Uvariť dobrú ryžu chce dobrú ryžu, vhodný recept a trocha praxe. Takže začnime tým, že nie každá ryža sa vám podarí urobiť rovnako dobre...
Celozrnná bublanina
Bublanina z celozrnnej múky? Samozrejme, že áno. A z akej inej chcete piecť? Hádam nie z tej bielej, ktorá je zbavená všetkých živín. Celozrnná bublanina je skvelá pochúťka. Chutnal som obidve a môžem vám len odporúčať, že celozrnná je asi ešte lepšia, než obyčajná.
Skôr, než vám predstavím recept na celozrnnú bublaninu, chcem sa priznať, že som predtým bublaninu nikdy nerobil. Bola to špecialita mojej mamy. Potom, čo som pred pár rokmi schudol som ju už nejedol. No a teraz mi prišla na chuť. Keďže celozrnné knédle sú výborné, riskol som to a začal miešať suroviny. Skombinoval som niekoľko receptov na bublaninu a vznikol hybrid, ktorý je prudko návykový. Teraz vám teda prinášam celozrnný recept. Musíte však vedieť že:
- Bublanina mi chutí len ak v nej nie je popadané ovocie či akýkoľvek iný odpad. Keďže v tomto názore sa rozchádzam asi s celým zvyškom Slovenska, spravíme kompromis. Moju časť spravím tak, ako má bublanina vyzerať podľa mňa, a časť pre ostatných spravíme tak, ako bublaninu majú radi ostatní.
- Bublanina musí podľa mňa byť výrazne sladkej chuti. Tak, aby ju nebolo potrebné „prizdobiť“ posýpaním mletým cukrom. Mám rád vyváženú chuť a nie vrch sladký a vnútro mdlé. Ak nie ste zástancovia sladkej bublaniny, tak dajte menej cukru.
Recept na celozrnnú bublaninu je vlastne celkom jednoduchý a zvládnete ho aj keď neviete variť. Len si verte a dodržte dávkovanie. Dávkovať budete pohárikom, alebo šálkou. Buď dvojdecovou, trojdecovou, to je jedno.
Nasledovné suroviny nasypte a nalejte do misky jedno cez druhé:
- 2 šálky celozrnnej múky. Môže byť celozrnná pšeničná, alebo celozrnná špaldová. (Špalda je druh pšenice.) Množstvo zarovnané do misky, alebo možno o chlp viac.
- 1 šálka trstinového cukru.
- Pol šálky olivového oleja. Použil som hroznový olej, má lahodnú chuť. ALE. Pre veľký úspech spravil ešte jednu, tentoraz s olivovým olejom. Skvelá. V ceste bolo cítiť že je tam oliváč, štipkalo to, ale v hotovom koláčiku to necítiť vôbec, takže v pohode sa dá použiť aj olivový olej. Dal som taliansky, nefiltrovaný.
- 1 šálka mlieka. Nemal som poruke, dal som sušené mlieko rozriedené vodou.
- Jeden prášok do pečiva.
- 2 vajcia bez škrupín.
- Štipka sódy bikarbóny. Nie je podmienkou.
- Štipka soli.
- Jedna čajová lyžička stévie. Môžu byť aj dve menšie čajové, ak máte radi sladké. Stévia je rastlinné nekalorické termostabilné sladidlo, takže pečenie mu neublíži.
Toto všetko sú suroviny na celozrnnú bublaninu.
Zamiešajte ich poriadne. Netreba rýchlo, alebo šľahať, ale dajte cestu čas, aby sa cukor dôkladne rozpustil.
V tejto fáze si možno spomeniete na detstvo, kedy ste chceli lízať a nebolo vám dovolené, lebo je málo. Tak teraz si riadne liznite a užite si to! Tento liz vás možno presvedčí, že naša celozrnná bublanina bude tip top uňo ňuňo!
Ak vám zostalo niečo cesta, lievnite ho na plech. Ja som podložil papier na pečenie. Kto by to potom (a predtým) umýval?
Takto by to vyzeralo, keby som robil celozrnnú bublaninu len sám pre seba. Mňááám! Ale nie.
Časť bublaniny znehodnotím tým, že do nej nechám popadať niečo černíc. Fuj! Černice sa majú zjesť hneď surové.
Nastavte rúru na nejakých tých 180 stupňov, ak teda vidíte čísla. Gazdinka by to asi úzkostlivo čistila, ale mne vykypel bulgur a ono to zvyčajne po čase odpadne aj samé od seba. Ak nie, potom to zotriem.
Po asi 20 minútach pečenia sa nám už naša bublanina z celozrnnej múky začína pekne toporiť. Ešte je vlhká.
Po pol hodinke už dostáva farbu a to je vhodný čas vyberať. Keby som ju robil pre seba, nechám dlhšie, viac mi chutia obrezky a ľahko pripálené miesta. Vpravo bublanina pre verejnosť, vľavo pre mňa na dva dni. Zas nedá sa to jesť bez miery…
Vaša bublanina z celozrnnej múky je hotová!
Nechajte dobre vychladnúť a môžete krájať. Ak ste začiatočníci, tak pozor. Po vytiahnutí z pece je to dosť dlho veľmi horúce. Nekoštovať, inak si spálite jazyk.
Takto vyzerá celozrnná bublanina s černicami. Bude porozdávaná kolegom, predsa len nemôžeme zjesť toľko sladkostí ak si chceme trocha strážiť postavy.
A toto je pre mňa. Čo by som dal za to, keby som tak mohol zjesť celý plech naraz… Beztrestne…