Kapustnica

Poctivá, hustá kapustnica sa dá uvariť celkom hravo aj v prípade, že variť neviete. Prakticky nie je čo skaziť, takže ak máte chuť na kapustnicu, stačí zájsť po suroviny…

S kapustnicou je jeden problém – týkajú sa jej dva obmedzenia:

  • prvá je najlepšia
  • stará je lepšia, ako nová

V praxi to znamená, že najviac chutí prvá kapustnica v sezóne. Po roku bez kapustnice sa každá kapustnica javí až priveľmi dobre. Ostatné pokusy už väčšinou nesplnia očakávania.

Druhý fakt je ešte vážnejší – deň, alebo dva dni odstáta kapustnica má podstatne lepšiu chuť.

Z toho vyplývajú dva odporúčania, ktoré ku kapustnici mám:

  1. varte hneď obrovské množstvo, ktoré vydrží či najdlhšie
  2. varte ju v predstihu asi jeden až dva dni pred prvým požitím

Teoretickú prípravu máme za sebou, teraz odhaľme tajomstvo dobrej chuti:

Použite vyberanú kvalitu jednotlivých ingrediencií.

V praxi kvalitu ovplyvňujú predovšetkým klobásky. Odporúčam voliť niektorú z drahších klobás, mne sa veľmi osvedčili čabajské klobásy, no uznávam, že vyšróbujú cenu kapustnice do nepríjemných oblastí. (Zhruba 30 korún za tanier.) Chuť, ktorú však poskytne kvalitná klobása tejto polievke je naozaj jedinečná. Mierne úspornejšou verziou sú klobásy, ako Gombasecká.

Odporúčam nepoužívať rôzne lacné domáce a mäkké klobásy, sú často plné zbytočného tuku a rôznych odpadov (kosti, šľachy).

A ideme na vec.

Kúpte 3 kilá kyslej kapusty. Dobre ju okoštujte, musí byť chutná.

Stupeň kyslosti je vecou názoru. Kto má rád kyslú polievku, volí aj kapustu kyslejšiu, prípadne do polievky dá aj vodu z kapusty. Výsledkom však môže byť účinné preháňadlo fantastickej chuti.

Ja vodu z kapusty nielen, že nechám odkvapkať, ale kapustu potom aj opláchnem vodou. Výsledkom je príjemná, jemná chuť. Predsa len radšej varím jedlá, než laxatíva.

V ďalšom kroku rukami vyžmýkanú kapustu po menších častiach nakrájam na čo najmenšie kúsky. Tento krok je síce otravný, ale pri jedení ho oceníte – kapustnica sa potom dá jesť lyžicou, nič nečľapká a neťahajú sa dlhé "čiarky" kapusty z lyžice po brade… 🙂

Nakrájané 3 kilá kapusty dajte do obrovitánskeho hrnca a dolejte vody. Môžete začať variť.

Teraz musíte zaťať všetky zuby a premáhať túžbu jesť klobásky. Máte ju totiž krájať, nie jesť. Viem, nepríjemná vec.

Nakrájajte klobásky na kolieska. Čím tenšie kolieska to budú, tým lepšiu bude mať chuť kapustnica a tým vyvarenejšia bude klobáska. Ak spravíte kolieska dlhé asi 4 centimetre vo vnútri si uchovajú fantastickú chuť, ale polievka bude mať menej bohatú chuť. Na obrázku je kompromis – asi centimetrové kolieska.

Hoďte ich všetky do kapustnice a premiešajte.

Ak máte, pridajte za hrsť sušených hríbov.

Varenie bude trvať podľa vašej nálady, asi tak 2 hodiny. Kapustnica nechce prihorieť, takže časté miešanie nie je potrebné, stačí len občas premiešať.

  • Koncom varenia môžete a nemusíte vyrobiť zápražku – jedna veľká cibuľa nakrájaná na kúsky v panvici na oleji nech je tepelne namáhaná, až kým nie je od jedu celkom červená. Na konci ku cibuli dosypte za hrsť múky a keď aj tá začne tmavnúť, zápražka je hotová a vsypte ju do kapustnice.
  • Koncom varenia môžete a nemusíte do kapustnice doliať smotanu. Kúpte si asi pol litra sladkej smotany na varenie. Môže byť aj kyslá smotana.

Teraz to celé poriadne pomiešajte a začnite koštovať. Celkom bezpečne bude potrebné poriadne dosoliť.

Pri solení odporúčam najskôr do kapustnice pridať asi polievkovú lyžicu niektorého z korení – Maggi Harmónia chutí, alebo niektoré korenie typu grilovacia zmes. Potom pomiešať a dosoliť.

Pri solení pozor! Postupným dosáľaním človek stráca chuť a môže nechtiac pokrm presoliť.

Ja solím tak, že korenie a soľ pridám už po prvej hodine varenia a z času na čas koštujem. (Pozor, nepopáľte si jazyk!) Medzi koštovaním treba pauzy aspoň 10 minút a zjesť niečo sladké. Tak sa dopracujete k správne posolenej polievke – odporúčam radšej ju posoľte menej, ako viac.

Nie. Žiadne podávanie kapustnice po uvarení! Nechajte ju vychladnúť a zavrite do chladničky na deň, alebo dva! Až potom si to užijete naplno.

Kapustnicu nie je dobré uchovávať na balkóne, ak by mrzlo, mohla by sa zmeniť na kus ľadu a čo potom s ňou?

Na záver by som rád podotkol, že receptov na "poriadnu kapustnicu" je toľko, koľko je ľudí. Niekto by namiesto klobásky volil údené mäso, iný by pridal bobkový list. Bežne sa do kapustnice dávajú aj vajcia, či jablká, alebo zemiaky. Je to vec rodinnej tradície a tak berte tento recept, ako ukážku, ako vyzerá chutná kapustnica podľa mňa. Možností, ako spraviť "tú správnu" kapustnicu však je neúrekom a môžu byť aj hodne odlišné. Ja mám rád takúto pre jej jednoduchú prípravu a bohatú chuť.

Pokiaľ vás ale zaujíma vegetariánska kapustnica, môžete si pozrieť recept na jej prípravu.

Pozrite si aj tieto recepty: