Suroviny: domáca tortilla tuniak vo vlastnej šťave 50g šalát 50g kaleráb 100g uhorka 50g paradajka 30g Postup: Domácu celozrnnú tortillu vyrobíme podľa postupu uvedenom v článku Domáca špaldová tortilla...
Máte dostatok vitamínu D?
O tom, že vitamín D je nevyhnutný pre tvorbu zdravých zubov a kostí, už iste viete. Ale vedeli ste, že má aj veľa iných, nemenej dôležitých funkcií? A že väčšina ľudí ho má nedostatok?
Vedzte, že ak vediete sedavý spôsob života a trpíte pritom aj nadváhou, v horšom prípade obezitou, celkom určite nemáte hladiny vitamínu D v organizme v poriadku.
Je to spôsobené jednak obmedzeným pobytom na slnku, ale problém spôsobuje aj to, že vitamín D sa u obéznych ľudí ukladá v neaktívnej forme do tukového tkaniva a telo ho nedokáže ďalej zužitkovať.
Vedci sa čoraz viac zaoberajú výskumom dôsledkov nedostatku tohto vitamínu. Zistili totiž, že sa vo veľkej miere podieľa na regulácii obranyschopnosti.
Podporuje totiž tie súčasti imunitného systému, ktorých funkciou je odstraňovať vírusmi napadnuté bunky.
Ľudia s hypovitaminózou D bývajú preto často unavení a chorľaví. Vedecky sa však potvrdila už aj súvislosť medzi nedostatkom tohto vitamínu a ochoreniami, ako sú depresia, chronický únavový syndróm a chronická bolesť.
Vitamín D pomáha bojovať aj proti rakovine. Zabíja nádorové bunky a blokuje tvorbu ciev vyživujúcich nádor.
Je potvrdené, že onkologickí pacienti majú deficit tohto vitamínu, a preto jeho zvýšený prívod do organizmu môže riziko onkologického ochorenia výrazne znížiť.
V nemalej miere prispieva aj k prevencii srdcovocievnych ochorení, ktoré na Slovensku zabíjajú každoročne najväčšie percento ľudí. Hneď za nimi na druhom mieste sú ochorenia onkologické.
Vo viacerých vedeckých štúdiách sa potvrdil aj pozitívny vplyv vitamínu D pri kontrole hladín cholesterolu aj pri cukrovke.
U detí je prospešný hlavne v prevencii, ale i liečbe respiračných ochorení, ako je napríklad častá astma, keďže podporuje tvorbu tzv. prozápalových mediátorov a rastových faktorov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu funkčnej kapacity pľúc.
V lete môžete pomerne slušné zásoby vitamínu D získať slnením. V koži je prítomný jeho prekurzor, ktorý sa vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia premieňa na vitamin D3.
V zime vám v našich zemepisných šírkach neostáva nič iné, len ho v dostatočnom množstve dopĺňať stravou. Ako stvorené sú na to ryby, najmä treščia pečeň, sardinky či losos.
Vedeli ste, že…
Ovčie mlieko, na rozdiel od kravského či kozieho obsahuje až 5-krát viac vitamínu D!