S pomocou mizerne preloženej nálepky v angličtine, odhadu a šťastia sa mi podarilo uvatriť jedlo z čiernej ryže, ktoré sa dokonca dalo zjesť...
Vianočné pečivo z lineckého cesta (celozrnné)
Tradičné vianočné pečivo z lineckého cesta je klasika. My si dnes ukážeme variantu ako vyrobiť celozrnné linecké cesto. Použijeme preto celozrnnú múku, ktorá obsahuje o niečo viac vitamínov, minerálov a vlákniny. Tak dosiahneme, že toto vianočné pečivo nebude až tak ťažkým prehreškom voči racionálnej strave. Ale netešte sa. Ak sa chcete správať rozumne, nejete ho veľa. Preto aj tento recepis na vianočné pečivo bude len na jeden plech. Pre rodinu to stačí presne na to, aby ste vykúzlili vianočnú atmosféru pomocou pečiva a pritom neskončili o 5 kíl ťažší.
Komu nechutí celozrnné linecké cesto môže siahnuť po klasickom recepte z lineckého cesta. My si dnes upečieme rovnakú verziu tohto vianočného pečiva, ale z celozrnnej múky. Vopred priznávam, že celornná múka sa správa trocha inak a je možné, že vám tieto vianočné koláčiky nebudú chutiť až tak. Priznám sa aj k tomu, že nedávno som tento recept skúšal vyrobiť s použitím trstinového cukru. Ten však nie je práškový a tak to skaramelizovalo. Výsledok bol úplne iný koláčik, zato však zmizol nečakane rýchlo, všetkým chutil.
Pristúpme k receptu.
Štvrťkilové maslo takto rozkúskujte a nechajte zmäknúť na izbovú teplotu. Aj vajce nech sa zohreje na takú teplotu.
Odvážte 375 gramov celozrnnej špalddovej, alebo pšeničnej múky.
125 gramov práškového cukru.
To hoďte do misky s maslom. Jedno vajce a ak máte, tak nastrúhajte niečo citrónovej kôry. Kôra býva často chemicky ošetrená a nemusí byť vhodná na konzumáciu. Druhou možnosťou je nasadiť citrónovú esenciu. To však zas je chémia.
Pár minút to zmiešavajte a potom linecké cesto nechajte odpočinúť. Aspoň 10 minút.
Na pomúčenej doske budete vaľkať. Odporúčam, robte to tak, aby sa do cesta dostalo čo najmenej múky.
Správne vyvaľkané linecké cesto má mať asi tak 5 milimetrov hrúbku. Ja robím asi 7 milimetrov. Ľahšie sa mi s tým manipuluje. Nie som skúsená gazdiná. A skúsené gazdiné teraz asi znechutene vykríknu, že mi šibe.
Linecké cesto totiž proste nakrájam nožom na štvorčeky. Kto sa má trápiť a formičkou vykrajovať kolieska, srdiečka a iné hlúposti? Štvorčeky sú pekné a na chuti im to neuberie.
Štvorčeky nukladajte na plech. Vaše vianočné pečivo je ako kukla z ktorej sa už za chvíľu vyliahne motýľ. Tento prerod spôsobí pec, ktorú necháme po plných 40 minút pôsobiť 180-timi stupňami na tento plech vianočného pečiva. (Plus mínus 15 minút podľa toho, ako blízko bude plech od zdroja tepla)
Takto bude naše vianočné pečivo vyzerať hotové.
Obkrajkov sa nebojte. Radi sa o ne podelia pečúci autori koláča, papagáje, psy, mačky, králiky, aj iné domáce zvieratká. Pre nikoho z menovaných však nie je tento koláčik vhodnou potravinou.
Ale ak chcete dotvoriť atmosféru Vianoc, tak môžete.
Takže to je recept na linecké cesto a vianočné pečivo. Mimochodom nepočítal som to presne, ale jeho energetická hodnota je dosť nepríjemnou vecou. V časoch keď som bol tučný som nemal problém zjesť na posedenie za plech takýchto vianočných koláčikov. A posedel som pri nich aj viac krát – kým boli. Materiál, z ktorého sa vyrába linecké cesto má spolu 15 tisíc kJ. Z toho najviac energie tovria cukry a tuk. Počítajte preto s tým, že ak vyrobíte z jednej dávky cesta asi tak 30 vianočných pečív (väčšie kúsky) tak jeden koláčik má okolo 500 kJ. Dá sa dať celý do úst a ako jedno sústo prehltnúť. Menší koláčik bude mať okolo 300 kJ. Podľa váhy. Takže pozor – dávka asi 50 až 60 gramov tuku pri chudnutí je odporúčaná dávka na jeden deň. Nachádza sa v šiestich vianočných pečivách z lineckého cesta.