Králičie mäso sa považuje za ľahko stráviteľné, nenájdete na ňom veľa tuku, preto je ideálne na prípravu diétnych jedál...
Francúzske zemiaky
Výborné a hlavne intenzívne nezdravé jedlo. Ľahká príprava a výborný celkový dojem. Tak sa dá popísať jedlo, ktoré dokáže pripraviť aj úplný začiatočník, pretože nie je potrebné príliš prísne dodržiavať recept a vždy to bude chutné.
Pod názvom francúzske zemiaky sa skrýva hneď niekoľko rôznych jedál, ktoré sa od seba líšia až natoľko, že by ste ich od seba rozoznali aj so zavretými očami len podľa vône. To, čo za francúzáky vydávajú známi, by som do úst nevložil – je to vegetariánsky bezfarebný zápek plný zemiakov a jogurtovito páchnuci po karfiole.
Môj recept je, naopak, osvedčeným a spoľahlivým privolávačom žlčníkových záchvatov, kolík a obezity. Je taký chutný, že sa nedá prestať jesť. Viete, že vám bude zle, ale napriek tomu si ešte dáte pár vidličiek. Už vám je zle a ešte si dávate a dávate…
Tak. Varoval som vás? Varoval. Poďme na nákup.
Kúpime samé kvalitné veci, takže nie, že sa do obchodu vyberiete s nejakou podvyživenou peňaženkou.
Verzie
Sú dva spôsoby, ako začať. Spoľahlivý a osvedčený je ten, keď zemiaky najskôr uvaríte v šupke, potom očistíte a nakrájate na tenké plátky. V ostatnom je príprava rovnaká.
Druhý spôsob, v kuchárskych knihách označovaný aj ako „rýchle francúzske zemiaky“, nezačína varením zemiakov, ale rovno ich čistením. Po ošúpaní ich nakrájate na tenké systematické plátky a pokračujete rovnako.
Pre ktorú z verzií francúzákov sa rozhodnúť? Varenú verziu mám rokmi overenú, prakticky sa to nedá pokaziť. Surová verzia sa môže aj nevydariť, v strede niekedy zostanú zemiaky tepelne nedoriešené a to mi nevyhovuje. Chuťový rozdiel medzi nimi je zanedbateľný. Ak môžete, tak tie zemiaky radšej len pekne v šupke uvarte. Tá hodinka navyše v mene úplnej istoty výsledku sa vyplatí.
Na dno pekáča primeraného formátu natrite olej a nasypte strúhanku. Niektorí pažravci to majú najradšej z celého jedla. Ale strúhanku vlastne nenačim.
Nasleduje ukladanie vrstiev.
Prvá vrstva zemiakov. Na ne trochu soli a opatrne čierneho korenia.
Na to ukladajte vrstvu natvrdo uvarených vajec, nakrájaných na tenké plátky.
Môžete pridať aj plátky syra Primátor a pre chuť prisypať strúhaný syr parmezán.
Nasledujú krúžky klobásky. Radím nešetriť na nej. Ak zvolíte kvalitnú klobásu, rozhodujúcim dielom sa podpíše na výslednej chuti. Odporúčam Gombaseckú a vyššie verzie. Politici, odborári a pracovníci v telekomunikačných firmách si môžu dovoliť aj drahšiu čabajskú klobásku. Rátajte, že miniete asi 4 nožičky, inak to nebude dobré. Kolieska krájajte asi tak na dvoj- až trojmilimetrovú hrúbku.
Zalejte smotanovou zmesou, ktorú pripravíte takto: Dva tégliky kyslej smotany vyklopte do veľkého pohára. Vezmite téglik sladkej šľahačky, z ktorého odsrkávajte, ale tak, aby aspoň trocha zostalo. To celé nakoniec zmixujte s trochou soli a korenia. My, čo milujeme glutaman sodný, nezabudneme prisypať trochu korenia na pečené zemiaky.
Po zaliatí je hotové prvé poschodie. A teraz sa história opakuje.
Vrstva zemiakov, posoliť, korenie, parmezán, odohnať, vajíčka, klobáska a tak dokola, až kým sa vám neminú zásoby.
Takto vybudujete vrstvu po vrstve – odožeňte niekto tú paskudu – plný pekáč francúzskych zemiakov.
Už je tu zas, to je horšie ako mäsiarka! Údenín sa mu zažiadalo.
Na záver odtrhnite papagája z pekáča a pooblievajte poslednú zemiakovú vrstvu zvyškom smotanovej zmesi.
Zakryte alobalom a do trúby s tým na nejakú hodinku. Uistite sa, či sa alobal niekde nehýbe v rytme žrania klobásky.
Ak pečiete zemiaky, ktoré boli predtým uvarené, môže stačiť aj nejakých 45 minút, ak zemiaky boli surové, počítajte s viac ako hodinou.
Kontrola pečenia síce nezaškodí, ale rátajte s tým, že ak si vezmete kúsok z kraja, bude to výborné, pričom v hlbších vrstvách v strede pekáča môžu byť ešte surové kúsky, hlavne ak francúzáky vyrábate zo surových zemiakov. Potom radím kontrolovať menej gustiózne – zo stredu. Po ukončení ich popečte ešte asi 15 minút bez alobalu.
Pred podávaním odporúčam prizvať hostí! Ak budete dávať malé porcie, nepokazíte si brucho a zanecháte výborný dojem.
Tento recept je pre chlapov obzvlášť výhodný, pretože netreba žiadne kulinárske umenie, aby vzniklo chutné jedlo. Hlavne s uvarenými zemiakmi prakticky niet čo skaziť, pretože akokoľvek zle to naukladáte, akokoľvek zvolíte pomery, vždy to bude dobré. Za tie dve či tri hodiny prípravy a stovky za suroviny to naskutku stojí!