Suroviny: ovsené vločky 25g pohánková múka 10g bielko 1ks voda 15g odtučnený tvaroh 40g banány 30g jablka 30g slivky 20g vlašské orechy 15g zelenina započítaná v príjme: kaleráb 120g uhorka 80g med 6g Postup: cesto: Ovsené vločky, bielko, pohánkovú múku a vodu spolu dobre premiešame...
Čierna ryža – recept na černoto
S pomocou mizerne preloženej nálepky v angličtine, odhadu a šťastia sa mi podarilo uvatriť jedlo z čiernej ryže, ktoré sa dokonca dalo zjesť. Šéfkuchári možno pozalamujú rukami, ale čo už. My laici keď máme v rukách varešku môžeme byť aj nebezpeční. Takže včera som si z ázijskej predajne dovliekol vrecko čiernej ryže. Čo s ňou? Vegetariánske jedlo. Alebo azda priam vegánske.
Čierna ryža sa celú noc namáčala. Ani cez deň som sa k nej nemal. Až večer, keď hrozilo, že mi skysne som začal konať. Scedil som vodu a milú čiernu ryžu som šmaril na panvičku s trochou vody. Do toho som vyklopil malý téglik kokosového mlieka a za tri lyžice trstinového cukru.
Pod pokrievkou to nechajte bublať a obrňte sa trpezlivosťou. Čierna ryža nie a nie byť hotová.
Nakoniec vznikne niečo takéto. Dal som do toho aj málinko sójovej omáčky. Momentálne je ryža nasladko. Vzdialene pripomína ryžu v mlieku – toto jedlo sa mi zvyčajne vždy hnusilo. Ale chuť zaujímavá, neomľaskaná. Aj k mäsu by som si ju vedel s prehľadom predstaviť. Sladká a slaná chuť sú zaujímavé kombinácie.
Na druhej panvičke som podusil zeleninu a tú som jemne osolil sójovou omáčkou – tiež sladkoslanou.
Zamiešal som zeleninu s čiernou ryžou.
Hotovo. Porcia pripomína všeličo. Padali tu rôzne otázky. Či sú to opekané mravce, alebo larvy.
Fakt je ten, že vznikla zaujímavá kombinácia chutí a ľahké jedlo. Čiernu ryžu ešte kúpim. Aj keď sa ťažšie pripravuje (dlho treba variť) je to zaujímavá chuť. No a keďže slovom rizoto by sa malo správne označovať nečakane presne konkrétne jedlo, tak dúfam nikoho nepodráždim, ak toto jedlo označím ako černoto.