Svetové ovocie netreba hľadať medzi exotickými kúskami v zelovococh či supermarketoch. Asi najzdravší zástupca ovocných plodov rastie priamo v našich záhradách a sadoch – malvica menom jablko...
Špaldový jablkový mrežovník
Suroviny:
- 150g špaldová múka
- 70g smotanový jogurt
- 40g nízkotučné mlieko
- 300g nastrúhaných jabĺk
- 15g medu
- Medzi prsty soľ
- Olivový olej na poprašenie misy
- trochu škorice
Postup:
Múku, jogurt, mlieko, med a trošičku soli spolu poriadne premiešame, kým nevyrobíme pekné cesto. Mlieko prilievajte po troche, lebo každá múka sa správa inak, môžete mať iný druh špaldovej múky a možno budete potrebovať toho mlieka menej.
Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle a primiešame do nich škoricu. Ja som už neprisladzovala, lebo mám jablká sladké. Kto má kyslejšie jablká a nechce sa mu prepočítavať príjem, ochutí jablká ešte stéviou.
Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu trochu väšiu, druhá môže byť menšia. Tú väčšiu časť si vyvalkáme na veľkosť misy, v ktorej ideme koláčik zapekať. Spodok misy poprašime olivovým olejom. Vložíme vyvaľkané cesto.
Jablká zbavíme prebytočnej tekutiny ( vystískame ich v rukách ) a rovnomerne nanesieme na cesto. Druhé cesto tiež vyvaľkáme, nakrájame ho na pásiky a ukladáme na vrch jabĺk v tvare mriežky.
Piesť dáme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút, záleží od rúry, treba sledovať. Nenechávajte však moc dlho, aby vrchné cesto nebolo moc tvrdé.
Pri servírovaní si nezabudnite vypočítať, koľko gramov si môžete naložiť a tiež doplniť počet o potrebné množstvo bielkovín. Zelenina ako predjedlo je už tradíciou.
Energetické hodnoty odhad:
na 100g
- 743KJ
- Bielkoviny 5g
- Tuky 3g
- Sacharidy 30g