Bagetka, ktorú si pripravíte doma a papáte von. Čím neskôr, tým bude lepšia...
Domáca ovarová polievka
Ak v mäsiarstve objavíte portrét svojho obľúbeného politika, je to signál, že si máte doma uvariť poctivú,ň ovarovú polievku s krúpkami. Kto vie uvariť čaj, zvládne aj toto.
Prasačia hlava človeku pripomína parlament a z toho dôvodu sa poniektorým môže dvíhať žalúdok.
Nuž čo – tak si ju neobzerajte. Umyť a odrezať uši. Zahnať papagája, ktorého takéto veci zvyknú neuveriteľne zaujímať.
Ak sa vám také mäso protiví, môžete použiť kolienka, alebo iné lacné bravčové mäso.
Do hrnca s tým, očami dolu, nech nemáte výčitky svedomia. Odrezané uši tam patria tiež – amputovali sme ich len, aby sa to lepšie pomestilo do hrnca.
Zalejte to vodou a nechajte variť. Môžete nasypať trochu soli a zopár guličiek čierneho korenia. Ešte bude dosť času neskôr to vylepšiť.
Varenie polievky bude neslýchane pomalé. Počítajte najmenej jednu hodinu slovenskú na pol kila. Na obrázku som varil dve, polkilové polovice hlavy 3 hodiny.
V nezávislom svojstojnom hrnci uvarte krúpy. Do horúcej vody nasypte za pol sáčku a nechajte chvíľu variť so soľou. Potom ich môžete odstaviť, aby zmäkli.
Mohli by sa variť aj v polievke – ale bola by mútnejšia.
Nakoniec, keď majú primerane mäkkú, ale ešte trochu škrabľavú chuť, scedťe ich cez jemné sitko. Neskôr pôjdu do tanierov.
Zhruba pol hodinku, alebo hodinku pred dovarením polievky do nej môžete hodiť kúsok mrkvy, kalerábu a iných zo zeme vytrhnutých hlúpostí. Dostať ich v takých sáčkoch, ktoré sú určené do polievky. Nemusíte však pridať žiadnu z týchto zelenín. Polievka bude mať jednoduchšiu, ale veľmi zaujímavú chuť.
Cibuľku áno, tú treba. Cibuľku dajte, môže byť celá veľká hlava. Čľup s ňou do hrnca. Môžete ju predtým aj pokrájať a usmažiť.
Keď je dovarené, vlastne ovarené, môžete podávať. Na dno taniera čľapnite trochu krúpov, podľa chuti. Ja mám rád veľmi veľa, tak, že sa už k nim polievka takmer nezmestí.
Pretlačte jeden strúčik cesnaku, podľa chuti menší, alebo väčší.
Frknite majoránky. Ak treba, aj soli a trochu mletého čierneho korenia.
Hotovo. Pomiešať a jesť.
Ovarová polievka má zaujímavú chuť.
Miestni jogíni a homeopati (dúdam!) iste ocenili, že toto je pravdepodobne jediná polievka, do ktorej som neprikázal hodiť kocku, či inú formu glutamanu sodného. Áno, je to tak. Nie je potrebná. Akokoľvek neuveriteľne to znie.
Dôležitá maličkosť pri varení sa volá kukta. Odborne Papinov hrniec. Polievka by sa varením v tlakovom hrnci dala uvariť o hodne rýchlejšie, ale mám skúsenosť, že to dosť podstatne zmení chuť. Polievky, aj mäsa. K horšiemu. Ak teda máte zo 3 hodiny času a nevadí vám účet za plyn, či elektriku, radšej varte v obyčajnom hrnci.
Hlbšie v polievke nájdete telesné pozostatky prasiatka, česť jeho pamiatke. Ak budete hľadať, nájdete aj v hlave malé kúsky mimoriadne chutného a šťavnatého mäska. Sú výborné!
V papúchovi sa v tej chvíli prebudí sýkorka – okamžite ide na loj. Či ako sa u prasaťa volá tuk.