Syrovo – cesnakové perpetuum

Jednoduchá príprava výbornej pochúťky, ktorá sa nedá prestať jesť. Syr rokfort… Struky cesnaku… Kyslá smotana… V bielom thrilleri Perpetuum. Dnes večer! Na večeru.

Výhodou je fakt, že prípravu zvládne aj neskúsený kuchár. Dá sa podávať v miske, do ktorej si stravníci môžu namáčať, čo len chcú. Chlieb, rožky, alebo trebárs aj slané crackery, s ktorými je táto delikatesa mimoriadne chutná.

Ak čakáte na návštevu normálnych ľudí, ktorí sa neurazia, že podávate cesnakové jedlo, kúpte si jednu kyslú smotanu a niekoľko syrov. Obzvlášť, ak je o vás známe, že nevaríte a nepečiete, zožnete veľký úspech, keď v najlepšom vytiahnete z chladničky utajenú, nečakanú a dokonca vašu vlastnoručnú dobrotu.

Ak by ste hostí chceli pobaviť, môžete ju uviesť napríklad v zmysle: „do miestnosti práve vstupuje perpetuus appetitus – kto ho raz okoštuje, stane sa jeho otrokom“.

Dosť rečí, klochtíme.

Nepríjemnou vlastnosťou väčšiny receptov je fakt, že treba začať nákupom v obchode.

Práve v tej chvíli, keď zaplatíte za nakúpený tovar, stávate sa kúzelníkom, ktorý za pár hodín zmení peniaze na stolicu.

Spomenul som, že potrebujete niekoľko syrov. Aké to majú byť syry nie je vlastne ani tak dôležité – ja dávam Primátor, trocha Rokfortu a nejaký tavený syr. Môžete však použiť aj celkom iné syry.

Nájdite v kuchyni nejaké strúhadlo, pomocou ktorého sa dá syr nastrúhať. Ak ho nastrúhate na menej jemné kúsky, ako je na fotke, vôbec nič zlé sa nestane.

Na tom istom strúhadle potom nastrúhajte aj cesnak. Ten však nastrúhajte na čo najmenšie kúsky.

Samozrejme, cesnak nech je zbavený kabátikov, či ako sa volajú tie šupiny, v ktorých sa vyrába.

Možno si teraz niektorí kladiete otázku, či by nebolo lepšie použiť lis na cesnak. Nebolo. Kto ho má o pár sekúnd neskôr umývať?

Druhá podotázka môže znieť:

Koľko cesnaku?

A tu už bude odpoveď trochu ťažšia. Ak máte záujem o primeranú intenzitu cesnakovej chuti, dajte 4 až 6 strúčikov. Ak chcete z jedenia vylúčiť vaše milované manželky a iné bytosti, ktoré by veľkosť vašej porcie mohli ohroziť, dávku cesnaku zdvojnásobte. Vznikne poctivo ostrá chuť, tak pozor, nech sa na nej neporežete.

Ak s jedlom nebudete robiť tajnosti, spýtajte sa, či môžete dať veľa cesnaku. Ak si to overiť nemôžete, dajte zhruba toľko, čo je na snímkach, s takým množstvom cesnaku vás nevyhodia ani ženy a deti.

Teraz máte cesnak nastrúhaný spolu s prvým syrom. Pokračujte v strúhaní druhého syra.

Tým zaistíte, že sa všetok cesnak dostane do syra a nezostane nalepený na strúhadle, ani na dne misky.

Nakoniec prichádza rad na tavený syr z črievka, alebo staniolu. Ten strúhať neskúšajte, nedopadlo by to dobre. (Ani syr, ani staniol.)

Vytlačte ho na nastrúhané syry.

Soľ.

Na takéto množstvo by som prisypal dve a trištvrte štipky soli. Štipkou soli pritom rozumiem maximálne množstvo soli, aké sa vám zmestí medzi palec a ukazovák.

Teraz načim túto nesúrodú kôpku nejako premiešať. Výhodnejšie bude, ak si to celé preklopíte do nejakej misky.

Pomocou vidličky začnite hmotu stláčať. Nepôjde to asi ľahko a tak pridajte trocha smotany.

Nemusíte tam vyklopiť celý téglik. Hustejšia zmes syrov sa vám bude ľahšie a dôkladnejšie miešať.

A teraz jedna naozaj dôležitá vec.

Zaprisahávam vás: neopovážte sa okoštovať to počas miešania.

Nesmiete ani len trocha obliznúť!

Skúsenosti a prax totiž varujú. Jediné obliznutie môže spôsobiť, že miešaná hmota v priebehu niekoľkých minút prudko zmenší svoj objem aj menej, ako na polovicu! Len málo ľudí na tejto planéte dokáže po jednom obliznutí odolať a neokoštovať ešte raz. A ešte raz. A ešte raz. A cesnakový syr mizne v útrobách šéfkuchára…

Sami iste uznáte, že hostí vaše tvrdenie „…ale bolo to fakt dobré!“ namiesto predloženia jedla – nenasýti.

Keď pridáte trocha kyslej smotany, miešanie už pôjde celkom ľahko.

Snažte sa dosiahnuť čo najviac homogénnu hmotu.

Keď je už hmota pomerne hustá a jednotná, máte istotu, že všetky syry, cesnak a soľ sú pravidelne rozmiestnené.

Nehrozí vám, že na večierku sa budú ozývať nepravidelné výkriky typu „jaj, aké presolené“, „och, veď toto tuto je len samý cesnak“, „ale veď to nemá žiadnu chuť“.

Teraz môžete pokojne vyklopiť aj zvyšok smotany.

Po krátkom premiešaní je náš syrový zázrak hotový.

Je to nepravidelná gebuzina, ktorá je presne taká hustá, ako jej dovolíte.

Ak potrebujete získať viac hmoty, môžete pridať viac smotany. V takom prípade odporúčam pridať soli a cesnaku. Vznikne redšia, ale tiež mimoriadne výborná pochúťka. A bude jej viac – to sa niekedy hodí… Potom ju podávajte v miske, nie už natretú na chlebíkoch, či sendvičoch.

Ak bude redšia, najbližšie k miske sediaci nepovyberá hustú hmotu slanými tyčinkami na pár vrhov, čo sa nám posledne stalo. Ostane aj iným.

Záverečné ustanovania

Tomuto jedlu prospeje, ak ho pripravíte napríklad doobeda a necháte ho postáť v ľadničke do večera. Chute rôznych syrov a cesnaku sa lepšie spoja.

Ak zvolíte hustejšiu verziu, môžete ju natrieť napríklad na nakrájané rohlíky, sendviče, bagety, alebo chlieb.

Hotové jednohubky môžete podávať na tácke. Nezaškodí, ak do niektorých zapichnete špáradlo. Lepšie sa s nimi potom manipuluje.

Ak máte také špáradlá, čo majú obidva konce ostré, odstrihnite tie konce, nech sa niekto nepichne. A v prípade, že na strihanie mienite použiť manželkinu súpravu na manikúru, uistite sa, či máte napísaný testament, pretože okamih vašej smrti sa práve priblížil…

Syrovo – cesnaková pomazánka môže príjemne obohatiť pohostenie na večierku, či na návšteve. Pokojne ju však môžete podávať aj ako večeru – je to chutné a sýte jedlo. Ľahko sa dá vyrobiť, cez deň ju môžete mať ukrytú pred nepriateľmi v ľadničke a večer hostí prekvapíte svojím prvým kuchárskym pokusom. Tiež ju môžete ľahko doniesť hotovú niekam na návštevu v tégliku…

Jediné vážne riziko, ktorému sa vystavujete je, že vás hostia pred polnocou môžu vyštvať do blízkej večierky pre kyslú smotanu a nejaké tie syry…

Je to nepohodlné, ale úspech môže mať rôzne príchute…

Komentáre k článku: Syrovo – cesnakové perpetuum

  1. reklamka 20. septembra 2008

    hm, tak toto vyzera a urcite aj chuti v.y.n.i.k.a.j.u.c.o!

  2. žužuleta 31. mája 2009

    môžem potvrdiť -táto nátierka je naozaj „squizitná“ :))

  3. rosner 21. augusta 2014

    Môže to byť fakt dobré. Takže určite vyskúšam. Máte k tomu aj dobrú rétoriku. Len jedna vec. ZABUDNITE na soľ! Veď v syroch je ho katastrofálne veľa! Špeciálne v zrejúcich. Napokon to aj tak zabíja chuť pôvodného jedla. Schvaľujem všetko okrem soli a pšenice. Čo tak namiesto toho ugrilovať neakú zeleninu, ktorú si môžeme do tej omáčky namáčať? Napr. cukiny, papriku, špargľu, cherry paradajky alebo … hm napriklad aj šampiňóny. Určite by to bolo zdravšie.

  4. Shagow 12. júna 2015

    Ahoj germa 🙂 Toto jedlo ma rad moj otec, len paradajky ocanyjbe.A robievame to so zemiakmi. Vyborna zmena moze byt ta polenta. Preco ju treba oprazit? Treba?

  5. Timothy 11. decembra 2015

    Zaujimava kombinacia – ja by som si uircte pochutila, zvysok rodiny – nie som si ista. Ale velmi ma nadchol ten napad varit cestoviny spolu s brokolicou v jednom hrnci, to ma doteraz nenapadlo.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: