V tomto recepte na palacinky, som použila mrazený špenát. Samozrejme lepšie by bolo keby ste mali k dispozícií čerstvý špenát...
Domáca špaldová tortilla
Suroviny:
- špaldová celozrnná múka hladká 35g
- olivový olej 6g
- studená voda 10g
- prášok do pečiva 3g ( malá lyžička)
Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Ak je potrebné, pridajte ešte trochu vody. Cesto má byť polotuhé, bude pružné a gumovité. Kto potrebuje, môže si ho trochu osoliť. Necháme ho 10 minút odležať.
Vyvaľkáme ho, nevaľkáme hore-dole ako klasické cesto, iba dole, potom si cesto pootočíme a zase dole, aby sa roťahovalo. Jednou rukou si ho môžeme pridržiavať.
Ide to pomaly a nie vždy sa podarí dodržať okrúhly tvar, ale radosť z vlastnej tortilly neurčitého tvaru bude určite väčšia, ako z kupovanej dokonalých tvarov.
Snažíme sa ju vyvaľkať na veľkosť najväčšej panvice. Ak máte iba malú panvicu, cesto si rozdeľte na dve časti.
Panvicu si poriadne rozpálime, budeme totiž opekať nasucho. Tortillu si opečieme z oboch stán, ale iba krátku chvíľu, ak ju budete piesť dlhšie, ostane veľmi tvrdá a nebude sa dať rolovať.
Po upečení tortillu prikryjeme čistou kuchynskou utierkou, alebo ju dáme do uzatvorenej nádoby, aby zostala mäkká.
Ak ste ju piekli trochu dlhšie a už ostáva tvrdšia, namočte kuchynské utierky trochou čistej vody a položte na tortilly.
Časom určite získate prax a tortilly Vám pôjdu od ruky.
Baliť do nich môžete od výmyslu sveta, zeleninu, mäso, tuniaka, načokoľvek máte chuť.
Prajem dobrú chuť.
Energetické hodnoty odhad:
na 1 kus
- 808KJ
- Bielkoviny 5g
- Tuky 7g
- Sacharidy 28g