Suroviny: bulgur 30g morčacie mäso (prsia) 60g kečup Hellmanns so steviou 40g olej olivový 12g cibuľa 50g zelenina – už započítaná v príjme cvikla varená 80g uhorka 60g šalát ľadový 100g Postup: Na troške olivového oleja osmahneme cibuľku, pridáme morčacie mäso nakrájané na malé kúsky, orestujeme a podlejeme trochou čistej vody...
Pohánková kaša s polotučným mliekom
Pohánka sa v poslednom čase vracia do našich jedálničkov. Nie je to obilnina, ako by mnohých z nás napadlo, ale tí znalší vedia, že je skôr príbuzná šťaveľu alebo rebarbore. Zatiaľ, čo dávnejšie bola považovaná za potravu chudobných, dnes ju jej výživové zloženie zaraďuje medzi najvyššie stupienky. Obsahuje hlavne:
- flanovoid rutin – antioxidačné účinky
- minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo
- vitamíny skupiny B – B1, B2
- vitamíny E, C
- nenasýtené mastné kyseliny
- aminokyseliny
Pohánková kaša sa dá pripraviť na slano alebo na sladko. Dnes som kvôli úspore času siahla po instantnej kaši, ale ak sa dá, určite treba uprednostniť formu múky, krúpok, šrotu, v obchodoch nájdete aj celé zrná. Pri tých by som rada poznamenala, že zrná sa odporúčajú spariť a nechať napučať. Dôležité – nezlievať vodu, aby sme nestratili užitočné látky.
Suroviny:
- pohánková kaša ( instatná) 45g
- polotučné mlieko 250g
- med 10g
- vlašské orechy 12g
Postup:
Mlieko a pohánkovú instatnú kašu spolu zmiešame, ohrejeme, vylejeme do misky alebo na tanier a polejeme medom. Takto sa mi to zdá sladšie, ako primiešať med priamo do kaše. Už len posypať orieškami. A samozrejme nezabudnúť na zeleninku – aspoň 200g.
Zeleninu vždy konzumujte ako prvú.
Energetické hodnoty odhad
- 1645kj
- Bielkoviny 16g
- Tuk 12g
- Sacharidy 50g