Suroviny: mrazený špenát 90g bielok 35g špaldová múka celozrnná hladká 45g čistá voda 20g olivový olej 8g mozzarella light 30g cesnak 1ks mrkva 100g Postup: Špaldovú múku a olivový olej spolu zmiešame, postupne pridávame vodu, aby nám vzniklo cesto...
Žemlovka zo špaldovej vianočky
Suroviny:
- 300g špaldovej vianočky
- 200g nízkotučného mlieka
- 2ks vajcia
- 200g jablko
Postup:
Postup na upečenie špaldovej vianočky je uvedený o príspevok vyššie. Ak si urobíte vianočku z celej dávky, určite vám z nej zvýši a môžete si dopriať chutnú a zdravú žemlovku.
Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Špaldovú vianočku si nakrájame na tenké kúsky. Rozmiešame si dve vajíčka s nízkotučným mliekom. Budeme robiť dve vrstvy, preto aby to bolo naozaj spravodlivé a vyšlo nám dosť mlieka na obe vstvy, rozdelíme si mlieko s vajíčkom napoly do dvoch misiek. Naukladáme si do nich vianočku a necháme, aby sa tekutina vpila.
Kým čakáme, očistíme a nastrúhame si jablká. Kto chce mať sladšiu žemlovku, prisladí si ich stéviovým sladidlom. Ja mám sladké jablká, tak som už sladidlo nepridávala.
Na spodok zapekacej misky alebo otváracej tortovej formy uložíme prvú vsrtvu namočenej vianočky a posypeme ju polovicou nastrúhaných jabĺk.
Uložíme druhú vstvu vianočky a znova prikryjeme druhou polovicou jabĺk.
Dáme zapekať do rúry, ja som dala do zapekacej misy, takže som mala vyššiu žemlovku, piekla som 30 minút pri 170 stuňov, potom som stíšila na 150 stupňov a piekla ešte 10 minút.
Určite sa dá do žemlovky pridať ešte veľa vecí, ako napríklad hrozienka, ale nakoľko počítame príjem a každý ušetrený sacharid je dobrý, takto pripravená žemlovka nám musí postačiť.
Samozrejme, tradične nezabudnite na predjedlo, 200 gramov zeleniny a vypočítať si dávku žemlovky, ktorá sa vám vojde do príjmu.
Energetické hodnoty odhad:
na 100g
- 646KJ
- Bielkoviny 6g
- Sacharidy 23g