Pečienky s pórikom, tekvicou a čili papričkami sú rýchlym a veľmi sýtym jedlom, z ktorého nepreberiete...
Rýchloknedľa – fakt excelentná
Návod na výrobu knedle, ktorý sa hotujem popísať, porušuje asi všetky zásady výroby knedlí. Opakovane som ho však robieval a výsledok je fakt jedinečný!
Mám ho priamo z Čiech a tomu zodpovedá aj kvalita výsledku. Zaručujem úspech na prvý pokus a veľkú spokojnosť. Aj keby sa vám knedľa celkom nepodarila, stále bude lepšia ako tie, čo sa dajú kúpiť v hypermarketoch a rozsypú sa ešte skôr, než do nich zarežete…
Ale dosť rečí, dajme sa do varenia!
Jeden rožok rozkrájajte na kocky. Nemusí byť čerstvý, naopak, starší je lepší. Nakrájané rožkocky si nechajte pripravené na neskôr.
Deci horúcej vody z teplého vodovodného kohútika (citlivky a padavky si zohrejú studenú, pitnú vodu) nalejte do nejakej nádoby, v ktorej budete robiť cesto.
Vrhnite do toho ledabolo nabratú čajovú lyžičku soli.
Čľupnite polovičku malého droždia.
Pridajte jedno celé vajíčko, bez škrupinky.
Celé to zasypte polohrubou múkou. Štvrť kila, ak máte poruke váhu, alebo deväť nie celkom zvrchovaných polievkových lyžíc múky, ak sa vám váhu vyťahovať nechce.
Výrobu cesta môžete zveriť do vrtuliek robota alebo suroviny sypte do hrnca a miešajte ručne varechou.
Poriadne zamiešame, takže vznikne pomerne husté cesto.
Správne husté cesto z varechy steká pomerne dôstojne a pozvoľna. Ak ho máte príliš riedke, dodajte trochu múky, ak prihusté, pridajte málinko vody.
Poznámka pre mužov: Na rovinu hovorím, že na hustote cesta príliš nezáleží. Ak bude príliš riedke, bude sa ťažšie formovať, knedľa nebude mať až taký pekný tvar, ale bude rovnako chutná, takže žiaden strach!
Hotové cesto je veľmi chutné, pozor však, papagáj si k nemu odlomí aj kus varechy! Teraz sa vrátime k rožku, ktorý sme na začiatku rozkrájali. Tie kocky, ktoré nám papagáje nestihli rozkradnúť, hodíme do cesta…
…a ešte pomiešame, ale už len trochu. Cesto teraz musí dozrieť. Keďže sme začínali teplou vodou, ešte stále by malo byť vlažné – to je dôležité. Prikryte nádobu, v ktorej je, utierkou, aby nevychladlo. Tu bude cesto ešte mierne puchnúť.
Zatiaľ čo cesto odpočíva, nájdite veľký hrniec, nalejte doň vodu a dajte zovrieť. Aj do vody dajte soľ, odvážne, aj za polievkovú lyžicu. Zohrievanie vody trvá zhruba 10-15 minút, práve toľko času stačí cestu na odpočinok.
Keď už voda vrie, odkryte pokrievku, poriadne si pomúčte ruky a vyberte cesto z nádoby. Opatrne, veľmi sa lepí. Vytvorte z neho knedľovitý tvar. Správne by sa to malo robiť na pomúčenej drevenej doske, ale pri troche šikovnosti sa to dá zvládnuť aj v „lufte“ v rukách a ušetríte si jedno umývanie dosky.
Knedľa bude trochu menšia než po uvarení.
Opatrne ju čľupnite do vody a zakryte pokrievkou. Varte 8 minút a potom knedľu obráťte hore nohami.
Knedľa, samozrejme, v skutočnosti nohy nemá. Ak áno, máte zrejme o jedného papagája menej. Čo už, nemal kradnúť!
Prosto knedľu obráťte tak, aby sa ďalej varila tou stranou, ktorá predtým trčala, prikryte a varte ďalších 8 minút. Čas, prosím, merajte dosť presne, inak sa začne po okrajoch vytvárať sliz ako z hororu.
Knedľu vyberte vhodným nástrojom.
Na tento nástroj si posvieťte ešte pred odštartovaním akcie Knedľa. Ak doma nič vhodné nemáte, požičajte alebo kúpte si, pretože varená knedľa sa nebude chcieť dať z hrnca vytiahnuť vidličkami, lyžičkami, ani varechami. Kĺže sa a je krehká. Ľahko sa zlomí a ak sa to stane, čľupne do vriacej vody a za trest vás obarí!
Vytiahnutá knedľa – stačí naporciovať. Krájať sa dá nielen nožíkom, ale môžete použiť aj niť – chce to však trocha praxe.
Takáto knedľa je akurát na dve poctivé porcie. Ak chcete vytvoriť viac – stačí všetko z receptu zdvojnásobiť. Akurát hrniec má málokto tak veľký, aby sa dali variť dve knedle naraz…
Knedľu však môžete urobiť aj v inom tvare ako klasický valec. Môžete vyrobiť plackovitý tvar, aby sa akurát zmestila do hrnca. Potom síce majú knedle iný tvar, ale to vôbec nevadí.