Tento recept nie je vegánsky, ale len vegetariánsky. Na malé kúsky rozkrájané šampiňóny opekajte na troche oleja...
Kaprík v rúre za zemiakmi skrytý
Kapor je bolesť! Vianoce sú smrť. Skôr než do toho stihne vstúpiť Sloboda zvierat, rýchlo zahlušíme nevinného kapríka a celého ho zjeme.
Chytáme kapra
Kapor je ryba, pláva vo vode. Ak ho chcete získať, musíte ísť na rybačku. Rybačka je nudná, zdĺhavá a otravná činnosť. Vykonáva sa tak, že stojíte v dlhom rade, až sa nakoniec, zhruba po hodine čakania dostanete ku kadi, v ktorej žijú kapry a pri nej vám jedného predajú.
V minulom storočí chytali niektorí ľudia kapry udicou priamo v rybníkoch. Je to nepraktické, pretože v rybníkoch je málo kaprov a veľa vody. V rade to vyjde narovnako.
My, čo milujeme život v každej jeho forme (s výnimkou komárov, múch a mravcov), by sme nedokázali kapra zabiť. Preto je vhodné využiť na túto činnosť nájomného vraha, na rolu ktorého sa ochotne prepožičia každý predavač, dokonca rád a bezplatne. Nasleduje gilotíny hodný akt:
Dekapitácia
Čiže po slovensky ubezhlavenie. Na prvý pohľad
to vyzerá, akože fik-fik, ale radím fikať veľmi opatrne. Chrbtová kosť je nepríjemne pevná, preto aj ostrým nožom treba riadne tlačiť. Šupiny ryby sú pokryté slizom a sú mimoriadne klzké.
Nechcem ani domyslieť, ako by dopadlo také podkĺznutie! Preto – ak máte – môže byť vhodnejším nástrojom sekáčik. A keď už sekáte, odseknite aj chvost.
Pitva
Nasleduje pitva. Nejde o zistenie príčiny smrti, ale o odstránenie vnútorností. Radím pitvať opatrne a veľmi pomaly, aby ste nechtiac nerozrezali črevo (kaprovo), pretože jeho rozliaty obsah by neskôr mohol byť jemnou, ale nemilou súčasťou vášho jedla.
Naozaj ostrým nožíkom rozkrojte kožu na brade (ako sa to volá u rýb?) a rez ťahajte opatrne stále dolu, stredom brucha.
Režte tak, aby sa nepoškodili vnútorné orgány. Ak sa nebudete ponáhľať, pôjde to na prvý pokus.
Keď ste na konci, začnite oddeľovať orgány od bokov ryby. Držia len jemne na blankách.
Keď sa dostanete takmer k chrbtu, oddeľte rovnako aj druhý bok.
Rukou bez nožíka nakoniec jemne vylúpnite všetky vnútorné orgány a druhou dôrazne odháňajte papagáje, choré od zvedavosti.
Ryby majú v tele pašerácke puzdro, zbernú nádobu na zadržané vetry, alebo čo to vlastne je za téglik. Neje sa.
Papúchy v tejto chvíli v súboji o hračky vyhrávajú. Ich odlákanie je teraz veľmi dôležité. Jeden dostane figu…
… a druhý datľu. Teraz dajú chvíľu pokoj, takže budeme môcť smelo šibrinkovať nožom.
Odšupinkovatenie
Kapor má po celom tele šupiny. Potrebuje ich, aby nás naštval. Ich odstránenie je poriadna otrava. Ide to pomaly a kapor zostane klzký, aj keby ste ho vydrhli šampónom. (Áno, skúšal som to.)
Odšupinkovať sa dá tak, že budete robiť rýchle ťahy nožom v smere rastu šupín. Po pár škrabnutiach nožom zlezie sliz a potom začne nožík vytrhávať aj šupiny. Je fajn, ak pritom neporušíte kožu.
Správny výsledok je, ak sú šupiny všade po celej kuchyni, iba na kaprovi nie.
Nasolenie
Teraz máte kapríka pripraveného. Umyte ho a poriadne nasoľte zvonka aj zvnútra. Soli dajte toľko, aby tvorila takmer súvislú vrstvu. Kapra ešte okoreňte. Jemná chuť vznikne s trochou majoránky a rasce. Netreba nič iné.
Kto si netrúfa, môže použiť ktorúkoľvek hotovú zmes korenín na ryby. Bývajú namiešané lepšie, než by odhadol neskúsený "našinec".
Nakoniec nasoleného a okoreneného kapra zabaľte do vopred pripraveného ilegálneho vrecka a dajte na noc do hotela zvaného chladnička. Alebo – ak treba – pečte okamžite. Ako sa vám hodí.
Pečenie
Chvíľa, ktorá rozhodne o tom, ako sa vám celá akcia vydarí. Zapnite rúru, nech sa vyhrieva. Medzitým očistite zopár zemiakov a urobte z nich malé kocky alebo obdĺžniky.
Kapra položte na brucho do stredu pekáča a obklopte zemiakmi. Črpnite hádam za deci vody a na kapra poukladajte väčšiu polovičku masla. Zemiaky aj rybu môžete pofŕkať rascou, zemiaky ešte aj soľou a do pece s tým!
Pre jemnejšie pečenie môžete pekáč zakryť alobalom, potom sa o rybu pred vybratím stačí zaujímať len raz, keď ju odhalíte a necháte ešte trochu pripiecť povrch. Ak ju necháte odkrytú od začiatku, musíte pec otvoriť každých pár minút a rybu popolievať šťavou vydolovanou z dna spomedzi zemiakov, čo je nepohodlné a veľmi horúce. Aj zvyšok masla pri týchto kontrolách miňte. (Mne viac chutí pečenie bez alobalu.)
Zhruba po 40-minútovom čakaní sa dá kapor vyhlásiť za novopečeného.
Rybe by stačilo aj kratšie opekanie, problémom sú však zemiaky. Dôležité je, aby neboli nedopečené, riaďte sa preto skôr podľa nich než podľa kapra.
Z dvojkilového kapra rátajte so štyrmi porciami. Ak máte aj polievku a nejaký koláčik, bude to práve akurát, aby vás netrápil hriech zvaný obžerstvo.
Zvlášť na zemiaky si musíte nakoniec dávať pozor. Sú dobre pomastené a veľmi nezdravé, preto vyvolajú čulý a neodbytný záujem všetkých členov domácnosti.
Tento recept chce len jediné – odvahu. Keď mi ho pred pár rokmi kolegyňa dávala, tiež som neveril, že to dokážem. Ale skúsil som a odvtedy "viem variť" aj ryby!