Kapustnica

Poctivá, hustá kapustnica sa dá uvariť celkom hravo aj v prípade, že variť neviete. Prakticky nie je čo skaziť, takže ak máte chuť na kapustnicu, stačí zájsť po suroviny…

S kapustnicou je jeden problém – týkajú sa jej dva obmedzenia:

  • prvá je najlepšia
  • stará je lepšia, ako nová

V praxi to znamená, že najviac chutí prvá kapustnica v sezóne. Po roku bez kapustnice sa každá kapustnica javí až priveľmi dobre. Ostatné pokusy už väčšinou nesplnia očakávania.

Druhý fakt je ešte vážnejší – deň, alebo dva dni odstáta kapustnica má podstatne lepšiu chuť.

Z toho vyplývajú dva odporúčania, ktoré ku kapustnici mám:

  1. varte hneď obrovské množstvo, ktoré vydrží či najdlhšie
  2. varte ju v predstihu asi jeden až dva dni pred prvým požitím

Teoretickú prípravu máme za sebou, teraz odhaľme tajomstvo dobrej chuti:

Použite vyberanú kvalitu jednotlivých ingrediencií.

V praxi kvalitu ovplyvňujú predovšetkým klobásky. Odporúčam voliť niektorú z drahších klobás, mne sa veľmi osvedčili čabajské klobásy, no uznávam, že vyšróbujú cenu kapustnice do nepríjemných oblastí. (Zhruba 30 korún za tanier.) Chuť, ktorú však poskytne kvalitná klobása tejto polievke je naozaj jedinečná. Mierne úspornejšou verziou sú klobásy, ako Gombasecká.

Odporúčam nepoužívať rôzne lacné domáce a mäkké klobásy, sú často plné zbytočného tuku a rôznych odpadov (kosti, šľachy).

A ideme na vec.

Kúpte 3 kilá kyslej kapusty. Dobre ju okoštujte, musí byť chutná.

Stupeň kyslosti je vecou názoru. Kto má rád kyslú polievku, volí aj kapustu kyslejšiu, prípadne do polievky dá aj vodu z kapusty. Výsledkom však môže byť účinné preháňadlo fantastickej chuti.

Ja vodu z kapusty nielen, že nechám odkvapkať, ale kapustu potom aj opláchnem vodou. Výsledkom je príjemná, jemná chuť. Predsa len radšej varím jedlá, než laxatíva.

V ďalšom kroku rukami vyžmýkanú kapustu po menších častiach nakrájam na čo najmenšie kúsky. Tento krok je síce otravný, ale pri jedení ho oceníte – kapustnica sa potom dá jesť lyžicou, nič nečľapká a neťahajú sa dlhé "čiarky" kapusty z lyžice po brade… 🙂

Nakrájané 3 kilá kapusty dajte do obrovitánskeho hrnca a dolejte vody. Môžete začať variť.

Teraz musíte zaťať všetky zuby a premáhať túžbu jesť klobásky. Máte ju totiž krájať, nie jesť. Viem, nepríjemná vec.

Nakrájajte klobásky na kolieska. Čím tenšie kolieska to budú, tým lepšiu bude mať chuť kapustnica a tým vyvarenejšia bude klobáska. Ak spravíte kolieska dlhé asi 4 centimetre vo vnútri si uchovajú fantastickú chuť, ale polievka bude mať menej bohatú chuť. Na obrázku je kompromis – asi centimetrové kolieska.

Hoďte ich všetky do kapustnice a premiešajte.

Ak máte, pridajte za hrsť sušených hríbov.

Varenie bude trvať podľa vašej nálady, asi tak 2 hodiny. Kapustnica nechce prihorieť, takže časté miešanie nie je potrebné, stačí len občas premiešať.

  • Koncom varenia môžete a nemusíte vyrobiť zápražku – jedna veľká cibuľa nakrájaná na kúsky v panvici na oleji nech je tepelne namáhaná, až kým nie je od jedu celkom červená. Na konci ku cibuli dosypte za hrsť múky a keď aj tá začne tmavnúť, zápražka je hotová a vsypte ju do kapustnice.
  • Koncom varenia môžete a nemusíte do kapustnice doliať smotanu. Kúpte si asi pol litra sladkej smotany na varenie. Môže byť aj kyslá smotana.

Teraz to celé poriadne pomiešajte a začnite koštovať. Celkom bezpečne bude potrebné poriadne dosoliť.

Pri solení odporúčam najskôr do kapustnice pridať asi polievkovú lyžicu niektorého z korení – Maggi Harmónia chutí, alebo niektoré korenie typu grilovacia zmes. Potom pomiešať a dosoliť.

Pri solení pozor! Postupným dosáľaním človek stráca chuť a môže nechtiac pokrm presoliť.

Ja solím tak, že korenie a soľ pridám už po prvej hodine varenia a z času na čas koštujem. (Pozor, nepopáľte si jazyk!) Medzi koštovaním treba pauzy aspoň 10 minút a zjesť niečo sladké. Tak sa dopracujete k správne posolenej polievke – odporúčam radšej ju posoľte menej, ako viac.

Nie. Žiadne podávanie kapustnice po uvarení! Nechajte ju vychladnúť a zavrite do chladničky na deň, alebo dva! Až potom si to užijete naplno.

Kapustnicu nie je dobré uchovávať na balkóne, ak by mrzlo, mohla by sa zmeniť na kus ľadu a čo potom s ňou?

Na záver by som rád podotkol, že receptov na "poriadnu kapustnicu" je toľko, koľko je ľudí. Niekto by namiesto klobásky volil údené mäso, iný by pridal bobkový list. Bežne sa do kapustnice dávajú aj vajcia, či jablká, alebo zemiaky. Je to vec rodinnej tradície a tak berte tento recept, ako ukážku, ako vyzerá chutná kapustnica podľa mňa. Možností, ako spraviť "tú správnu" kapustnicu však je neúrekom a môžu byť aj hodne odlišné. Ja mám rád takúto pre jej jednoduchú prípravu a bohatú chuť.

Pokiaľ vás ale zaujíma vegetariánska kapustnica, môžete si pozrieť recept na jej prípravu.

Komentáre k článku: Kapustnica

  1. miro 10. januára 2008

    ano, vyzera chutne,ale podla mojho nazoru v pravej kapustnici nesmie chybat udene mäsko,cele korenie,nove korenie,bobkovy list a na zvyraznenie jedna feferonka a samozrejme mlete cervena paprika pre krajsie zafarbenia.kapustnica je polievka, ktoru milujem, ale nekonzumujem ju často, lebo dost nafukuje…prajem DOBRU CHUT!

  2. bibina 18. januára 2008

    po rokoch viem, ze pre uspech je urcujuca: 1. dobra klobasa /gombasecka a drahsie/ 2. vydarena kysla kapusta – chutnat, nekupit hocico, len v krajnom pripade kupit macku /kapustu/ vo vreci v obdchode.

  3. klekipetra 10. februára 2008

    Tak takúto džbrndu by som nejedol, ani bezdomovcom neponúkol.

  4. Aanna 19. februára 2008

    Vzyerá to veľmi chutne,asi to vyskušam aj ja. Niekedy menej znamená viac.Nebije sa tu mnoho chutí a myslím si že,vynikne chuť kaustnice aj klobásy.

  5. miro 28. februára 2008

    Moze to byt chutne a dobre.Vyskusame a uvidime vysledok.Vrela vdaka….

  6. Andrea 4. marca 2008

    Pre nás, co zijeme „za ciarou“ sú tieto recepty spomienkou na to, co sme kedysi doma jest nechceli a dnes by sme s radostou jedli.
    Kapusta existuje len v sklenenom pohári a tak sa dá ochutnat az doma. Nastastie sa mi vidí chutnejsia, nez tá, ktorú som chutnala na Slovensku. Horsie je to s klobásou. Výber je obrovský (odhadujem na sto a viacnásobok sortimentu na Slovensku), kvalita mäsa excelentná, ale chut „tunajsia“. Dôvod: tradícia, iné koreniny, iná paprika, iný spôsob konzervovania (neexistuje údená) a teda chut v kapustnici „miestna“, nie slovenská ci ceskoslovenská (pre nás vystahovalcov este z toho obdobia).

  7. Oscarsun 7. júna 2008

    Vynikajúci a jednoduchý recept a g potom naskleduje geniálna chuť. Viac písať je zbytočné… Díky moc a dobrú chuť
    PS raz za 4 mesiace sa mi zdá akurát variť ju

  8. wewelica 25. augusta 2008

    No, mne sa prave vari kapustnica na sporaku…postupujem podla receptu svojej maminy, kedze uz 2 roky byvam sama…
    Mam rada kyslu kapustu, takze ju neoplachujem a prilievam aj trochu kapustovej vody. Mozem potvrdit, ze vyber klobasky je naozaj dolezity…mozeme pouzit pokojne aj dva druhy.
    Doma sme nezvykli pridavat do kapustnice zemiaky, ale priatelova babka tam dava vyvarit zemiak…takze som tentokrat pridala zemiaky, tie trosku stiahnut tu kyslu chut…, dolezite su tiez korenia a susene hribiky. Niekto dava smotanu priamo do kapustnice, ale vraj vydrzi dlhsie, ked sa vzdy prida lyzicka az do taniera:-)
    Kapustnica je ale aj tak najlepsia na Vianoce a to je ta mamina. K tomu cerstvy chlebik…mnam mnam:-)

  9. minkesss 6. septembra 2008

    uz som dopapal 🙂 mnam, dakujem za pomoc. Prvy krat som to dnesik robkal sam doteraz som byvaval len pozorujuci.

    1. udene masko – posledne vianoce som jedol kapustnicu s udenym prvy krat, mnam. Urobi vela. Ale pozor, nie miesto klobasky, ale ako pridavok naviac

    2. klobaska – najlepsie je pouzit domacu klobasku, pripadne priklaslit mikro kuskom nadrobno nakrajanej domacej slaninky.
    a poznamka pre andreu a inych zahranicnych. Ak mas problem najst v zahranici pouzitelne klobasky, skus lidl alebo tesco. Aspon tu v irsku sa tam daju kupit klobasky z nemecka a spanielska + mam stastie, ze tu mame polske obchody. A aj ked tie klobasky nie su take dobre ako nase … ale ak pouzijes viacej druhou (s tym, ze celkovo budes mat rovnake mnozstvo) da sa s tym uz daco navarit 🙂
    Tak dobru chut Vam prajem vsetkym

  10. minkesss 6. septembra 2008

    mirko, ale jedna vec ti tu dnes chybala …

    … papagaj 😀

  11. jonas 16. novembra 2008

    No ale na vianoce sa ma jest POSTNA kapustnica, prave namiesto masa a klobasy sa tam davaju hriby, jablka a slivky, nie na vylepsenie.
    No a zaujimave vylepsenie postnej kapustnice je, ked sa tam prida pocas varenia lupane proso, ktore sa varenim rozpuka na male makke chutne hviezdicky, a potom to uz je naozaj vianocna kapustnica 🙂

  12. JFK 16. decembra 2008

    Ešte k tej polievke + dve-tri sušené slivky, trochu vegety, bobkový list a kto má odvahu gulášové korenie.

  13. duri 29. decembra 2008

    Ja dávam udenú krkovičku,domácu klobásku,domáci rajčinový pretlak (ten spraví svoje), hríby a domácu kvasenú kapustu.Koreniny podla chuti.

  14. zigi 30. decembra 2008

    Najlebšia je s bravčoveho kolena—ina mnamkaaa………..

  15. Daemos 31. decembra 2008

    Podla tohto receptu uz s priatelkou robime kapustnicu 3 rok (Stale na silvestra) Vzdy sa nam vydarila (teda dufam ze aj tento rok bude super – este je na sporaku). Klobasku davame vlastnu domacu a nedavame zaprazku iba smotanu. Uz sa mi zbiehaju slinky. Dobru chut…

  16. zuzu 21. januára 2009

    no moj ocko doniesol recept z liptova. ja vyvarim kapustu a potom ju vyberiem, ze ostane len cista polievka, dam klobasky, mäsko, zemieky, cibulu a aj mrkvu. dochutim a podavame s nitovkami. Jeme ju len rez rocne a to na Vianoce, ale nevieme sa jej nabazit, normalne sa o nu bijeme. volame to sviatocna kapustnica. P.S. ziadne premyvanie, to je uz by nebolo ono. Kapustnica z kyslej kapusty musi byt kysla.

  17. rasek 23. januára 2009

    Momentalne som v USA a tu take jedla nepoznaju pochadzam z liptova kde sa vari kapustnica aspon 2 krat do mesiaca takze som zvolil uvarit kapustnicu aj tu a cuduj sa svete ten hrniec 3 litre aj oblizali tito ludia tu poznaju iba hamburgery-dakujem za recept ja varim trocha inac ale aj tak to bolo na jednicku

    rasek-hrdove Varren2009 USA

  18. makcu 8. februára 2009

    Kapustnica, to je ono. Ja som tiez z Liptova, ale momentalne zijem vo Vancouveri. Raz za caz robim kapustnicu na podobny sposob, aj ked bez domacich klobasok. Na dochutenie nesmie chybat cibulka, cesnak, trosku cervenej mletej papriky kvoli farbe, huby, zemiaky a bobkovy list. Ja ju zvyknem podavat s rezancami kedze z domu sme nauceni jest kapustnicu s domacimi, tak tu sa uspokojim len s kupnymi. Prajem dobru chut.

  19. 1vlad 22. októbra 2009

    jedno,čo musím oceniť(a to je pri mne jednotka),je výklad.je SUPER.popri študovaní som sa super nasmial.no ale k receptu.niektoré pripomienky som čítal a jedno je isté.väčšina ľudí a hlavne národností má svoj recept.a za ďalšie,ako sa hovorí-sto ľudí,sto chutí.každý má svoju pravdu na pravú kapustnicu.a tú si nedá vziať.ja mám tiež iný recept.ale to je skôr na vianoce.od mala som bol na takej,tak iba taká je pre mňa vianočná.nerobí sa moc kyslá,je s hrýbami a to hlavné je smotana!tá chuť je neskutočná!kyslastá,zo smotany jemná a chrumkavé hríbyky.no a to najhlavnejšie-trhané halušky!!!alebo trhance.to sú pre mňa tie pravé vianoce.a keď mám chuť,tak mám vianoce aj cez rok.

  20. Repo 11. novembra 2009

    Kapustnica je dobra v akejkolvek podobe, ale tento konkretny recept to je asi tak kapustova polievka ktoru varia v stanicnom bufete.

  21. mazec 21. decembra 2009

    no jo ,cesnak korenie bobkovy list cele cierne korenie.pridam a bude fajne..

  22. zuzvocka 22. decembra 2009

    no ja som podla tohto receptu varila minuly rok a kapusnica bola vyborna a strasne sa mi paci sposob ako si komentoval ten postup…je to vtipne

  23. anette 22. decembra 2009

    Jednoznacne varit aj s cesnakom a potom si ho davame aj rozpuceny do hotovej polievky priamo do taniera, mnamky

  24. peter 23. decembra 2009

    hrozny recept, neodporucam!!!
    tak takto sa kapustnica urcite nerobi

  25. roberto 23. decembra 2009

    Podobny recept ako moj,len ja davam este pretlacený cesnak a je to super kapustnica na,ktoru sa tesim kazdy rok

  26. heino 30. decembra 2009

    Pre všetkých „chytrých“ čo by to nejedli,alebo pre ktorých je to hrozný recept. Pokladáte si za svoju povinnost ku všetkému sa vyjadriť,dokonca aj k tomu,čomu nerozumiete?Pošlite teda recept,podla akého varíte vy,pokial vobedz viete,ako treba variť.A autorovi receptu gratulujem,ja tiež varím podobne aje to vinikajúca kapustnica.

  27. Alenka 4. januára 2010

    Ja žijem v Austrálii a tu sa Vianoce prežívajú úplne inak, na pláži, či doma pri bazéne.. Podávajú sa viac-menej studené jedlá. Aj ten moriak, ktorý sa pečie v rúre aj 3 hodiny sa podáva studený s rôznymi zelenými šalátmi.
    Pochádzam z východu Slovenska a u nás sa kapustnica jedáva aj 5.1., teda na Troch Kráľov. Máme teda druhú štedrú večeru. Momentálne sa mi varí v hrnci, takže ďakujem za recept a prajem všetko dobre do nového roku.

  28. Ladi 30. januára 2010

    Ja zijem v Italii,jedlo tu je naozaj fantasticke,ale neviete si ani predstavit ako mi chyba „mamkina“ vianocna kapustnica a hubova macanka (samozrejme z kyslej kapusty). Zohnala som tu len kyslu kapustu v plechovke (nejaky nemecky produkt),ale nema to s tou nasou kyslou kapustou nic spolocne.Vyskusala som uz vselico,ale bez uspechu.A ani udene maso a klobasku ako na Slovensku tu nezozeniem.P.S.Vynikajuci recept,neviem sa dockat,kedy zase pojdem na vychod Slovenska a budem tyzden v kuse jest kapustnicu a macanku:))))))

  29. zuzitka7 24. februára 2010

    akoze…..tieto recepty su uzasne pisane :D…hned mam lepsiu chut varit….super..

  30. edita zo zahranicia 20. marca 2010

    na tej stranke som objavila kopu dobrotinky uz oci sa mi najedli ,ale v bruchu mi skrka nemala som ani vidiet tu perfektnu kapustnicu uz teraz hned by som si dala! Musim ju spravit je super vyborna mnam…aj postup je opisany vtipne paci sa mi dodal mi elan do varenia…fantasticka stranka ciao

  31. johanka 22. marca 2010

    vyskusala som a chutilo to skvele..mnam

  32. Milan 18. mája 2010

    Hehe, skvele napisany recept, dobre som sa pobavil uz len pri jeho citani 😀

  33. masa 14. decembra 2010

    Je fajn, že aj takouto to formou sa ľudia dozvedia, ako chutne variť a ešte chutnejšie – dobrú chuť.Pa krásne sviatky

  34. feror1 27. decembra 2010

    Vtipne napísané, kapustnicu práve varím a priebežne chutnám. K receptu nemám žiaden podstatný komentár, snáď len doplním: “ Pridávam aj trocha zemiakov a cesnaku“. Veselý Silvester a všetko dobré do Nového roku 2011.

  35. viktor podaktory 31. decembra 2010

    najlepsia kapustnica je ta ktoru najdete v kuchini hotovu az sa rano preberete z opice a nemusi byt ani od maminy ,ale bohuzial som vstal zas triezvy tak sa pomalicky pustam do varenia 🙁
    Stastny novy rok 2011

  36. viktor podaktory 31. decembra 2010

    oprava- kuchyni

  37. los losos 10. januára 2011

    odporucam najprv osmahnut klobasu az potom tekute veci. len tak z nej vytiahnete maximum aromy. tod skuste pri kazdom jedle (vzdy najprv maso) a zazijete maly zazrak

  38. bosorka 14. septembra 2011

    no skoro som odpadla ved vy ste skvelý !!!!! Pučím sa tu od smiechu a varím popri tom. Hneď to ide lepšie od ruky. Fakt parada

  39. pavol komár 1. decembra 2011

    ja by som sa pozrel do knihy 270 kapustníc, kapustnice od výmyslu sveta, predáva aj martinus

  40. dr.plinius 31. decembra 2011

    velmy dobra dakovacka

  41. angelika 4. januára 2012

    Nič moc, sú lepšie kapustnice aj s mäsom ktorého vývar urobí super chut, sušene hriby si predtym nenamacas? Hlavne ze sa babres s fotenim akoby neviem aky genialny recept

  42. trinita 8. januára 2012

    Moj nazor je jednoznacny: vtipne a napadito napisany jednoduchy recept a hotovy produkt je iste konzumovatelny.
    Mna to pobavilo a zaroven inspirovalo…bravo!

  43. evelyn 31. januára 2012

    Zijem v exotickej krajine a ak mam kyslu kapustu, tak urcite ju urobim s datlami tak za hrst, ale presusenymi, nie takymi ako u nas v obchode kupite na Slovensku, no a pouzila som v ramci experimentu taku syrovu zmes, tvrdy syr miesany s udenou sunkou, vola sa Pasterna. Je to obdoba nasej sunky, trochu viac priudena a suchsia. Zahustujem podobne ako tu a vysledok je super, chuti to Slovakom,Egyptanom i Rusom.Mnam

  44. john 12. júna 2012

    premývať kapustu môže len barbar, kapusta stráca polovicu chuti — var radšej, drahý veselý, fazuľovú polievku — ak kapustnú vodu pokladáš za kaxatívum, daj si urobiť kolonoskopiu, určite máš v črevách fica — vieš, že na kysuciach varia kapustnicu bez kapusty, len z vody? a je úžasná

  45. Trepo 21. decembra 2012

    Klekipetra to povedala vystizne. Ja nechapem autora ktrory pise aby sme nedavali domacu klobasu. Prave ta je dobra lebo si ju robite sami a pre seba. Ako pise slachy, kosti si tam doma nikdo neda. Jedine, zeby autor vyrabal klobasky na predaj. Ale potom su to uz neni domace.

  46. Marián, Praha 24. decembra 2012

    Velmi dobrý recept a tolerantný výklad. Slušná úroveň.
    Vďaka.

  47. pavol 29. decembra 2012

    jednoduchý recept,jednoduchá príprava,a podľa receptu,na obrázku skvelý výsledok. moje prvé varenie môže začať,tak že idem na to. škoda že neuviedol kuchar či môžem aj trocha vínka do nej priliať? radšej neskúšam aby som niečo nezmrvyl,dám vinko radšej do seba ,však už Silvo 22012 klope na dvere môjho domova.vše dobre v nastávajúcom roku 2013 a vďaka za recept.Pavol Veľký Biel-BA

  48. Miro Veselý 29. decembra 2012

    pavol víno asi neublíži, ale nemyslím, že je potrebné.

  49. jozka2 16. septembra 2013

    Do dobrej kapustnice ide ako inak cibula oprazena do zlata,ale to skoro az pred koncom,cesnak trochu vegety,cele korenie, nove korenie,bobkovy listok,cesnak,cervena paprika/po uprazeni cibuli/cervenej papriky vela nedavam je zafarbena z klobasy.Klobasu najradsej domacu,ale pridavam aj kusok cabajky ta dakapustnici ten spravny smrnc.Niekedy povarim sunku a zalejem vyvarom kapustu,ale do kapustnice davam,len klobasu.Klobasu davam pred koncom povarit asi 10 min.potom ju vyberiem a pokrajam.V sladkej smotane rozhabarkujem muku a zahustim,pravdaze namocene huby a posekanedavam varit prv az potom pridavam kapustu a tych hribikv davam neskupo,ale to je kapustnica na silvestra.NaVanoce varim vela posekanych susenych hribov,nezahustujem smotanou,ale rosolom z kapusty,cibula oprazena na masle,ked je polievka hotova /je riedsa/pridavam do nej uvarene krupy perlicku tolko aby polievka bola spravne husta,krupy sa nesmu varit v polievke znehodnotili by ju/bola by velmi husta/no toto je papanie ahned po Vianociach robim silvestrovsku-Novo rocnu kapustnicu a ta sa pomaly papka uz skor.

  50. jozka2 16. septembra 2013

    Miro ty tu pridavas huby menamocene,neposekane a vyzera to ,ze kapustnica je skoro hotova a ty pridavas huby ,huby sa maju varit najprv,inac ostanu tvrde lebo kyslost z rosolu im nedovoli zmaknut.

  51. Jaroslav1964 22. novembra 2013

    Všetci hovoríte o vianočnej kapustnici,ale asi ste zabudli,že na Vianoce sa maso neje,tzn.post.
    Ja varím Silvestrovskú kapustnicu a mám tiež svoj recept,ktorý je overený už pár rokov.
    Bravčové pliecko,pokrájané na kocky osmažit s cibulkou,podliat vývarom,podusit,mletá červená paprika,čierne korenie,pridat domácu kyslú kapustu-používam svoju zo Stupavy,bobkový list,celé korenie,osobne nazbierané dubáky-samozrejme vopred namočené,ale až pol hodinu pred dovarením,pridávam aj údené maso,a domácu klobásu,nakrájanú na štvrtky alebo gombaseckú,možete skombinovat,podliat vodou a varit aj 2 hodiny.
    Na koniec ochutit,podla chuti,sol,korenie,….a zahustujem jednoznačne so surovým nastrúhaným zemiakom.Udené tiež krájam na kocky.

    Podávam až za dva dni.

    Dobrú chut.

  52. margarida 30. decembra 2013

    OK, ale olej do kapustnice ? Veď to je hotová svätokrádež, do takýchto jedál zásadne bravčová masť !

  53. margarida 31. decembra 2013

    Tak už je uvarená – je famózna. Ešte upresnenie k niektorým príspevkom :
    -premýva sa kapusta zo supermarketu, nie domáca. Kupovanú keď nepremyješ, navaríš príšernú gebuzinu.
    – pod domácou klobásou pisateľ myslel klobásu zo supermarketu, predávajú ich pod názvom domáca klobása. V žiadnom prípade nejde o doma vyrobenú fantastickú a neopakovateľnú klobásočku.

  54. Moravák 7. augusta 2014

    Pocházím z jižní Moravy, silvestrovská kapustnica se u nás vařila dlouhé roky, recept přinesl někdo od Prievidze. Nedělám si patent, jen jako příspěvek co a jak jsme do toho dávali.
    Kapusta/zelí: Jestli proplachovat nebo ne záleží na obsahu kyseliny mléčné, domácí zelí může být hodně kyselé. Celkem funguje vymačkat a slít lák, dát si ho bokem, zelí případně propláchnout, zpět dokyselit lákem se dá vždycky.
    Koření: celý pepř, nové koření, bobkový list. Navíc celý kmín/rasca: překvapilo mě, že tady nikdo nepoužívá. Dávali jsme hned ze samého začátku a hodně, přes půl sáčku, bez něho si to nedokážu představit.
    Rajský protlak: malá plechovička na celý hrnec
    Houby: směs sušených hřibovitých, máčených přes noc ve vodě.
    Brambory: trochu předvařit předem a přidat později, v tom kyselisku by mohly zůstat tvrdé
    Cibule vcelku, česnek celé stroužky. Vyhodit i s kořením po 30 minutách varu.
    Mletá červená sladká paprika: opatrně opražit na lžíci sádla, mnohem lepší barva a chuť. Přidat až na konec společně s klobáskou.
    Smetana: pokud už, tak až do talíře.
    Žádné zahušťování ani zasmažování.

  55. Robo 24. decembra 2014

    Varím ju už druhé Vianoce, je jednoduchá a chutná!
    Ďakujem za tento recept!:-)

  56. Jirka 1. januára 2015

    Súhlasím, ze klbáska je základom dobrej kapustnice. Po dlhom zkúsaniu sa nám najlepsie osvedcila Sarta Picante zo Spanielska. Kazdý rok ju tam vzdy kupujeme iba kvoli vianocnej kapustnici.

  57. Sulfomacropropylen 7. decembra 2015

    Nakoniec nasypte do hrnca citronovu šumienku, vynikajuce.

  58. jazz 15. decembra 2015

    mirex, hľadal som inšpiráciu, lebo sa opäť priblížil čas vianočných posedení a ja musím prekonávať svoj vlaňajší výtvor. ujo gúgl mi ponúkol 272 000 odkazov na heslo kapustnica a medzi nimi aj ten tvoj.

    je fakt, že kapustnicu nepokazí ani blondína, pretože do nej idú samé blbovzdorné ingrediencie.

    a ďalší fakt je, že sa ešte nikomu nepodarilo dvakrát uvariť rovnakú kapustnicu. opäť kvôli tým nevyspytateľným ingredienciám.

    tak idem na to. čaká ma 17 litrový hrniec:)

    pokojné Vianoce!

  59. Dagmar (nie Dagmara a ani nie Dasa) 31. decembra 2015

    Ahojte, zijem a pisem zo Svajciarska. Na balkone mam uz tyzden hotovu kapustnicu. Mrzne-nemrzne, ma sa tam dobre.
    Ako Moravak pise, ziadna zapraska,ziadna zasmazka. Vegetu nikdy nikde nedavam, nedaj boze do kapustnice.
    Ja mam rada kyslu kapustnicu, takze ju nepremyvam, prave naopak, mam rada tu vodu a ked jej je vela, rada sa jej napijem a nic sa nedeje 🙂

    Kapustu treba kupit od babky na trhu, nie v Lidl ci Tescu. Spamätajte sa!
    Klobasky len domace, tvrde, super vyudene a mama davala kus udeneho mäsa, ja davam udene rebra a mäsko od kosti potom oberiem, aby sa praktickejsie jedlo.

    Jasne ze susene hriby, dubaky z letnej sezony nesmu chybat. Ja ich hadzem rovno take suche do hrnca, ved kym sa vsetko uvari, zmäknu aj ony. Rasca, bobkac a fefina- no jasnacka!!!!

    Kyslu smotanu iba do taniera a teraz sa podrzte: moja mama ku kapustnici zasadne jedla nie chlieb, ale makovy kolac :)))
    Ja nic, zato si hrknem predtym frtana a potom aj zo dva :))

    Tak dobru chut a piste dalej, napriklad recept na ciry kuraci vyvar. Moj je stale mutny, vraj to robi kalerab. Co vy na to?

  60. Jozef Balerovsky 1. februára 2016

    Variť kapustnicu 2h je nerozumne ako aj ju premyvať. Kapusta je hlavne v zimnom obdoby hlavny zdroj vitaminu C a tym že ju premyjete a potom varite 2h lykvidujete vitaminy a pritom stači urbiť ju na karamele a kapustu poriadne opražiť zabranite tym naduvaniu.Ja kapusnicu varim kym neprevrie smotana to je 4 až 5 minut tym maximalne zachovam vitaminy .

  61. Xenor Jakobsen 22. novembra 2016

    tak varit kapustnicu v dansku je skutocne revolucia po 35 rokoch, nezabudol som este, dnes to bude teda dansko- slovenska kapustnica: recept volam ALA -prima, presne ako pisete, ale pridavam slivky s anglickym mesom super kvalita, kapusta je kysla polska, slovensku tu nedostat, ale uz sa tesime… 🙂 pekny den

  62. bohus 11. decembra 2016

    Velmi slabý kuchár…zrejme začiatočník…keby bol aspon rok v kuchyni, tak by si sám naložil do súdka kapustu… sám by si urobil klbásky a niekde by ich dal údit…to zrejme v živote nejedol kapustnicu, s domácimi pochutinami…a nerozpisoval by to tu….ako ked farár káže hodinu v kostole…

  63. bohus 11. decembra 2016

    KAPUSTNICA S MASOM: 2 1/2L -3L vody, 50Dg kyslej kapusty, 1Dg sušených hríbov, 1 menšia cibula. 30 Dg udeného masa, 50 DG bravčového masa, 35 Dg údenej alebo čerstvej bravčovej klbáscotretý so solouy, 3 Dg masti, 3 Dg hladkej múky, sol, rasca, majoran, mleté čierne korenie, nové korenie, dumbier, 2 strúčiky cesnaku. Do vody dáme varit umyté údené maso, sušené huby a bravčové maso. Asi po hodinovom varení pridáme pokrájanú alebo trocha posekanú kyslú kapustu a klobásu,neskor pridáme trocha tlčenej rasce, na koniec noža čierneho korenia, zrniečko potlčeného nového korenia , štipku dumbiera , majoran a cesnak rozotretý so solou. Ked je klbása a maso mekké, vyberieme ho, do polievky pridáme bledú zápražku rozriedenú teplou vodou a spolu povaríme. Udené bravčové maso a klbásu pokrájame , dáme na teplú misku a podávame s kapustnicou…..dobrú chut

  64. Ria 4. januára 2018

    Mozem dat kapustnicu po 5 dnoch do mraznicky,bez smotanyj I

  65. Miro Veselý 4. januára 2018

    Ria podľa toho, ako bola skladovaná. Ak je v poriadku, tak asi áno, ale v tejto téme by asi lepšie poradil kuchár. My sme tiež mrazili kapustnicu, tuším na štvrtý deň keď bolo jasné, že sa nedá dojesť.

  66. Srnka 9. januára 2018

    Naco ja taketo citam o polnoci z postele 🙁 Az by som plakala za tanier kapustnice teraz. Mnam

  67. Brano 25. apríla 2018

    Rád by som vedel, ktorý výrobca domácich klobás, si do nich dáva kosti a šlachy.
    Raz som očuchal podobnú kapustnicu s čabajskou klobásou. Ani som ju nejedol.
    Vyzerala a smrdela ako umelá hmota z tesca plávajúca v kapuste. A pre boha, kto dáva do kapustnice vajcia či jablká ? . . . ? . . . ?

  68. Majo 19. decembra 2020

    Keď autor tohto receptu myslí, že kupovaná klobása je zdravšia než domáca, tak neviem.

  69. Majo 19. decembra 2020

    Človeku sa zbiehajú slinky. Hotovú zápražku nerozriedite vodou, ale ju dávate rovno do kapusty? Vďaka za recept.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: