sa osvedčilo používať Nutrolin B, ale v poslednej dobe je asi ešte lepší Nekadex. Ak si to dáte pár hodín pred hostinou, v podstate nebude žiadne riziko hnačky.

Komentáre k článku: Kapustnica s údeným mäsom

  1. Majka 14. apríla 2019

    Úžasná polievočka. Keďže som nemala toľko údeného mäsa, pridala som experimentálne bravčové pliecko nakrájané na kocky, asi 1,3 kg. Pliecko chytilo fantastickú údenú chuť a arómu a polievočka bola výborná. Fantastický recept, dnes som ju robila 2.x. Ozaj nie je na nej čo pokaziť. Je jediná, kde sa nepridáva smotana rovno do polievky. Manžel smotanu nemusí a ja nemôžem. 100 bodov pôvodnému receptu.

  2. Strýčko Béďa 23. decembra 2019

    Budem sa snažiť rešpektovať receptúru a opíšem slúsenosť!
    Béďa

  3. Lucka 23. decembra 2019

    Presne takuto robim len davam udene kolienko a zajtra budeme papat

  4. Majo 19. decembra 2020

    Neviem, prečo by taká dobrá kapustnica nemala byť zdravým jedlom. Nejeme ju každý deň. Prečo je dnes všetko dobré, podľa kadejakých odborníkov nezdravé? Kedysi ľudia jedli na také veľké sviatky tieto, akože nezdravé jedlá celé roky a dožívajú sa vysokého veku. Nezdravé to dnes môže byť len preto, že to mäso je dnes dochované a upravené nezdravým spôsobom.

  5. ujo Majo 19. decembra 2020

    Neviem, prečo by taká dobrá kapustnica nemala byť zdravým jedlom. Nejeme ju každý deň. Prečo je dnes všetko dobré, podľa kadejakých odborníkov nezdravé? Kedysi ľudia jedli na také veľké sviatky tieto, akože nezdravé jedlá celé roky a dožívajú sa vysokého veku. Nezdravé to dnes môže byť len preto, že to mäso je dnes dochované a upravené nezdravým spôsobom.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: