Losos na pare

Chutné a snáď dokonca aj zdravé jedlo, ktorého prípravu zvládne každý. Dokonca ani cena nemusí byť vždy tak vysoká, akú máme spojenú so slovom losos…

V predaji je niekoľko druhov lososa. Známe a najdrahšie sú podkovičky z lososa a filé. Sú to najlepšie kúsky s patrične povýšenou cenou. Zato ak si kúpite celého lososa, už cena začína vyznievať inak – porcia bude podľa druhu a veľkosti stáť okolo 50 až 100 korún. A to vám vravím, že sa najete dosýta.

Drahší je losos s červeným mäsom.

Ten je aj oveľa sýtejší, lebo obsahuje viac tuku. Podotýkam, že zdravého tuku, ani ak máte nadváhu, nevyhýbajte sa jeho konzumácii.

Červené mäso majú lososky, čiže ženské od lososa. Takže ak chcete mať červenú rybu, dohliadnite, aby ste nekúpili „chlapa“. S výberom vám poradí predavač. Ak nevie, skočte do inej predajne…

Dostať aj menších lososov, tí majú mäso obyčajnej, rybacej farby a obsahujú oveľa menej tuku. Výhodou je, že sa predáva bez hlavy a tak nevidíte, čo si myslí o svojej poprave. Z obrázku asi už tušíte, že som potichu začal s prípravou a pritom táram o červenom mäse…

Takže lososa rozmrazte (alebo nie – ak bol čerstvý) a mierne posoľte.

Rozmrazenie bude lepšie, ak ho vyberiete z igelitu a necháte pri izbovej teplote pár hodín. Pozor na muchy, psov, papagáje a iných príležitostných nepriateľov surového mäsa.

Posoľte aj zvnútra. Netreba žiadne iné koreniny. Môžete frknúť majoránku, alebo niektoré korenie určené na ryby, no nie je to podmienka.

Ideálne je, ak soľ a prípadné korenie majú čas na rybu pôsobiť asi 24 hodín.

Vložte do parného hrnca. Viac informácií o varení v pare nájdete tu.

Ak parný hrniec nemáte, dá sa položiť na tefalovú panvicu s trochou masla – je to o niečo menej zdravý, ale zas chutnejší spôsob prípravy. Získate chrumkavejšiu kôrku a o niečo viac kalórií a cholesterolu.

Zakryte parný hrniec a na hodinkách nastavte zo 20 minút.

V parnom hrnci pripravená potrava má úplne odlišnú chuť, ako ktorýmkoľvek iným spôsobom. Je to preto, že pri iných druhoch tepelnej úpravy sa časť živín z potravy vylúhuje napríklad do vody. Tu pôsobí teplo na rybu zvonka, ale živiny v nej zostávajú. Len malá časť z nich stečie vo forme kvapiek preč. Dôkazom toho je napríklad aj to, že korenie na rybe zostane „nalepené“, nezmyje sa. (Ja ale korenie na lososa nesypem, má zaujímavú chuť aj sám, stačí frknúť soli…)

Po dvadsiatich minútach odkryte hrniec. Ryba je hotová. Mäso je dokonale krehučké a mimoriadne chutné.

Ryba je vynikajúca a pripravili ste ju bez jedinej kvapky oleja.

Losos asi tak zhruba za 200 korún poslúži, ako poctivé, sýte hlavné jedlo pre

  • štyroch ľudí, ak podávate aj prílohu, napríklad dusenú zeleninu
  • pre dvoch, ak bude na tanieri len losos a nič iné
  • pre jedného, ak sa ten druhý na podávanie omešká a prvý je pažravý

Ako ho mám rád ja? Bez všetkého. Bohatú porciu chutného mäsa si chcem užiť a nepotrebujem k tomu žiadne príkrmy…

Vhodná príloha: Ako prílohu odporúčam napríklad dusenú zeleninu, ktorá sa dá udusiť na „druhom poschodí“ v rovnakom parnom hrnci, v ktorom ste robili aj rybu. Brokolica, alebo miešaná zelenina dodá jedlu pestrejšie farby a v spoločnosti bielkovín z ryby budete mať pocit výdatného nasýtenia veľmi dlho.

Energetická hodnota lososa je okolo 800 až 1 000 kJ na sto gramov, ten menej mastný je „diétnejší“, poctivý tučný červený je výdatnejší. To je aj dôvod, pre ktorý nie je práve najlepším nápadom zhltnúť na posedenie pol kila… 🙂

Pozrite si aj tieto recepty: