Suroviny: pomaranč 100g hrozno 60g tvaroh odtučnený 110g vlaran 20g vlasšké orechy 15g Postup: Pomaranč poriadne umyjeme pod tečúcou vodou, nožom ho rozrežeme na štvrtiny a otvoríme...
Špaldový jablkový mrežovník s makom
Suroviny:
- 150g špaldová múka
- 70g smotanový jogurt
- 40g nízkotučné mlieko
- 300g nastrúhaných jabĺk
- 50g maku
- 15g medu
- medzi prsty soľ
- olivový olej na vymazanie misy
- trochu škorice
Postup:
Múku, jogurt, mlieko, med a trošičku soli spolu poriadne premiešame, kým nevyrobíme pekné cesto. Mlieko prilievajte po troške, lebo každá múka sa správa inak, môžete mať iný druh špaldovej múky a možno budete potrebovať toho mlieka menej.
Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle a primiešame do nich škoricu. Ja som už neprisladzovala, lebo mám jablká sladké. Kto má kyslejšie jablká a nechce sa mu prepočítavať príjem, ochutí jablká ešte stéviou.
Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu trochu väčšiu, druhá môže byť menšia. Tú väčšiu časť si vyvaľkáme na veľkosť misy, v ktorej ideme koláčik zapekať. Spodok misy vymažeme malým množstvom olivového oleja. Vložíme vyvaľkané cesto.
Jablká zbavíme prebytočnej tekutiny (vystískame ich v rukách) a rovnomerne nanesieme na cesto. Na vrstvu nastrúhaných jabĺk pridáme vrstvu pomletého maku. Druhé cesto tiež vyvaľkáme, nakrájame ho na pásiky a ukladáme na vrch jabĺk v tvare mriežky.
Piecť dáme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút, záleží od rúry, treba sledovať. Nenechávajte však veľmi dlho, aby vrchné cesto nebolo príliš tvrdé.
Pri servírovaní si nezabudnite vypočítať, koľko gramov si môžete naložiť na tanier a tiež doplniť počet o potrebné množstvo bielkovín. Zelenina ako predjedlo je už tradíciou.
Upozornenie: obrázok je len ukážkový, treba si vypočítať, koľko gramov vám vojde do príjmu a vyvážiť ešte bielkovinami
Energetické hodnoty odhad:
na 100g
- Bielkoviny 5g
- Tuky 5g
- Sacharidy 30g