Papúch, konateľ, kontrola kvality

O papagájovi, ktorý je na fotkách pri receptoch a aj inokedy stále hladný.

Papagáj na obrázkoch pri receptoch sa volá Alexander veľký, čo je názov druhu. Nemá meno, ak nepočítame dehonestujúce "Opuchlina", či "Papúch".

Ako každý krotký papagáj má dychtivý záujem o všetko, čo nesmie. Veci slané, sladké, mastné – to je jeho!

Pri písaní receptov na obveselenie často používam papagája na ilustráciu a vytváram tak mylný dojem, že všetko, čo sa varí aj naozaj vždy okoštuje. Žiaľ, to by papagája zabilo a preto sa dostane k týmto dobrotám len občas a aj to len v malom množstve. Vtedy to rýchlo odfotím a papúch putuje pekne do izby na konárik. Okrem toho, že výpary z plynu mu škodia, v kuchyni sú aj iné riziká. Teflónové panvice môžu po zahriatí produkovať nejakú látku, ktorá môže byť pre papagája jedovatá. Pri varení je aj veľké riziko, že papagáj skočí do hrnca a obarí sa.

Ak máte doma papagája, veľmi vážne a naliehavo vás varujem: Nekŕmte papagájov ľudskou stravou a nedovoľte im pobyt v kuchyni počas varenia. Môžete im tým totiž výrazne skrátiť život. Je jasné, že tie potvory si tu a tam niečo ukradnú, alebo chlipnú, ale to je aj tak zhruba maximum, ktoré by ste im mali dovoliť.

Uvedomujem si, že takáto informácia môže zľahka otupiť zábavu pri čítaní mojich receptov, ale je potrebné to vedieť.

Pri fotografovaní kávovej dobošky bol naozaj veľký problém. Potreboval som obrázok, ale zároveň som nechcel, aby sa papagáj zbytočne napchával kávou. Chudák, hneď po cvaknutí obrázku mu bola vytrhnutá… Našťastie papúch nevedel, čo skôr – či sa tešiť z toho, že môže celý kúsok celkom rozmrviť na maličké kúsky, alebo rýchlo pohltať, čo a dá. Začal mrvením.

Záber s ukradnutým kusom čerstvého, práve upečeného chleba je úplný podvrh. Vznikol až o dva dni neskôr – so suchou kôrkou. Papúch síce čerstvý chlieb naozaj veľmi chcel, ale nechcel som riskovať, že ho zduje.

Pri príprave francúzskych zemiakov zas dúfal, že si konečne poriadne dá z klobásky. Žiaľ, dovolil som mu len pooblizovať.

Uhorku zas veľmi nechcel. Je príliš zdravá. Len si ju obzeral, ale veľmi mu nebrala.

Polievky Vifon, to je jeho. Naozaj nie je ľahké odtrhnúť ho – sú slané. Papagáje majú slabučké ľadviny a preto soľ nesmú.

Keď mi ukradol kokosovú pusinku, napadlo mi odfotiť to. Poriadne som ju ponaháňal, kým som sa k nej dostal. Vďaka tomu vznikol tento obrázok. Ostatne kokosové pusinky sa mu jedia ťažko, pretože sa mrvia. Musí si ich namáčať.

Takže takto je to s papagájom.

Pozrite si aj tieto recepty: