ako zhodiť     úspech     práca     peniaze     fotenie     opatrovanie

Kapustnica

Poctivá, hustá kapustnica sa dá uvariť celkom hravo aj v prípade, že variť neviete. Prakticky nie je čo skaziť, takže ak máte chuť na kapustnicu, stačí zájsť po suroviny…

S kapustnicou je jeden problém – týkajú sa jej dva obmedzenia:

  • prvá je najlepšia
  • stará je lepšia, ako nová

V praxi to znamená, že najviac chutí prvá kapustnica v sezóne. Po roku bez kapustnice sa každá kapustnica javí až priveľmi dobre. Ostatné pokusy už väčšinou nesplnia očakávania.

Druhý fakt je ešte vážnejší – deň, alebo dva dni odstáta kapustnica má podstatne lepšiu chuť.

Z toho vyplývajú dva odporúčania, ktoré ku kapustnici mám:

  1. varte hneď obrovské množstvo, ktoré vydrží či najdlhšie
  2. varte ju v predstihu asi jeden až dva dni pred prvým požitím

Teoretickú prípravu máme za sebou, teraz odhaľme tajomstvo dobrej chuti:

Použite vyberanú kvalitu jednotlivých ingrediencií.

V praxi kvalitu ovplyvňujú predovšetkým klobásky. Odporúčam voliť niektorú z drahších klobás, mne sa veľmi osvedčili čabajské klobásy, no uznávam, že vyšróbujú cenu kapustnice do nepríjemných oblastí. (Zhruba 30 korún za tanier.) Chuť, ktorú však poskytne kvalitná klobása tejto polievke je naozaj jedinečná. Mierne úspornejšou verziou sú klobásy, ako Gombasecká.

Odporúčam nepoužívať rôzne lacné domáce a mäkké klobásy, sú často plné zbytočného tuku a rôznych odpadov (kosti, šľachy).

A ideme na vec.

Kúpte 3 kilá kyslej kapusty. Dobre ju okoštujte, musí byť chutná.

Stupeň kyslosti je vecou názoru. Kto má rád kyslú polievku, volí aj kapustu kyslejšiu, prípadne do polievky dá aj vodu z kapusty. Výsledkom však môže byť účinné preháňadlo fantastickej chuti.

Ja vodu z kapusty nielen, že nechám odkvapkať, ale kapustu potom aj opláchnem vodou. Výsledkom je príjemná, jemná chuť. Predsa len radšej varím jedlá, než laxatíva.

V ďalšom kroku rukami vyžmýkanú kapustu po menších častiach nakrájam na čo najmenšie kúsky. Tento krok je síce otravný, ale pri jedení ho oceníte – kapustnica sa potom dá jesť lyžicou, nič nečľapká a neťahajú sa dlhé "čiarky" kapusty z lyžice po brade… :-)

Nakrájané 3 kilá kapusty dajte do obrovitánskeho hrnca a dolejte vody. Môžete začať variť.

Teraz musíte zaťať všetky zuby a premáhať túžbu jesť klobásky. Máte ju totiž krájať, nie jesť. Viem, nepríjemná vec.

Nakrájajte klobásky na kolieska. Čím tenšie kolieska to budú, tým lepšiu bude mať chuť kapustnica a tým vyvarenejšia bude klobáska. Ak spravíte kolieska dlhé asi 4 centimetre vo vnútri si uchovajú fantastickú chuť, ale polievka bude mať menej bohatú chuť. Na obrázku je kompromis – asi centimetrové kolieska.

Hoďte ich všetky do kapustnice a premiešajte.

Ak máte, pridajte za hrsť sušených hríbov.

Varenie bude trvať podľa vašej nálady, asi tak 2 hodiny. Kapustnica nechce prihorieť, takže časté miešanie nie je potrebné, stačí len občas premiešať.

  • Koncom varenia môžete a nemusíte vyrobiť zápražku – jedna veľká cibuľa nakrájaná na kúsky v panvici na oleji nech je tepelne namáhaná, až kým nie je od jedu celkom červená. Na konci ku cibuli dosypte za hrsť múky a keď aj tá začne tmavnúť, zápražka je hotová a vsypte ju do kapustnice.
  • Koncom varenia môžete a nemusíte do kapustnice doliať smotanu. Kúpte si asi pol litra sladkej smotany na varenie. Môže byť aj kyslá smotana.

Teraz to celé poriadne pomiešajte a začnite koštovať. Celkom bezpečne bude potrebné poriadne dosoliť.

Pri solení odporúčam najskôr do kapustnice pridať asi polievkovú lyžicu niektorého z korení – Maggi Harmónia chutí, alebo niektoré korenie typu grilovacia zmes. Potom pomiešať a dosoliť.

Pri solení pozor! Postupným dosáľaním človek stráca chuť a môže nechtiac pokrm presoliť.

Ja solím tak, že korenie a soľ pridám už po prvej hodine varenia a z času na čas koštujem. (Pozor, nepopáľte si jazyk!) Medzi koštovaním treba pauzy aspoň 10 minút a zjesť niečo sladké. Tak sa dopracujete k správne posolenej polievke – odporúčam radšej ju posoľte menej, ako viac.

Nie. Žiadne podávanie kapustnice po uvarení! Nechajte ju vychladnúť a zavrite do chladničky na deň, alebo dva! Až potom si to užijete naplno.

Kapustnicu nie je dobré uchovávať na balkóne, ak by mrzlo, mohla by sa zmeniť na kus ľadu a čo potom s ňou?

Na záver by som rád podotkol, že receptov na "poriadnu kapustnicu" je toľko, koľko je ľudí. Niekto by namiesto klobásky volil údené mäso, iný by pridal bobkový list. Bežne sa do kapustnice dávajú aj vajcia, či jablká, alebo zemiaky. Je to vec rodinnej tradície a tak berte tento recept, ako ukážku, ako vyzerá chutná kapustnica podľa mňa. Možností, ako spraviť "tú správnu" kapustnicu však je neúrekom a môžu byť aj hodne odlišné. Ja mám rád takúto pre jej jednoduchú prípravu a bohatú chuť.

Pokiaľ vás ale zaujíma vegetariánska kapustnica, môžete si pozrieť recept na jej prípravu.

54× koment k článku Kapustnica

  1. ano, vyzera chutne,ale podla mojho nazoru v pravej kapustnici nesmie chybat udene mäsko,cele korenie,nove korenie,bobkovy list a na zvyraznenie jedna feferonka a samozrejme mlete cervena paprika pre krajsie zafarbenia.kapustnica je polievka, ktoru milujem, ale nekonzumujem ju často, lebo dost nafukuje…prajem DOBRU CHUT!

  2. po rokoch viem, ze pre uspech je urcujuca: 1. dobra klobasa /gombasecka a drahsie/ 2. vydarena kysla kapusta – chutnat, nekupit hocico, len v krajnom pripade kupit macku /kapustu/ vo vreci v obdchode.

  3. Vzyerá to veľmi chutne,asi to vyskušam aj ja. Niekedy menej znamená viac.Nebije sa tu mnoho chutí a myslím si že,vynikne chuť kaustnice aj klobásy.

  4. Pre nás, co zijeme “za ciarou” sú tieto recepty spomienkou na to, co sme kedysi doma jest nechceli a dnes by sme s radostou jedli.
    Kapusta existuje len v sklenenom pohári a tak sa dá ochutnat az doma. Nastastie sa mi vidí chutnejsia, nez tá, ktorú som chutnala na Slovensku. Horsie je to s klobásou. Výber je obrovský (odhadujem na sto a viacnásobok sortimentu na Slovensku), kvalita mäsa excelentná, ale chut “tunajsia”. Dôvod: tradícia, iné koreniny, iná paprika, iný spôsob konzervovania (neexistuje údená) a teda chut v kapustnici “miestna”, nie slovenská ci ceskoslovenská (pre nás vystahovalcov este z toho obdobia).

  5. Vynikajúci a jednoduchý recept a g potom naskleduje geniálna chuť. Viac písať je zbytočné… Díky moc a dobrú chuť
    PS raz za 4 mesiace sa mi zdá akurát variť ju

  6. No, mne sa prave vari kapustnica na sporaku…postupujem podla receptu svojej maminy, kedze uz 2 roky byvam sama…
    Mam rada kyslu kapustu, takze ju neoplachujem a prilievam aj trochu kapustovej vody. Mozem potvrdit, ze vyber klobasky je naozaj dolezity…mozeme pouzit pokojne aj dva druhy.
    Doma sme nezvykli pridavat do kapustnice zemiaky, ale priatelova babka tam dava vyvarit zemiak…takze som tentokrat pridala zemiaky, tie trosku stiahnut tu kyslu chut…, dolezite su tiez korenia a susene hribiky. Niekto dava smotanu priamo do kapustnice, ale vraj vydrzi dlhsie, ked sa vzdy prida lyzicka az do taniera:-)
    Kapustnica je ale aj tak najlepsia na Vianoce a to je ta mamina. K tomu cerstvy chlebik…mnam mnam:-)

  7. uz som dopapal :) mnam, dakujem za pomoc. Prvy krat som to dnesik robkal sam doteraz som byvaval len pozorujuci.

    1. udene masko – posledne vianoce som jedol kapustnicu s udenym prvy krat, mnam. Urobi vela. Ale pozor, nie miesto klobasky, ale ako pridavok naviac

    2. klobaska – najlepsie je pouzit domacu klobasku, pripadne priklaslit mikro kuskom nadrobno nakrajanej domacej slaninky.
    a poznamka pre andreu a inych zahranicnych. Ak mas problem najst v zahranici pouzitelne klobasky, skus lidl alebo tesco. Aspon tu v irsku sa tam daju kupit klobasky z nemecka a spanielska + mam stastie, ze tu mame polske obchody. A aj ked tie klobasky nie su take dobre ako nase … ale ak pouzijes viacej druhou (s tym, ze celkovo budes mat rovnake mnozstvo) da sa s tym uz daco navarit :)
    Tak dobru chut Vam prajem vsetkym

  8. No ale na vianoce sa ma jest POSTNA kapustnica, prave namiesto masa a klobasy sa tam davaju hriby, jablka a slivky, nie na vylepsenie.
    No a zaujimave vylepsenie postnej kapustnice je, ked sa tam prida pocas varenia lupane proso, ktore sa varenim rozpuka na male makke chutne hviezdicky, a potom to uz je naozaj vianocna kapustnica :)

  9. Ešte k tej polievke + dve-tri sušené slivky, trochu vegety, bobkový list a kto má odvahu gulášové korenie.

  10. Ja dávam udenú krkovičku,domácu klobásku,domáci rajčinový pretlak (ten spraví svoje), hríby a domácu kvasenú kapustu.Koreniny podla chuti.

  11. Podla tohto receptu uz s priatelkou robime kapustnicu 3 rok (Stale na silvestra) Vzdy sa nam vydarila (teda dufam ze aj tento rok bude super – este je na sporaku). Klobasku davame vlastnu domacu a nedavame zaprazku iba smotanu. Uz sa mi zbiehaju slinky. Dobru chut…

  12. no moj ocko doniesol recept z liptova. ja vyvarim kapustu a potom ju vyberiem, ze ostane len cista polievka, dam klobasky, mäsko, zemieky, cibulu a aj mrkvu. dochutim a podavame s nitovkami. Jeme ju len rez rocne a to na Vianoce, ale nevieme sa jej nabazit, normalne sa o nu bijeme. volame to sviatocna kapustnica. P.S. ziadne premyvanie, to je uz by nebolo ono. Kapustnica z kyslej kapusty musi byt kysla.

  13. Momentalne som v USA a tu take jedla nepoznaju pochadzam z liptova kde sa vari kapustnica aspon 2 krat do mesiaca takze som zvolil uvarit kapustnicu aj tu a cuduj sa svete ten hrniec 3 litre aj oblizali tito ludia tu poznaju iba hamburgery-dakujem za recept ja varim trocha inac ale aj tak to bolo na jednicku

    rasek-hrdove Varren2009 USA

  14. Kapustnica, to je ono. Ja som tiez z Liptova, ale momentalne zijem vo Vancouveri. Raz za caz robim kapustnicu na podobny sposob, aj ked bez domacich klobasok. Na dochutenie nesmie chybat cibulka, cesnak, trosku cervenej mletej papriky kvoli farbe, huby, zemiaky a bobkovy list. Ja ju zvyknem podavat s rezancami kedze z domu sme nauceni jest kapustnicu s domacimi, tak tu sa uspokojim len s kupnymi. Prajem dobru chut.

  15. jedno,čo musím oceniť(a to je pri mne jednotka),je výklad.je SUPER.popri študovaní som sa super nasmial.no ale k receptu.niektoré pripomienky som čítal a jedno je isté.väčšina ľudí a hlavne národností má svoj recept.a za ďalšie,ako sa hovorí-sto ľudí,sto chutí.každý má svoju pravdu na pravú kapustnicu.a tú si nedá vziať.ja mám tiež iný recept.ale to je skôr na vianoce.od mala som bol na takej,tak iba taká je pre mňa vianočná.nerobí sa moc kyslá,je s hrýbami a to hlavné je smotana!tá chuť je neskutočná!kyslastá,zo smotany jemná a chrumkavé hríbyky.no a to najhlavnejšie-trhané halušky!!!alebo trhance.to sú pre mňa tie pravé vianoce.a keď mám chuť,tak mám vianoce aj cez rok.

  16. Kapustnica je dobra v akejkolvek podobe, ale tento konkretny recept to je asi tak kapustova polievka ktoru varia v stanicnom bufete.

  17. no ja som podla tohto receptu varila minuly rok a kapusnica bola vyborna a strasne sa mi paci sposob ako si komentoval ten postup…je to vtipne

  18. Jednoznacne varit aj s cesnakom a potom si ho davame aj rozpuceny do hotovej polievky priamo do taniera, mnamky

  19. Podobny recept ako moj,len ja davam este pretlacený cesnak a je to super kapustnica na,ktoru sa tesim kazdy rok

  20. Pre všetkých “chytrých” čo by to nejedli,alebo pre ktorých je to hrozný recept. Pokladáte si za svoju povinnost ku všetkému sa vyjadriť,dokonca aj k tomu,čomu nerozumiete?Pošlite teda recept,podla akého varíte vy,pokial vobedz viete,ako treba variť.A autorovi receptu gratulujem,ja tiež varím podobne aje to vinikajúca kapustnica.

  21. Ja žijem v Austrálii a tu sa Vianoce prežívajú úplne inak, na pláži, či doma pri bazéne.. Podávajú sa viac-menej studené jedlá. Aj ten moriak, ktorý sa pečie v rúre aj 3 hodiny sa podáva studený s rôznymi zelenými šalátmi.
    Pochádzam z východu Slovenska a u nás sa kapustnica jedáva aj 5.1., teda na Troch Kráľov. Máme teda druhú štedrú večeru. Momentálne sa mi varí v hrnci, takže ďakujem za recept a prajem všetko dobre do nového roku.

  22. Ja zijem v Italii,jedlo tu je naozaj fantasticke,ale neviete si ani predstavit ako mi chyba “mamkina” vianocna kapustnica a hubova macanka (samozrejme z kyslej kapusty). Zohnala som tu len kyslu kapustu v plechovke (nejaky nemecky produkt),ale nema to s tou nasou kyslou kapustou nic spolocne.Vyskusala som uz vselico,ale bez uspechu.A ani udene maso a klobasku ako na Slovensku tu nezozeniem.P.S.Vynikajuci recept,neviem sa dockat,kedy zase pojdem na vychod Slovenska a budem tyzden v kuse jest kapustnicu a macanku:))))))

  23. na tej stranke som objavila kopu dobrotinky uz oci sa mi najedli ,ale v bruchu mi skrka nemala som ani vidiet tu perfektnu kapustnicu uz teraz hned by som si dala! Musim ju spravit je super vyborna mnam…aj postup je opisany vtipne paci sa mi dodal mi elan do varenia…fantasticka stranka ciao

  24. Je fajn, že aj takouto to formou sa ľudia dozvedia, ako chutne variť a ešte chutnejšie – dobrú chuť.Pa krásne sviatky

  25. Vtipne napísané, kapustnicu práve varím a priebežne chutnám. K receptu nemám žiaden podstatný komentár, snáď len doplním: ” Pridávam aj trocha zemiakov a cesnaku”. Veselý Silvester a všetko dobré do Nového roku 2011.

  26. najlepsia kapustnica je ta ktoru najdete v kuchini hotovu az sa rano preberete z opice a nemusi byt ani od maminy ,ale bohuzial som vstal zas triezvy tak sa pomalicky pustam do varenia :(
    Stastny novy rok 2011

  27. odporucam najprv osmahnut klobasu az potom tekute veci. len tak z nej vytiahnete maximum aromy. tod skuste pri kazdom jedle (vzdy najprv maso) a zazijete maly zazrak

  28. no skoro som odpadla ved vy ste skvelý !!!!! Pučím sa tu od smiechu a varím popri tom. Hneď to ide lepšie od ruky. Fakt parada

  29. ja by som sa pozrel do knihy 270 kapustníc, kapustnice od výmyslu sveta, predáva aj martinus

  30. Nič moc, sú lepšie kapustnice aj s mäsom ktorého vývar urobí super chut, sušene hriby si predtym nenamacas? Hlavne ze sa babres s fotenim akoby neviem aky genialny recept

  31. Moj nazor je jednoznacny: vtipne a napadito napisany jednoduchy recept a hotovy produkt je iste konzumovatelny.
    Mna to pobavilo a zaroven inspirovalo…bravo!

  32. Zijem v exotickej krajine a ak mam kyslu kapustu, tak urcite ju urobim s datlami tak za hrst, ale presusenymi, nie takymi ako u nas v obchode kupite na Slovensku, no a pouzila som v ramci experimentu taku syrovu zmes, tvrdy syr miesany s udenou sunkou, vola sa Pasterna. Je to obdoba nasej sunky, trochu viac priudena a suchsia. Zahustujem podobne ako tu a vysledok je super, chuti to Slovakom,Egyptanom i Rusom.Mnam

  33. premývať kapustu môže len barbar, kapusta stráca polovicu chuti — var radšej, drahý veselý, fazuľovú polievku — ak kapustnú vodu pokladáš za kaxatívum, daj si urobiť kolonoskopiu, určite máš v črevách fica — vieš, že na kysuciach varia kapustnicu bez kapusty, len z vody? a je úžasná

  34. Klekipetra to povedala vystizne. Ja nechapem autora ktrory pise aby sme nedavali domacu klobasu. Prave ta je dobra lebo si ju robite sami a pre seba. Ako pise slachy, kosti si tam doma nikdo neda. Jedine, zeby autor vyrabal klobasky na predaj. Ale potom su to uz neni domace.

  35. jednoduchý recept,jednoduchá príprava,a podľa receptu,na obrázku skvelý výsledok. moje prvé varenie môže začať,tak že idem na to. škoda že neuviedol kuchar či môžem aj trocha vínka do nej priliať? radšej neskúšam aby som niečo nezmrvyl,dám vinko radšej do seba ,však už Silvo 22012 klope na dvere môjho domova.vše dobre v nastávajúcom roku 2013 a vďaka za recept.Pavol Veľký Biel-BA

  36. Do dobrej kapustnice ide ako inak cibula oprazena do zlata,ale to skoro az pred koncom,cesnak trochu vegety,cele korenie, nove korenie,bobkovy listok,cesnak,cervena paprika/po uprazeni cibuli/cervenej papriky vela nedavam je zafarbena z klobasy.Klobasu najradsej domacu,ale pridavam aj kusok cabajky ta dakapustnici ten spravny smrnc.Niekedy povarim sunku a zalejem vyvarom kapustu,ale do kapustnice davam,len klobasu.Klobasu davam pred koncom povarit asi 10 min.potom ju vyberiem a pokrajam.V sladkej smotane rozhabarkujem muku a zahustim,pravdaze namocene huby a posekanedavam varit prv az potom pridavam kapustu a tych hribikv davam neskupo,ale to je kapustnica na silvestra.NaVanoce varim vela posekanych susenych hribov,nezahustujem smotanou,ale rosolom z kapusty,cibula oprazena na masle,ked je polievka hotova /je riedsa/pridavam do nej uvarene krupy perlicku tolko aby polievka bola spravne husta,krupy sa nesmu varit v polievke znehodnotili by ju/bola by velmi husta/no toto je papanie ahned po Vianociach robim silvestrovsku-Novo rocnu kapustnicu a ta sa pomaly papka uz skor.

  37. Miro ty tu pridavas huby menamocene,neposekane a vyzera to ,ze kapustnica je skoro hotova a ty pridavas huby ,huby sa maju varit najprv,inac ostanu tvrde lebo kyslost z rosolu im nedovoli zmaknut.

  38. Všetci hovoríte o vianočnej kapustnici,ale asi ste zabudli,že na Vianoce sa maso neje,tzn.post.
    Ja varím Silvestrovskú kapustnicu a mám tiež svoj recept,ktorý je overený už pár rokov.
    Bravčové pliecko,pokrájané na kocky osmažit s cibulkou,podliat vývarom,podusit,mletá červená paprika,čierne korenie,pridat domácu kyslú kapustu-používam svoju zo Stupavy,bobkový list,celé korenie,osobne nazbierané dubáky-samozrejme vopred namočené,ale až pol hodinu pred dovarením,pridávam aj údené maso,a domácu klobásu,nakrájanú na štvrtky alebo gombaseckú,možete skombinovat,podliat vodou a varit aj 2 hodiny.
    Na koniec ochutit,podla chuti,sol,korenie,….a zahustujem jednoznačne so surovým nastrúhaným zemiakom.Udené tiež krájam na kocky.

    Podávam až za dva dni.

    Dobrú chut.

  39. OK, ale olej do kapustnice ? Veď to je hotová svätokrádež, do takýchto jedál zásadne bravčová masť !

  40. Tak už je uvarená – je famózna. Ešte upresnenie k niektorým príspevkom :
    -premýva sa kapusta zo supermarketu, nie domáca. Kupovanú keď nepremyješ, navaríš príšernú gebuzinu.
    – pod domácou klobásou pisateľ myslel klobásu zo supermarketu, predávajú ich pod názvom domáca klobása. V žiadnom prípade nejde o doma vyrobenú fantastickú a neopakovateľnú klobásočku.

  41. Pocházím z jižní Moravy, silvestrovská kapustnica se u nás vařila dlouhé roky, recept přinesl někdo od Prievidze. Nedělám si patent, jen jako příspěvek co a jak jsme do toho dávali.
    Kapusta/zelí: Jestli proplachovat nebo ne záleží na obsahu kyseliny mléčné, domácí zelí může být hodně kyselé. Celkem funguje vymačkat a slít lák, dát si ho bokem, zelí případně propláchnout, zpět dokyselit lákem se dá vždycky.
    Koření: celý pepř, nové koření, bobkový list. Navíc celý kmín/rasca: překvapilo mě, že tady nikdo nepoužívá. Dávali jsme hned ze samého začátku a hodně, přes půl sáčku, bez něho si to nedokážu představit.
    Rajský protlak: malá plechovička na celý hrnec
    Houby: směs sušených hřibovitých, máčených přes noc ve vodě.
    Brambory: trochu předvařit předem a přidat později, v tom kyselisku by mohly zůstat tvrdé
    Cibule vcelku, česnek celé stroužky. Vyhodit i s kořením po 30 minutách varu.
    Mletá červená sladká paprika: opatrně opražit na lžíci sádla, mnohem lepší barva a chuť. Přidat až na konec společně s klobáskou.
    Smetana: pokud už, tak až do talíře.
    Žádné zahušťování ani zasmažování.

Napíšte komentár

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý.
Kontakt: mv@mix.sk | miro-vesely.sk | facebook | google+ instagram | twitter