Celkom jednoduchá šošovicová polievka sa varí rýchlo a ľahko. Do hrnca nasypte pol kilové balenie šošovice a nahrubo nakrájajte jednu veľkú cibuľu...
Tekvicový prívarok
Dnes som sem zaradila recept na tekvicový prívarok, ktorý si pokojne môžete pripraviť aj keď napríklad chudnete, alebo si strážite kalórie. Prívarky sú známe tým že sa do nich pridáva mlieko, či smotana, masielko pre dobrú chuť, alebo cukor. My dnes do prívarku nič také nedáme, čo je nevhodné pri chudnutí, akurát zo dve čajové lyžičky hladkej múky na zahustenie. Ale keby sa nedala, nič sa nestane, aj tak bude jedlo dobré.
Čo potrebujete na prívarok:
- Tekvica
- Cibuľa
- Kôpor
- Olivový olej
- Čierne korenie
- Soľ
- Stevia
- Ocot
- Hladká múka
- Sójová smotana
Postup:
Očistenú tekvicu si nastrúhajte na hrubšom slzičkovom strúhadle. Veľkú cibuľu nakrájajte a opečte do zlatista na troške olivového oleja. (Dala som dve polievkové lyžice) Pridajte nastrúhanú tekvicu, posoľte a trochu poduste. Mladšia tekvica veľmi rýchlo zmäkne. Pridajte čerstvo podrvené čierne korenie a posekaný kôpor. Kým bude tekvica ešte minútku na ohni, v šálke si zmiešajte malé množstvo hladkej múky a sójovú smotanu. Vlejte do tekvice a ešte krátko povarte. (Kvôli múke) Namiesto cukru, prichuťte si prívarok stéviou. Pridávajte veľmi opatrne, radšej častejšie ochutnávajte. Môžete pridať ocot, kto ako má rád.
Ja som tekvicu ozdobila troškou opraženej cibuľky so sladkou mletou paprikou.
Dobrú chuť