Parné hrnce

Parný hrniec je vhodným spoločníkom pri varení. Pokiaľ sa zaujímate o zdravú kuchyňu, určite ho už poznáte. No a tí, čo nevaríte často, tak to nie je tlakový hrniec, ale hrniec kde sa varí len účinkom pary.

  • Samozrejme, takto variť môžete aj takmer okamžite – v obyčajnom hrnci, alebo v mikrovlnke. Ako? Na dno nalejte trocha vody a jedlo umiestnite do sitka tak, aby sa vytvorená para dostala k jedlu, ale varené jedlo sa nesmie dostať do vody. To je všetko.
  • Výhodnejšie však je, ak siahnete po parnom hrnci na to určenom. V tomto článku si povieme prečo je to lepšie.

Inými slovami teda môžete takmer ihneď a zadarmo vyskúšať, ako by vám chutili jedlá uvarené v pare. Ak áno, kúpite si potom parný hrniec.

Parný hrniec je zariadenie, ktoré umožní, aby ste svoje jedlo pripravili zdravo, rýchlo, ľahko.

Znie to ako splnený sen výživára. A lenivca. A časovo zaneprázdneného. A tučného čo chce schudnúť… Prečo?

  • Do parného hrnca naložíte potraviny. Naprílad dole rybu, v strede zo tri zemiaky, hore brokolicu. Rozhodnete sa, či má začať variť ihneď, alebo naprogramujete, aby vám jedlo uvaril trebárs o hodinku. To sa akurát vrátite k hotovému z posilňovne. Varí to za vás. Nemusíte kontrolovať, podlievať.
  • Keď potravinu varíte parou, prakticky všetky živiny v nej zostanú. Keď varíte vo vode, časť živín sa vylúhuje do vody. To nevadí, ak ju chcete zjesť, ako polievku. Ale vývar potom znamená, že chuť sa z mäsa či zeleniny spolu s živinami (áno, živiny majú chuť) dostane do vody.
  • Vďaka tomu, že varíme v pare, šťava zostáva v potravine. Či už dusíte mrkvu, lososa, alebo kuracie prsia, budete príjemne prekvapení, aké budú šťavnaté.
  • Keďže fakticky stačí suroviny vložiť do hrnca, nemusíte pridať ani kvapku tuku.
  • Keďže sa nič neopeká, nič vám neprihorí! Pri tomto varení sa jednoducho nestaráte o také smiešne problémy.

Takže toto je stručný prehľad vlastností takéhoto varenia. Myslím si, že sa to jednoducho oplatí.

Výber a druhy parných hrncov – moje skúsenosti

S parnými hrncami už mám nejaké tie skúsenosti a tak môžem napísať aspoň pre rýchlosť pár tipov.

Ak sa rozhodnete šetriť, s absolútnym prehľadom vám postačí najlacnejší parný hrniec. S prehľadom postačí. Splní všetko, čo potrebujete. Nemá toľko nastavení, ako by sa dalo vymyslieť, ale v cene okolo 30 eur to je naozaj bez problému. Vyskúšate a ak by sa to osvedčilo, časom si kúpite trebárs lepší.

Pokiaľ peniaze nie sú problém, sihnite po najdrahšom. Drahý parný hrniec stojí niekde pod 100 eur. Taký hrniec už môžete rôzne programovať, má väčší objem, rôzne funkcie ako udržiavanie jedla v teplom stave. Alebo vás zaujme energetická spotreba. V týchto drahších parných hrncoch býva aj režim zrýchleného varenia, ktoré uchová viac živín.

Pre prípad, že sa neviete rozhodnúť siahnite po strednej triede. Tam býva funkcií o niečo menej. Alebo nesiahnite po značkovom parnom hrnci, ako je Tefal, ale po niečom menej známom. Funkciu to splní, aj keď v drobných detailoch sa zvyčajne značkové parné hrnce dajú ľahko odlíšiť od neznačkových. Nie je to však podmienka – niekedy aj známy výrobca prekvapí nešťastným riešením.

Ktorý parný hrniec si vybrať?

Tu je to vždy vec vkusu.

Tip 1: Najlacnejší, ale značkový parný hrniec môže byť trebárs niektorý Tefal.

lacny-parny-hrniec-tefal

Pozrite si cenu parného hrnca Tefal

Dlhší čas som mal podobný a bol som s tým spokojný. Neskôr som ale menil a zmenil som hneď na najdrahší. Takže tu je ďalší tip:

Tip 2: Najdrahší parný hrniec. Alebo teda jeden z najdrahších…

953b9f3d08fda0100a0d1e216d8698fb

Pozrite si cenu parného hrnca Tefal

Tento hrniec je trocha väčší. Počítajte s tým aj do výšky pri prípadnom skladovaní. Možnosti varenia sú však fantastické a keby že sa mi pokazil ten starý, tak kúpim asi zase niečo v tejto triede. Je tam podstatne vyšší výkon, takže jedlo máte hotové niekedy aj o polovicu času skôr.

Nakoniec som si nechal ešte ukážku parného iného výrobcu.

Tip 3: Prvotriedny parný hrniec, tentoraz ETA

eta-1134-90000-calderon-parny-hrniec-2small

Pozrite si cenu parného hrnca ETA

Takýto parný hrniec patrí vybavením a funkciami do prvej ligy. Aj tu máte k dispozícii funkcie ako sú rýchle varenie, funkcie na varenie vajíčok, časový spínač a iné vymoženosti bežné v tejto cenovej triede.

Čo môžete variť v parnom hrnci

Odpoveď „všetko“ by vás neuspokojila. A nebola by ani pravdivá. Variť v pare sa dajú všetky potraviny určené na tepelnú prípravu. No nemôžete počítať s tým, že uvaríte jedlá, ktoré vyžadujú iný druh prípravy. Hranolky, vyprážané rezne či tortu si jednoducho v parnom hrnci nepripravíte.

No môžete v pare dusiť zeleninu, mäso, ryby. Prihrievať jedlá – najmä ak nemáte radi mikrovlnky. Kopnete dnu malého lososa (to sú tie čo majú menej ako kilo), alebo tri pstruhy a máte skvelé jedlo.

Skúsenosti – negatíva parných hrncov

Ja vidím hlavne dva problémy z mojich skúseností.

  • Nie je šťava.
  • Umývanie a vytečená bielkovina z mäsa.

Obidva problémy vychádzajú z princípu varenia. Ak uvaríte pstruha na pare s brokolicou, na tanieri máte rybu a zeleninu prekrásnej farby. Vyklopíte k tomu trocha kuskusu (príprava 5 minút). Pre rýchle chudnutie je to dokonalé jedlo. Ale tá chuť… Oni k tej prílohe by sa žiadalo niečo na zvlhčenie. Áno, dá sa na kuskus kvapnúť olovový olej a trebárs trocha cesnaku. Ale šťava nebude.

S týmto problémom parných hrncov sa nedá nič robiť, jedine variť prílohy, pri ktorých šťava nebude až tak chýbať. Alebo spravíte nejakú šťavu z kocky (ja viem, je to kafilérka a tento článok začínal čímsi o zdrvom varení) alebo… Neviem. Proste tu šťava nebude a pri mnohých jedlách to nemusí vôbec vadiť.

Mimochodom ak urobíte už spomenutý kuskus a frknete do neho trocha sójovej omáčky a lyžičku oleja tak to nebude až tak suché a pritom chuť je celkom v poriadku. Možno vám to zachutí, také štíhle jedlo. Mne to tak chutí.

Druhá skúsenosť s parnými hrncami je umývanie. Keďže som sa nezmohol na umývačku riadu, tak to ostáva na ručné práce. No a tam sa stane, že bielkovina z mäsa vytečie do hrnca a potom ju treba odmočiť a vyčistiť. Je to menej pohodlné, než opláchnuť panvicu.

To sa však týka len varenia mäsa – kuracie prsia, či ryba. Ak varíte v parných hrncoch zeleninu, tak tam prakticky nie je čo umývať.

Kedy sa oplatí používať parné hrnce?

Ak vám lekár predpíše nízkotučnú diétu, trebárs pre problémy so žlčníkom, potom je táto príprava pre vás naozaj dokonalá. Mimoridne dobré je to aj pri chudnutí.

Okrem toho v tom nemusíte variť celé jedlá. Udusíte v tom za chvíľku zeleninu a to prakticky ani nemáte veľmi čo umývať. Skúsenosti s varením zeleniny vás presvedčia, že kvôli tej chuti sa to jednoducho oplatí!

Pozrite si aj tieto recepty: