Poctivá, hustá polievka

Hubová polievka s krúpkami a strúhanými zemiakmi. Ak máte chuť na dobrú hustú polievku, stačí na to trocha voľného času a surovín z obchodu. Varenie zvládne, ako vždy, aj kuchársky nie veľmi zdatný jednotlivec mužského pohlavia.

Recepty na varenie

Pomocou nožíka, alebo pôsobením iného násilia, zbavte šupky niekoľko zemiakov. Je to najotravnejšia časť celej práce. Keď máte zemiaky očistené, zoberte si do parády aj veľkú cibuľu, nech sú odpadky na jednej kôpke. Môže byť aj cesnak, ak chcete.

Na pec postavte veľký hrniec, presnejšie niekoľkolitrový. Napustite doň vodu a začnite ju vyhrievať. Kým zovrie, skočte do obchodu a doneste si krúpky, pretože ste na ne isto-iste zabudli, keď ste boli po zemiaky.

Recepty na varenie

Vrecúško sa môže líšiť. Krúpky dostať v rôznom stupni rozomletia a podľa toho sú očíslované. Malé sa varia rýchlejšie a viac napučia. Číslo 3 sa mi páči najviac.

Keď sa s krúpkami vrátite, voda už vrie. Nasypte ich zo dve hrste do hrnca a chvíľu varte. (Normálni ľudia ich pred varením opláchnu, ja, samozrejme, nie.)

Krúpky sú maličké a kuchára sa boja. Preto sa radšej sťahujú ku dnu, kde sa cítia bezpečnejšie. Tam je však veľmi horúco a mohli by prihorieť. Preto ich treba často rozháňať varechou.

Recepty na varenie

Kvalitu krúpkov pomôže stanoviť špecialista, ktorého sa neskôr najľahšie zbavíte tak, že ho odlákate do inej izby na arašidy. Najlepšie by bolo dvere zamurovať, alebo aspoň zaklincovať ako vo filme Vtáci, pretože papagáj použije všetky dostupné prostriedky na to, aby sa do kuchyne vrátil.

V tejto fáze varenia zrejme zistíte, že doma nemáte kocky Maggi. Takže vypnite varenie polievky a utekajte zas do obchodu. Tento raz pomalšie – krúpky si užívajú horúci kúpeľ a to im prospeje. Zmäknú.

Recepty na varenie

Kúpte takú kocku, na ktorej sú nakreslené huby – na veľký hrniec použite dve. Počas koštovania pred koncom varenia ešte zrejme budete musieť polievku trocha dosoliť podľa chuti.

Znovu dajte vodu s krúpkami zovrieť, už sú v nej aj kocky.

V tejto fáze prípravy hubovej polievky väčšina z nás – amatérskych kuchárov – zistí, že doma vlastne nemáme žiadne huby. (Nie, špongia z vane sa do polievky naozaj nehodí, aj keď ju mnohí volajú huba.) Tak znovu: Vypnúť polievku a hurá do obchodu, kde už pravdepodobne vyberú jedného zamestnanca, ktorý vám bude stále v pätách, aby zistil, čo to vlastne stále chodíte kradnúť. Kúpte sušené lesné huby.

Recepty na varenie

Ako je dobrým zvykom, znovu dajte zovrieť krúpky a hoďte do nich za hrsť húb. Koľko húb dáte, závisí hlavne na vašej finančnej situácii, tri hrste by boli lepšie než jedna. V tejto chvíli sa po celom byte vytvorí presvedčivá vôňa hubovej polievky. Z izby, do ktorej sme zavreli papagája, cítiť rastúci nepokoj. Počuť divné vŕzganie a ťažké údery.

Recepty na varenie

Môžete a nemusíte do polievky prepasírovať cesnak. Množstvo podľa vašej chuti – od jedného strúčika až po dve hlavy. (Poznámka redaktora – pretlačený cesnak dávam do polievok vždy až na záver, aby sa nevaril. Samozrejme, potom polievka nadobudne asociálne parametre, čo je v tomto prípade, ako sa neskôr dočítate, jedno.)

Recepty na varenie

Očistené zemiaky nastrúhajte na kašu alebo jemné stružlinky, ktoré sa celkom rozvaria.

Zemiaky môžete rozdeliť na dve družstvá – prvé družstvo budú kocky a druhé družstvo bude nastrúhané. Kto má rád zemiaky, ocení, ak ich pri jedení zopár aj uvidí. 🙂

Recepty na varenie

Zemiaková strúhanica púšťa šťavu, dávajte si pozor, aby vám nenatiekla, kam nechcete.

Recepty na varenie

Do variacej sa polievky dajte aj zemiaky a nezabúdajte stále odháňať ustrašené krúpky odo dna. Teraz už začne „ozajstné“ varenie, 15 až 20 minút postačí, ak ste predtým krúpky aspoň hodinu kúpali v horúcej vode.

Recepty na varenie

Kým sa bude polievka variť, nakrájajte cibuľku a na panvici ju utopte v troche oleja. Môže byť za náprstok rasce. Zahrievajte a miešajte, až kým cibuľka nedostane dôveryhodnú farbu:

Recepty na varenie

Teraz ju môžete pomaly premiestniť do polievky. Dodá polievke hnedú farbu a zaujímavú chuť, ale dávajte ju do polievky až pred koncom varenia, nech sa nerozvarí.

Recepty na varenie

Pár minút pred dovarením do polievky nasypte aj za menšiu hrsť majoránky. Ak nemáte menšiu hrsť, použite svoju, ale nenaplnenú. Ak to s majoránkoupreženiete, nestane sa nič, akurát bude menej cítiť huby. Naopak – ak nemáte žiadne huby, pridajte viac majoránky.

Recepty na varenie

Výsledkom vyše hodinovej akcie bude plné vedro svetlohnedej polievky plnej krúpkov, húb a cibule. Zemiaky nevidno, lebo sú rozmrvené, ale cítiť ich.

Varovanie! Túto polievku neodporúčam variť pred spoločenskými aktivitami – krúpky môžu spôsobiť plynatosť.

Ak máte nazvyš nejakých 50 korún, môžete kúpiť zo dve čerstvé veľké huby hlivy ustricové. Nakrájajte na menšie časti a hoďte do polievky hneď na začiatku. Chuti síce príliš nepomôžu, ale kto má rád huby, aspoň si ich užije pri chrumkaní. (Samozrejme, že dubáky a masliaky by boli ešte lepšie, ale v Bratislave ich príliš nevidieť.)

Recepty na varenie

A tak asi najväčším problémom celého varenia je nakoniec spôsob, akým udržať zvedavé papagáje v dostatočnej vzdialenosti, aj keď zrejme urobia všetko pre to, aby do kuchyne aspoň videli, keď im nedovolíte čľapkať sa vo vriacej polievke.

Pozrite si aj tieto recepty: