Vaječný koňak

Sladká, mozgové bunky márniaca čľapkanica schopná zmeniť človeka na prasa.

Vajcový koňak sa dá v obchode kúpiť hotový. Čo sa teda máte čo trápiť? Vyplazte stovku a máte hotové. Ešte vám aj vydajú nejaké drobné.

Samozrejme, nič vám nebráni minúť viac, ako dvojnásobok a navariť si sladkú žbrndu doma. Bude lepšia, bude jej viac a bude silnejšia.

Dve plechovky Salka to celé začnú.

Postavte ich do hrnca s vodou a začnite variť. Môžete však variť aj len jednu.

Ak varíte dve, prvú po hodine varenia vyberte. Salko bude skoro normálne, len jemne karamelizované.

Pred koncom druhej hodiny varenia vyberte aj druhé Salko. To bude už viditeľne skaramelizované.

Zaprisahávam vás – neokoštujte ho, pretože inak ste bez vaječného koňaku. Salko sa nedá prestať oblizovať.

Do vhodnej nádoby vylejte oba Salká a načľapkajte 10 žĺtok. Bielka venujte niekomu, kto viac dbá o svoje zdravie.

Pridajte vanilkový cukor. Ja dodávam ešte asi 6 polievkových lyžíc cukru pre dosiahnutie úplne šialenej príkrosti. Ženským však sladkosť Salka spravidla stačí.

A vyžblnkajte do toho za pol litríka rumu. Nekoštovať. Miešať. Ideálne mixérom, aby sa úplne odstránili rôzne časti vajec.

Vaječný koňak je hotový. Môžete popíjať.

Posledná kontrola pred štartom.

Môžete ho preliať do vhodnej fľaše. Ak to však plánujete vsiaknuť celé sami na jedno posedenie, netreba fúľať fľašu. V takom prípade však odporúčam príležitostne navštíviť aj protialkoholickú poradňu.

Z pohárika koňak chutí menej a navyše ho veľa zostane po stenách.

Vtáci ale nesmú.

Nechcite vidieť, ako tá beštia vystrája, ak mu nedám aspoň za zobáčik. Ak máte tiež doma papúcha, asi je lepšie preň ponechať za lyžicu Salka s vajciami – len bez rumu.

Pozrite si aj tieto recepty: