Zemiaková placka Rösti

Tento recept sme si doniesli pred pár rokmi zo Švajčiarska, kde ho volajú Rösti a v každej rodine sa pripravuje trochu inak.

V niektorých reštauráciách podávajú aj pätnásť rôznych druhov. Z našich zemiakov sa mi to nedarí urobiť tak ako v krajine nášho srdca, na chuti to však nič nemení.

Zemiaky upečené alebo uvarené v šupe máte v chladničke. Normálne sa Rösti pripravuje zo zemiakov varených v šupe, najlepšie ak sú pevné, aby sa nerozpadli. Z pečených zemiakov je to však asi ešte lepšie! Nechajte ich v chladničke čakať, kým príde vhodná chvíľa pre placku. Tak dva dni sú ideálne.

Príprava je neuveriteľne jednoduchá.

Zbavte zemiaky šupiek.

Recepty na varenie

Pomocou strúhadla ich nastrúhajte na stružlinky.

Recepty na varenie

Zatiaľ ich príliš nestláčajte.

Recepty na varenie

Na panvicu dajte oleja podľa vašich predstáv o nezdravej strave. Môžete použiť aj masť alebo husací tuk.

Recepty na varenie

Na olej postupne hoďte porciu zemiakovej strúhanice. Postupne preto, aby ste mohli do toho párkrát pridať aj soľ, pretože zemiaky sú zatiaľ celkom neslané.

Recepty na varenie

Porciu trochu utľapkajte varechou na plackovitý tvar. Opekajte pozvoľna na miernej teplote zhruba 10 minút, kým nie sú zospodu tmavočervené.

Recepty na varenie

Potom ich treba obrátiť na druhú stranu. Väčšinou sa mi placka rozpadne, hlavne ak je veľká. Nevadí. Z druhej strany opekajte rovnako dlho.

Recepty na varenie

Hotové jedlo treba strážiť hlavne počas podávania, pretože niektorí stravníci ignorujú teplotu a môžu si popáliť gágor. Papúch nie, ten to má z azbestu.

Recepty na varenie

To je všetko. Môžete podávať len tak voľne pohodené, alebo ako prílohu k jedlu.

Komentáre k článku: Zemiaková placka Rösti

  1. dagmar 28. júla 2010

    Na roesti sú nejaké čudné recepty!!!
    Najprv sa dajú uvariť samozrejme zemiaky v šupke. Potom sa nechajú po ošúpaní v chladničke, aby sa lepšie s nimi pracovalo.
    Na panvičku s maslom dáme na kocky nakrájanú slaninku, cibuľku a potom navrch dáme tie postrúhané zemiaky, dobre pritlačíme a z tej strany aj opekáme, jemne zemiaky posolíme a pokoreníme, potom čakáme, aby sa z tej placky stala skutočne kompaktná placka, pomocou taniera ju otočíme a zase smažíme, keď už vieme, že je placka prepečená, tak navrch dáme postrúhaný syr.
    Tieto qvazi domáce recepty sú na kočku. Prepáčte, ale ak by som vyskúšala takto urobené roesty, tak je to nechutné.

  2. misaela 12. júna 2012

    🙂 ked rosti tak jedine s kuracim mesom na cibulke opraženej, zaliate bielym vinom, smotanou a trošou bieleho korenia. ked si toto date na tu placku, tak si aj prsty pobhryzate aka je to dobrota, a radim vinom ani cibulkou nešetriť 🙂

  3. Gustavo 11. júna 2015

    I am not sure that Rado is talking about the same proeblm. Of course, there is one issue not to have flour clamps, which usually happens when you are not able to mix flour with sour cream, or even with water when making roux (zaprasku), however Rado (I think) is talking about sour cream not able to mix with the soup and leaving kind of white granules that does not homogenize with the rest of soup.It happens to me as well. It does not do anything to taste but it does not look so good when presented on a table. I’ve tried different things. One thing is never to boil it after adding a sour cream, though it’s hard to do, especially when adding sour cream mixed with flour, as flour needs some boiling (or at least a high temperature)Hey, this is my approach (after trying many things). To thicken a soup I make a roux (zaprasku) and add in a soup, it always works when you make roux right and not clumpy.I add sour cream to a soup when serving it and when it’s off the stove.It works better. If anybody has a better way I want to hear it too, as I still don’t know how to make it right.

  4. daisy34 15. októbra 2016

    Mirko presne tak ako si to napísal sa to tu vo Švajčiarsku robí … mam ten recept overený u viacerých švajčiarov … takže všetko ostatné môže byť chutné aj pekné ale už to nie je rösti 😉

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: