Kuracia čína s ryžou a mrazenou zeleninou

Dnes si pozrite recept na kuraciu čínu. Mrazená zelenina podčiarkne chuť a dusená ryža zaistí sacharidy.

Tento recept môžete jesť aj v prípade, že sa pokúšate schudnúť. V takom prípade vám možno prídu vhod rady ako schudnúť. Predsa len niektoré jedlá na tomto webe sú bruchotvorné, takže radšej sa presuňte tam. Nájdete tam aj jedálniček na chudnutie na týždeň

Ako prvú vec si dajte variť ryžu. Ja to spravím klasicky z bielej jazmínovej ryže, ale zdravšia je ryža natural. Pozrite, či neviete nájsť – ideálna je ryža basmati natural. Má najnižší glykemický index. O niečo ťažšie sa darí nájsť jazmínovú ryžu natural – má výbornú chuť. Žiaľ, už nie raz som kúpil zle skladovanú ryžu, kde to vyzeralo, že dominantnou vôňou nie je jazmín, ale čosi zatuchnuté z pivnice.

Na varenie ryže vám stačí lacný ryžovar a ste vybavení. Nasypete pohár ryže a jeden a pol pohára vody. Na ryžu hoďte zo 10 guľôčok korenia, zo 5 badiánov. Môžete čľupnúť cibuľu na štvrtiny a hotovo. Ryžovar to pekne uvarí za vás v čase, kým budeme robiť panvičkiádu.

Takto vyzerá výsledok po uvarení. Badián vyhoďte. Korenie podľa chuti. Ale to sme predbehli čas. V skutočnosti sa ryža teraz len začína zohrievať.

Rozžeravte si panvičku. Tento recept je tak trocha na spôsob stir-fry, čo znamená, že sa varí rýchlo a väčšina sa odohrá na jedinej panvici wok. O tejto metóde hovoril aj Zdeněk Pohlreich v kuchárskom kurze. Nechcem tvrdiť, že tento recept je podľa Pohlreicha, ale určite ma inšpiroval. Experimentoval som s trocha iným zložením, predsa len nemám poruke všetko to, čo na správnu čínu patrí.

Ideálne by sa čína mala pripravovať z čerstvých surovín. To sa niekedy nepodarí a tak v tomto recepte spravíme kompromis. Použijem mrazenú zeleninu. Aj mäsko by mohlo byť možno radšej kačacie, ale dolu v obchode sa prsia tým, že majú kuracie prsia. Nič iné, len trvale brechajúci psi okolo predajne. Necháme ich brechať a rušiť celé sídlisko, keď už máme kura…

Rozhorúčte panvicu. Metóda stir-fry znamená, že idete teplotou naplno a smažíte rýchlo. Do trochy oleja dajte trocha mäsa.

Črpnite do toho ustricovej omáčky. Určite pol deci, možno deci. Mäso opečte. Pôjde to rýchlo. Ustricová omajda sa dá kúpiť v ázijských či orientálnych potravinách. Alebo na internete. Platí ako vždy: lacnej treba dať viac ako drahej takže kto šetrí, nepomôže si.

V ázijských predajniach sa u nás dá dosť bežne kúpiť sójová omáčka Hangshin Stir-fry od výrobcu Sempio. Tá je určená práve na stir-fry, tak prečo to nevyužiť? Na mrazenú zeleninu dajte tiež tak za dve lyžice. Nahradí to soľ a pridá zaujímavú chuť. Ak ju nemáte, použite bežnú sójovú omáčku.

Za chvíľu je zelenina horúca. Pridajte trocha zemiakového škrobu. Typická čína používa solamyl. Ten spôsobí, že omáčka potom nie je vodová, ale skôr taká glejovitá. Aj keď toto nie je celkom recept na pravú čínu, nič nám nebráni to tam dať.

Ja toto jedlo pracovne označujem aj ako Šuej-Ču-Žou, aj keď oficiálne by malo byť asi z bravčového mäsa. Je to jedno, aj tak neviem či sa to píše Švei-ču-žou
alebo Švej-žužu či Švejčužu. Proste kuracia čína a punktum.

Ako to budete miešať a ochutnávať, možno pridáte ustricovej omáčky. Ja som v recepte prisypal zeleniny, lebo sa mi málilo.

Mimochodom ak už je reč o zelenine, tak radím kúpiť lepšiu. Najlepšie niektorú hotovú zmesku na čínu, alebo thajskú. Tie drahšie sú kvalitnejšie. Investujte.

Nakoniec toho budete mať plný wok. Na obrázku je 6 porcií číny.

Teraz už stačí len naložiť to na tanier a začnete jesť.

Pokiaľ ste jedlo neochucovali ničím iným, malo by byť jemne slané. Viem, čína býva poriadne slaná a vtedy je aj najlepšia. V mene ochrany zdravia však odporúčam použite slaných omáčok čo najmenšie množstvo.

  • Tip: pridajte pred dokončením do panvice niekoľko strúčikov cesnaku. Na malé kúsky a do zmesky s tím. Mimoriadne to obohatí chuť!
  • Tip2: významne to obohatíte ak tam dáte jednu čilipapričku. Alebo trocha extrémne pálivej sójovej stir-fry omáčky akú som už spomínal. Jej pálivá verzia je excelentná! Stačí málo a spraví to zárak.
  • Tip3: Do jedla som nepridával cukor. Ak sa pridá cukor, treba pridať oveľa viac omáčky = soli. Jasné, že tak je to lepšie. Ale zas potom je v jednej porcii jedla viac soli ako potrebujete na 3 dni…

S využitím cesnaku a čili jedlo zaostríte. Gordon Ramsay by povedal že to bude mať říz. Ale v českom dabingu. 😀

Práve to, že jedlo mierne štípe získate chuťovú vrstvu, ktorá sa v číne aj tak normálne používa. No a o to menej stačí soliť.

A toto je naša porcia kuracej číny s ryžou a mrazenou zeleninou. Delikátne a príprava trvá pod 20 minút.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: