Sladké zemiaky, alebo batáty, (povojník batátový) sú koreňová hľuza, ktorá so zemiakmi súvisí iba veľmi vzdialene. ..
Jablkovo – makové ovsené koláčiky
Suroviny:
- jablká 120g
- ovsené vločky 30g
- mak 22g
- tvaroh 50g
- stévia podľa potreby
+ do príjmu započítaná zelenina
- kaleráb 120g
- uhorka šalátová 50g
- paradajky 50g
Postup:
Jablká nastrúhame, zmiešame s makom, ovsenými vločkami a tvarohom. Pridáme stéviove sladidlo podľa chuti. Necháme odpočívať ( ja som si to spravila večer, nechala v chladničke a ráno už len dala piecť), potom poukladáme po kôpkach na plech, lyžičkou roztlačíme natenko (čím tenšie si narobíme, tých ich bude viac).
Dáme zapiecť do rúry, najlepšie piecť pri nižšej teplote (150 stupňov) cca 25 minút, záleží od rúry, treba pozerať, aby boli hnedkasté a aby držali tvar.
Energetické hodnoty odhad
- 1567kj
- Bielkoviny 18g
- Tuky 11g
- Sacharidy 50g