Puding

Poriadny, výživný puding, sladký ako šľak.

Ak máte chuť na poctivý puding, príprava je celkom ľahká.

Celú akciu treba začať vhodnou nádobou, do ktorej ho nakoniec dáte.

Buď máte nejakú vhodnú misu, alebo môžete použiť napríklad šálky na kakao – pre každého jednu.

Základnou surovinou je puding. Mne sa osvedčili výhradne pudingy, ktoré obsahujú sušené mlieko. Rozoznáte ich podľa návodu na prípravu – stačí doliať vodu. Tieto pudingy vyrába niekoľko výrobcov a nie je medzi nimi nijaký významný rozdiel v cene ani v chuti.

Naproti tomu pudingy, ktoré sa musia pripravovať s mliekom, majú celkom inú chuť. Mne nevyhovuje. Skúšali sme ich pripraviť rôznymi spôsobmi, ale márne. Je to však vec vkusu.

Takže začíname. Do hrnca s dvojitým dnom nalejte zhruba liter vody – podľa návodu na pudingu. Počítajte však s tým, že treba trochu vody aj na jeho rozmiešanie.

Hrniec s dvojitým dnom zamedzí tomu, aby vám puding prihorel. Ak taký hrniec nemáte, musíte oveľa horlivejšie miešať…

Nasypte veľa lyžíc cukru. Šetrenie v tejto fáze prípravy nie je na mieste.

Dva sáčky vanilkového cukru.

Vodu začnite variť. Sladkú vodu varím preto, že nie je potrebné ju miešať kým zomrie. Vlastne zovrie. Keby sme hneď nasypali puding do studenej vody, museli by sme ho miešať až do chvíle, kým to zovrie – možno aj 10 minút. Za taký dlhý čas miešania by nám aj odpadla ruka. Plece neslobodno tak namáhať.

Kým voda začne vrieť, v inej nádobe rozmiešajte puding… vlastne tri pudingy na hustú kašičku. Netreba na to veľa vody.

Pozor, v tejto fáze je veľmi nebezpečné surový puding obliznúť! Hrozí vážne riziko, že sa voda varí zbytočne. Surový puding má výbornú chuť suchý, aj mokrý. Človeku je ľúto len tak ho vyliať napospas do hrnca a oddialiť tým ešte viac chvíľu konzumácie.

Ak máte radi hustý puding, môžete pridať trochu kukuričného škrobu škrobu. Nájdete ho napríklad aj pod názvom Maizena.

Po zamiešaní kašičku z troch pudingov vlejte do vody, ktorá nám medzitým už začala vrieť.

Miešajte. Čoskoro puding začne vrieť a rýchlo hustnúť. Po krátkom povarení – stačí minútka-dve varu – je hotový.

Vlejte ho trochu na dno nádoby.

Porozsýpajte na to keksíky. Môžu byť prakticky akékoľvek. Hnedé som zvolil pre farbu. Osvedčili sa nám jednoduché, napríklad keksy Indián.

Pomedzi to môžete hodiť zopár piškót, alebo keksy Marína – tie sú ešte lepšie.

Na to naďobte trochu jahodového lekváru.

Môžete poliať medom, ale neprežeňte to.

Teraz to celé opatrne zalejte zvyškom pudingu.

Na vrch môžete nakoniec naliať vrstvu kakaového pudingu z dvoch sáčkov.

Kakaový puding pripravte rovnako, ako vanilkový, nemusíte doň však sypať vanilkový cukor. Môžete doň dať trochu horúcej čokolády. To je taký prášok s horúcim názvom.

Hotová porcia pudingu na pohľad nevyzerá práve vábne, ale to len do chvíle, kým po prvý raz okoštujete. Potom vás už len ťažko niečo zastaví.

Papagáj puding miluje, ale teraz nechce. Sedí v debničke a preperuje sa.

To je zaujímavé obdobie, keď vták vyzerá, ako keby ho zmlátili. Veľa pierok má vypadaných (vrátane chvosta) a vyrastajú mu nové. Ťažko sa mu lieta a tak sa radšej zašíva, aby ho nebolo vidieť.

Na obrázku sú budúce pierka označené šípkami.

Papuch je v tomto období nevrlý a väčšinu dňa len vyčnieva z debničky a nechce puding, ani iné dobroty.

Ak sa k debničke priblížite, výstražne kýcha a varovne vyplazuje jazyk.

No tak nedostane nič! O dva týždne bude zas normálny. Očakávam, že mu pribudne červený golier na krku zhora a čierny, černokňažnícky pás dolu. No uvidíme.

Puding nám za ten čas vychladol, môžeme sa doň hneď pustiť.

Pozrite si aj tieto recepty: