Jogurt si môžete vyrobiť aj doma. Pritom úspora financií môže byť pri viacčlennej rodine nezanedbateľná – predsa len je rozdiel, či za téglik jogurtu zaplatíte tri, alebo deväť, či desať korún… Recept na jogurt sa nedávno objavil v internetovej diskusii...
Hrachová krémová polievkoomáčka
Mimoriadne chutná a hlavne nezdravá kaša. Polievka podobná omáčke. Vhodná pre každého, kto sa nebojí naozaj nezdravých jedál a karcinogénnych údenín. Príprava je možná len ak máte obrovský hrniec alebo vedro. Malé množstvo sa variť neoplatí, pretože každý bude chcieť dupľu. Nie jednu.
Tento recept je jednoduchý, jediné čo treba nekuchárom zdôrazniť je, že hmotu musíte pri varení dosť často pomiešať, aby neprihorela. Pred varením je ešte dobré pozrieť si predpoveď počasia, či bude v noci pekne a teplo!
Papagáj dostane kôpku šišiek aby nezbadal, že sú klobásky.
Ak máte trochu trpezlivosti, preberte hrach, najlepšie ešte za sucha, pretože takmer vždy sa v ňom nachádzajú drobné skalky. Tie treba zahodiť, nestačí, že o nich viete.
Zoberte zo dve polkilové vrecká hrachu a nasypte…
Ja viem. Skúsené gazdiné teraz zrejme zo seba vyrážajú zhrozené výkriky v zmysle "to je strašne veľa" alebo "toľko hrachu mi vydrží rok" alebo si aspoň silno ťukajú na čelá. Tak nech si do nich bárs aj vyťukajú jamky. My neochvejne varíme ďalej!
…proste nasypte to do hrnca a poriadne prepláchnite vodou.
Hrach môžete nechať namočený vo vode nejakú hodinku, dve, tri. V tomto čase do seba vsiakne vodu, takže občas nakuknite, či ho náhodou nesmädí. Keď sa vám už prestane chcieť čakať, postavte ho na pec, podkúrte pod tým, zhruba šesťlitrovým hrncom, v ktorom je hrach a voda a začnite to celé variť.
Nakrájajte dve kvalitné klobásky. Štyri sú lepšie, ale cena vás pravdepodobne odradí.
Nakrájané to čľupnite k hrachu.
Môžete tam namočiť aj niekoľko bobkových listov. Kto ich nemá rád, listy spočíta a pred záverom varenia ich všetky povyťahuje.
Ja pridávam aj dve kocky Masoxu, lebo bez glutamanu sodného mi to nechutí. Neskôr to celé bude ešte treba podľa chuti dosoliť.
Môžete nasypať aj za lyžicu grilovacej zmesi alebo iného hotového korenia, napríklad toho, čo sa dáva do klobás. Obsahuje veľa papriky a neraz aj drobné chrobáčiky ako bonus. Zosilní sa tým chuť klobásky. Nezabudnite občas pomiešať.
Očistite trochu cesnaku a cibuľu.
Cibuľku nakockujte a trochu posmažte na oleji. Ku koncu dosypte za hrsť múky.
Keď je cibuľka takmer hotová, odstavte ju. Do polievkomáčky sa však naleje až tesne pred koncom varenia.
Koniec varenia rozoznáte ľahko: hrach je viac-menej rozvarený a vôňa vás už niekoľkokrát donútila koštovať a oblizovať, takže máte úplne spálený jazyk a to zo všetkých strán, takže už necítite žiadnu chuť. To je presne chvíľa, kedy treba pridať opraženú cibuľku a prepasírovaný, alebo nadrobno nakrájaný cesnak.
Skúsenejší kuchár koštuje tak, že si lyžicou naberie trochu vriacej polievkomáčky na iný tanier a so zaťatými zubami trpezlivo vyčkáva, kým to schladne. Potom koštuje.
Skúsený kuchár neochutnáva. Vie.
Uvarená polievkomáčka s cibuľou a cesnakom je pripravená, aby ste do nej strčili robot – mixér. Ak ste chceli vyťahovať bobkolisty, pred zapnutím máte poslednú šancu.
Mixovaním zhomogenizujete hrach, vodu a klobásku do jednotnej gebuziny. Netrvá to dlho.
Polievkomáčka je hotová. Odporúčam vám ju už nemiešať. Najlepšie, ak ju necháte hodnú chvíľu pred podávaním postáť a to hlavne bez miešania. Ak v hrachu predsa len zostali nejaké drobné kamienky, veľmi pomaly, ale klesnú ku dnu. Naberajte ju preto opatrne a odvrchu.
Polievkomáčka je veľmi chutná a ak máte, dajte si do nej aj trochu kečupu.
Pred podávaním odporúčam upozorniť zúčastnených, že v polievkomáčke je rozmixovaná klobáska. Niektorí ľudia ju nemôžu, iní nechcú a mohli by to v dobrej viere zjesť a neskôr by mohli mať ťažkosti.