Tip na vegetariánske a nožno až vegánske raňajky. Spreneveríme sa zásade, že ovocie a zelenina sa nemajú miešať...
Zemiaková placka Rösti
Tento recept sme si doniesli pred pár rokmi zo Švajčiarska, kde ho volajú Rösti a v každej rodine sa pripravuje trochu inak.
V niektorých reštauráciách podávajú aj pätnásť rôznych druhov. Z našich zemiakov sa mi to nedarí urobiť tak ako v krajine nášho srdca, na chuti to však nič nemení.
Zemiaky upečené alebo uvarené v šupe máte v chladničke. Normálne sa Rösti pripravuje zo zemiakov varených v šupe, najlepšie ak sú pevné, aby sa nerozpadli. Z pečených zemiakov je to však asi ešte lepšie! Nechajte ich v chladničke čakať, kým príde vhodná chvíľa pre placku. Tak dva dni sú ideálne.
Príprava je neuveriteľne jednoduchá.
Zbavte zemiaky šupiek.
Pomocou strúhadla ich nastrúhajte na stružlinky.
Zatiaľ ich príliš nestláčajte.
Na panvicu dajte oleja podľa vašich predstáv o nezdravej strave. Môžete použiť aj masť alebo husací tuk.
Na olej postupne hoďte porciu zemiakovej strúhanice. Postupne preto, aby ste mohli do toho párkrát pridať aj soľ, pretože zemiaky sú zatiaľ celkom neslané.
Porciu trochu utľapkajte varechou na plackovitý tvar. Opekajte pozvoľna na miernej teplote zhruba 10 minút, kým nie sú zospodu tmavočervené.
Potom ich treba obrátiť na druhú stranu. Väčšinou sa mi placka rozpadne, hlavne ak je veľká. Nevadí. Z druhej strany opekajte rovnako dlho.
Hotové jedlo treba strážiť hlavne počas podávania, pretože niektorí stravníci ignorujú teplotu a môžu si popáliť gágor. Papúch nie, ten to má z azbestu.
To je všetko. Môžete podávať len tak voľne pohodené, alebo ako prílohu k jedlu.