Nože

Nože sú obranno – útočné bodnorezné nástroje. Nože si ukážme, čo sú to nože:…

Nožíky

Predpokladám, že nemusím upozorňovať, že krájanie nožíkmi môže byť nebezpečné. Pri práci s nožíkom sa preto radšej nikdy neponáhľajte.

Ak môžete, pracujte vždy s poriadne nabrúsenými nožmi. Tupý nôž kladie odpor pri krájaní, človek je nervózny, tlačí. Tupý nôž sa však správa nepravidelne. Najskôr nechce do krájaného predmetu ani za nič vôjsť, ale akonáhle je dnu, ide rýchlo a hlboko, až po kosť na vašej ruke. Takže opatrne, ak nechcete prsty v guláši.

Ako si vybrať kvalitný nôž do kuchyne

Ciest môže byť hneď niekoľko. Jedna možnosť je poradiť sa s niekým, kto s nožmi pracuje. Nie však výrobca – tým sa nie vždy dá veriť. Skôr kuchár, alebo mäsiar. Tí vám poradia lepšie.

Dá sa orientovať podľa ceny. Nie je to univerzálne platné pravidlo, ale zvyčajne znamená, že ak je nôž drahý, asi bude kvalitný. Viem, lepšie by bolo obetovať pár dní štúdiu samurajských vied a potom si človek vie vybrať aj sám.

Poriadny nôž by mal byť pevný. Ak je to klasický šéfkuchársky nôž, tak sa nesmie ani o milimeter pohnúť, ak by ste sa snažili ho ohnúť v rukách. Tvrdá oceľ je základom.

Inou možnosťou je keramický nôž. Ten sa hodí na krájanie zeleniny. Aj tu bývajú nože v vyššej kategórii pekelne ostré a dlho vydržia. Nevýhodou je, že ak spadne na zem, ľahko sa rozbije.

Koľko nožov potrebujete v kuchyni?

Ak mám hovoriť za seba, tak ja vystačím s jednou škrabkou na zeleninu a s jedným stredne drahým šéfkuchárskym nožom. Iné nepoužívam. Ak máte jeden väčší nôž, spravíte s ním väčšinu bežných prác celkom bez problémov.

Viem, sú špeciálne nože na rôzne konkrétne účely. Napríklad nôž na vykosťovanie rýb. U takýchto špeciálnych nožov však našinec – laik narazí na problém. Aj keď mi dáte do ruky ten najlepší nôž na vykosťovanie, aj tak neviem, ako to mám spraviť. A tak výsledok bude rovnaký, ako keby som pracoval klasickým nožom pre šéfkuchárov.

Samozrejme, ak sa rozhodnete pre prácu s rôznymi nožmi, tak skôr než si kúpite sadu nožov tak si kúpte nejaké školenie. Keď sa naučíte čo robiť, dajú vám aj tipy, aké nože vlastne potrebujete.

Šéfkuchársky nôž

Šéfkuchársky nôž je označenie väčšieho noža s univerzálnym využitím. Má dlhšiu čepeľ a ostrý hrot a tak ním môžete operatívne spraviť takmer čokoľvek. Navyše v rukách skúseného kuchára sa mení na zázračný nástroj.

noze-tescoma kuchynske-nozenoze-a-skrabka-tescoma

Vyberte si správny nôž

Pozrite si aj tieto recepty: