Pečienky s pórikom, tekvicou a čili papričkami sú rýchlym a veľmi sýtym jedlom, z ktorého nepreberiete...
Domáci krémeš
Chcete ohúriť chuťové poháriky svojich známych poctivým domácim krémešom? Rýchla a jednoduchá príprava. Neveríte? Uveríte.
Do 8 deci mlieka čľupnite 2 žĺtka.
Nasypte 2 vrecká Zlatého klasu, alebo Zlatice. To je taký podozrivo samoúčelný sáčok, ktorý inak nie je na nič dobrý. Neoplatí sa ani len obliznúť.
Ďalej do toho vrhnite jeden vanilkáč, čo je označenie pre vanilkový cukor.
Ešte dve odhodlané lyžice hladkej múky (ako keby bolo dostať aj drsnú).
Ďalší krok znie 15 deka práškového cukru a predpokladá prítomnosť váhy.
Kto nemá váhu môže použiť odmerku. Ak nemáte ani tú, dajte 3 poriadne polievkové lyžice.
Tak. Teraz to celé načim zmiešať.
Najpohodlnejšie je zamiešať to pomocou robotu.
Hotový krém treba uvariť. To je trochu problém. Ak nebudete úpenlivo miešať, prihorí. Takže miešajte poctivo, alebo použite hrniec s dvojitým dnom.
Hustota krému tesne pred koncom varenia.
Ukážka, ako sa správa správne hustý krém.
Uvarený krém patrí do chládku – treba aby vychladol.
Kým vychladne, spravíme šľahačku, to už bude riadu na šľaktrafenie.
Použijeme dva kelímky sladkej smotany na šľahanie – alebo radšej tri – ak ani vy nevydržíte bez toho, aby ste aspoň jeden kontrolne v tichosti nevysŕkali. Aj papagáje sa zvyknú dožadovať kontroly smotany.
Pred šľahaním naberte na špic noža sódu bikarbónu a sypnite to do šľahačky.
Ušľahajte do tuha.
Medzitým už snáď krém vychladol.
Po vychladnutí zoberte ďalší hrniec. V tomto hrnci rozmiešajte jeden celý Palmarín. Aj keď sa to sprvu nezdá, pôjde to. Palmarín môžete napríklad tiež rozmixovať robotom.
Počas mixovania Palmarínu pridávajte po malých lyžičkách vychladnutý krém.
Dúfam, že som dostatočne zdôraznil, že krém sa pomaly pridáva do Palmarínu a nie naopak.
Miešajte na najpomalších obrátkach – nie je potrebné šľahanie, len si ním uľahčujeme prácu.
Keď to celé vyzerá už naskutku hotové, nalejte do krému ešte jednu celú fľaštičku rumovej esencie. Ak máte poruke skutočný rum, čľup tam zo dve polievkové lyžice a netreba esenciu.
Potom, čo je šľahačka definitívne hustá a krém spojený s Palmarínom, môžete začať murovať krémeš.
Otvorte medovníkové pláty – štandardne sa dodávajú po štyroch, aby im v sáčku nebolo smutno.
Zoberte prvú dvojicu a položte ju na nejaký podklad, ktorý budete môcť vložiť do chladničky.
Na tieto dva pláty natrite všetok žltý krém.
Aspoň zhruba pravidelne.
Po natretí krému pokračujte druhým poschodím – šľahačkou.
Znova to celé zarovnajte.
To celé už stačí priklopiť druhou dvojicou medovníkových plátov a potľapkať.
Nemusíte to však s dokonalosťou zarovnania prehnať – aspoň získate zámienku na okamžitú obriezku.
Všetky obrezky musíte ihneď zjesť.
Krémeš je skoro hotový.
Teraz ho treba zavrieť do ľadničky, najlepšie na 24 hodín. Tento ľadničkový šok je potrebný preto, aby medovníkové pláty trochu vsiakli vlhkosť a aby sa krémeš spojil. Studený sa tiež lepšie krája.
Krémeš je na druhý deň hotový.
Aj keď medovníkové rezy sa na prvý pohľad ku krémešu nehodia, verte, že s chuťou budete spokojní.
Kontrolné meranie chuti papagájom dopadlo výborne, takže zákusok sa dá so zaručeným úspechom podávať aj návštevám.