Hrachová krémová polievkoomáčka
Mimoriadne chutná a hlavne nezdravá kaša. Polievka podobná omáčke. Vhodná pre každého, kto sa nebojí naozaj nezdravých jedál a karcinogénnych údenín. Príprava je možná len ak máte obrovský hrniec alebo vedro. Malé množstvo sa variť neoplatí, pretože každý bude chcieť dupľu. Nie jednu.
Tento recept je jednoduchý, jediné čo treba nekuchárom zdôrazniť je, že hmotu musíte pri varení dosť často pomiešať, aby neprihorela. Pred varením je ešte dobré pozrieť si predpoveď počasia, či bude v noci pekne a teplo!
Papagáj dostane kôpku šišiek aby nezbadal, že sú klobásky.
Ak máte trochu trpezlivosti, preberte hrach, najlepšie ešte za sucha, pretože takmer vždy sa v ňom nachádzajú drobné skalky. Tie treba zahodiť, nestačí, že o nich viete.
Zoberte zo dve polkilové vrecká hrachu a nasypte…
Ja viem. Skúsené gazdiné teraz zrejme zo seba vyrážajú zhrozené výkriky v zmysle "to je strašne veľa" alebo "toľko hrachu mi vydrží rok" alebo si aspoň silno ťukajú na čelá. Tak nech si do nich bárs aj vyťukajú jamky. My neochvejne varíme ďalej!
…proste nasypte to do hrnca a poriadne prepláchnite vodou.
Hrach môžete nechať namočený vo vode nejakú hodinku, dve, tri. V tomto čase do seba vsiakne vodu, takže občas nakuknite, či ho náhodou nesmädí. Keď sa vám už prestane chcieť čakať, postavte ho na pec, podkúrte pod tým, zhruba šesťlitrovým hrncom, v ktorom je hrach a voda a začnite to celé variť.
Nakrájajte dve kvalitné klobásky. Štyri sú lepšie, ale cena vás pravdepodobne odradí.
Nakrájané to čľupnite k hrachu.
Môžete tam namočiť aj niekoľko bobkových listov. Kto ich nemá rád, listy spočíta a pred záverom varenia ich všetky povyťahuje.
Ja pridávam aj dve kocky Masoxu, lebo bez glutamanu sodného mi to nechutí. Neskôr to celé bude ešte treba podľa chuti dosoliť.
Môžete nasypať aj za lyžicu grilovacej zmesi alebo iného hotového korenia, napríklad toho, čo sa dáva do klobás. Obsahuje veľa papriky a neraz aj drobné chrobáčiky ako bonus. Zosilní sa tým chuť klobásky. Nezabudnite občas pomiešať.
Očistite trochu cesnaku a cibuľu.
Cibuľku nakockujte a trochu posmažte na oleji. Ku koncu dosypte za hrsť múky.
Keď je cibuľka takmer hotová, odstavte ju. Do polievkomáčky sa však naleje až tesne pred koncom varenia.
Koniec varenia rozoznáte ľahko: hrach je viac-menej rozvarený a vôňa vás už niekoľkokrát donútila koštovať a oblizovať, takže máte úplne spálený jazyk a to zo všetkých strán, takže už necítite žiadnu chuť. To je presne chvíľa, kedy treba pridať opraženú cibuľku a prepasírovaný, alebo nadrobno nakrájaný cesnak.
Skúsenejší kuchár koštuje tak, že si lyžicou naberie trochu vriacej polievkomáčky na iný tanier a so zaťatými zubami trpezlivo vyčkáva, kým to schladne. Potom koštuje.
Skúsený kuchár neochutnáva. Vie.
Uvarená polievkomáčka s cibuľou a cesnakom je pripravená, aby ste do nej strčili robot – mixér. Ak ste chceli vyťahovať bobkolisty, pred zapnutím máte poslednú šancu.
Mixovaním zhomogenizujete hrach, vodu a klobásku do jednotnej gebuziny. Netrvá to dlho.
Polievkomáčka je hotová. Odporúčam vám ju už nemiešať. Najlepšie, ak ju necháte hodnú chvíľu pred podávaním postáť a to hlavne bez miešania. Ak v hrachu predsa len zostali nejaké drobné kamienky, veľmi pomaly, ale klesnú ku dnu. Naberajte ju preto opatrne a odvrchu.
Polievkomáčka je veľmi chutná a ak máte, dajte si do nej aj trochu kečupu.
Pred podávaním odporúčam upozorniť zúčastnených, že v polievkomáčke je rozmixovaná klobáska. Niektorí ľudia ju nemôžu, iní nechcú a mohli by to v dobrej viere zjesť a neskôr by mohli mať ťažkosti.
miro 10. januára 2008
nehnevajte sa, ale klobasa rozmixovana v polievke mi pripada nechutne na pohlad,grilovacie korenie sa pouzíva logicky na grilovanie,nie na dochucovanie polievok.do zapražky by som pridal štipku mletej papriky.na dochutenie použil par kvapiek magi korenia a na zaver pridam podrvenu majoranku a mlete cierne korenie.idealne je varit takuto polievku z udeneho vyvaru……ako vložku odporučam opraženy tmavy chlebik na olivovom oleji s cesnakom.
ivana 12. januára 2008
Ja pridávam na konci ešte cesnak a majoránku.
Ale tiež klobásku nemixujem
marika 25. januára 2008
Ďakujem za originálne podané recepty. Začala som pri vtáčom mlieku a došla som až k hrachu.Oči sa mi už zatvárajú ,ale tak som sa pobavila, že sa určite ešte vrátim dočítať a dopozerať aj ďalšie recepty. Zasmiala som sa, aj mi sliny zaliali celú klávesnicu. Aj ja varím hrachovú polievku alebo kašu „klasika“, podľa kuchárskej knihy alebo podľa receptu mojej mamky, ale ešte radšej pri varení improvizujem s koreninami a surovinami, ktoré sú momentálne po ruke alebo na polici. Stane sa, že výsledok je potom neočakávaný, ale nie nejedlý. 🙂 PS:miro, nebojte sa ani guľášového korenia ani rozmixovanej klobásy, možnostiam sa medze nekladú.
Alena Reháková 2. februára 2008
Som veľmi rada že som našla
táto stránka mi fakticky piomohla z varením
parádna stránôčka.
ĎAKUJEM
nina 12. marca 2008
vacsinou prahnem po zdravych receptoch ale papagajovi v roli tienoveho sefkuchara sa proste neda odolat. nasa andulka zvykla patrolovat v kuchyni ked sa varilo, oblubenym miestom odkial mala vyhlad na vsetko dianie bol noz, ktorym sa krajala cibula a ine zeleniny. nech je jej zem lahka. a vdaka za tip hrachovo klobasovej macanky (klobasu necham nerozmixovanu, kvoli frajerovi – aby videl! 🙂
Ladi 31. januára 2010
Pan Vesely,to som zase ja. Opat ste pouzili klobasku a tu naozaj neverim,ze ju mozem niecim nahradit.Jednym slovom by som oznacila tento recep: „SQUISITEZZA“ (tento vyraz sa v ITA pouziva na oznacenie niecoho vyborneho,vynikajuceho,super) V kazdom pripade musim vyskusat tento recept aj ked bez klobasky:)))))
kvakva 20. apríla 2011
Vážený a vážení,z hrachovej kaše som ešte nepribrala,iba som z nej občas lietala okolo plafóna-aspoň som pochytala komáre a okrem toho,je to skvelá , lacná a kalorická bomba pre všetkých,núdzou-finančnou trpiacich.A dá sa jesť aj bez klobásy,nezáleží,či je rozmixovaná alebo imaginárna.
Purpura 24. decembra 2014
V jednoduchosti je dkrytá genialita